Μετά από πολλά χρόνια, τα Εθνικά Καλλιστεία Star Hellas, πήραν ξανά ζωή μέσα από εντυπωσιακή τελετή που διεξήχθηκε την περασμένη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο ανακαινισμένο Θέατρο “Alhambra Art Theatre” στο κέντρο της Αθήνας με παρουσιάστρια την μοναδική Μαρία Κορινθίου.

Γράφει ο Νίκος Γινάργυρος 

Εισαγωγικό

Για να θυμήσουμε στους παλιούς και να μαθαίνουν οι πιο νέοι, ο διαγωνισμός ομορφιάς ξεκίνησε το 1925, με πρωτοβουλία της εφημερίδας Έθνος, ενώ αργότερα γύρω στη δεκαετία του ’50, τα Εθνικά Καλλιστεία Star Hellas, όπως τα ξέρουμε σήμερα, συνεχίστηκαν από τον αείμνηστο Γιώργο Πρεβελάκη, τότε που δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε τηλεοράσεις και μόνο τα έντυπα προέβαλλαν τη διοργάνωση εκείνη την εποχή. Τα καλλιστεία θεωρούνταν τότε το κοσμικό γεγονός της χρονιάς και στη συνέχεια στη δεκαετία του ’70, ξεκίνησαν να μεταδίδονται από την τηλεόραση, ενώ το 1973 η Ελλάδα φιλοξένησε τα Miss Universe στο Ηρώδειο, όπου ήταν η πρώτη χρονιά που η διοργάνωση έγινε εκτός Αμερικής.

AKIS6682

Η ιστορία των καλλιστείων

Το 1981 τα καλλιστεία μεταδίδονται σε έγχρωμη εικόνα που τότε χαρακτηρίστηκαν ως υπερπαραγωγή, αφού είχαν εξωτερικά γυρίσματα και πλάνα από ελικόπτερα γύρω από το Hilton. Μετά το 1986 τα καλλιστεία σταματούν για κάποια χρόνια, μέχρι το 1990 που ο ΑΝΤ1 αναλαμβάνει την παρουσίαση τους. Από τότε τα καλλιστεία αποκτούν μία άλλη βαρύτητα και αίγλη και για 20 χρόνια ο ΑΝΤ1 κατέχει την αποκλειστικότητα στη μετάδοσή τους, όπου στη νέα φάση αυτή των καλλιστείων αναδεικνύονται παρουσίες και ονόματα που μας απασχόλησαν τα επόμενα χρόνια, ακόμη μέχρι και σήμερα, όπως η Ζωή Λάσκαρη, Ρίκα Διαλυνά, Κορίνα Τσοπέη, Τζένη Μπαλατσινού, Μαρίνα Τσιντικίδου, Ρέα Τουτουνζή, Εβελίνα Παπαντωνίου, Μαριέττα Χρουσαλά, Ευαγγελία Αραβανή, Δούκισσα Νομικού, Άννα Πρελεβιτς, Βάνα Μπάρμπα, Εύη Αδάμ, Ειρήνη Σκλήβα, Μαντώ Γαστεράτου, Εύη Βατίδου, Κατερίνα Στικούδη και πολλές άλλες.

Το 2010 και μετά από 20 χρόνια παρουσίας, ο ΑΝΤ1 σταματά την μετάδοσή τους. Το 2011 και το 2013 έγινε απευθείας ανάθεση στις Ηλιάννα Παπαγεωργίου και Αναστασία Σιδηροπούλου. Το 2012 για πρώτη φορά μεταδόθηκαν μέσω internet από το T-Life, ενώ πέρσι μεταδόθηκαν από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και Star Hellas αναδείχθηκε η Iωάννα Μπέλλα.

AKIS6714

Η φετινή διοργάνωση

Φέτος, ο γιος του αείμνηστου Γιώργου Πρεβελάκη, ο Βασίλης Πρεβελάκης μαζί με τον Αναστάσιο Τρανούλη ανέλαβαν την διεξαγωγή των καλλιστείων και προσέφεραν ένα εντυπωσιακό θέαμα σε όσους παρεβρέθησαν να τα παρακολουθήσουν. Τα καλλιστεία διεξήχθησαν στο ανακαινισμένο Θέατρο “Alhambra Art Theatre” της Βάσιας Παναγοπούλου και Δημήτρη Αγγελόπουλου, την παρουσίαση ανέλαβε η εντυπωσιακή ηθοποιός Μαρία Κορινθίου, ενώ η βραδιά είχε φιλανθρωπικό χαρακτήρα και τα έσοδα από τα εισητήρια, διατέθηκαν στο σωματείο στήριξης ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, ‘’Μαζί για τη Ζωή’’.

AKIS6826

Θέμα των καλλιστείων

Ως θέμα της η βραδιά είχε “Το μήλο της Έριδος“, όπου κατά το μύθο η θεά Έριδα, όταν δεν την κάλεσαν οι θεοί στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό της άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο να κατρακυλήσει, ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ«, δηλαδή στην πιο όμορφη, όπου οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη, έσπευσαν να  να διεκδικήσουν το μήλο. Βλέποντας ο Δίας τον τσακωμό, είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός, τρόπον καλλιστειών, ποια θα πάρει το μήλο. Αυτός είναι και ο μύθος για “Το μήλο της Έριδος“, όπου πήρε και το θέμα της η φετινή βραδιά των καλλιστείων.

AKIS6832

Η βραδιά των καλλιστείων και η απονομή των τίτλων

Η βραδιά ξεκίνησε λοιπόν, με ένα θεατρικό δρώμενο, που ως θέμα του είχε “Το μήλο της Έριδος“. Έπειτα στη σκηνή ανεβαίνει ο Βασίλης Πρεβελάκης για να μας κάνει μία ιστορική αναδρομή των καλλιστείων και να μας καλωσορίσει στη βραδιά. Η βραδιά συνεχίστηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων με μαγιό και έπειτα με τις εντυπωσιακές βραδυνές τουαλέτες, όπου αυτή τη χρονιά τα φορέματα είχε αναλάβει ο καταξιωμένος στον χώρο της μόδας, Οίκος Τρανούλη, όπου έδωσε και μία θεατρική αίγλη στις εμφανίσεις των υποψηφίων, συμβαδίζοντας έτσι και με τον χώρο διεξαγωγής τους στο Θέατρο “Alhambra Art Theatre“. Ανάμεσα στις εμφανίσεις των υποψηφίων, υπήρχαν χορευτικά και μουσικά διαλείμματα, από τους τραγουδιστές Βασίλη Δήμα και Νάιρα Αλεξοπούλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κριτική επιτροπή χώρισε για πρώτη φορά τη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων σε δύο φάσεις: από τις 12 επιλέχθηκαν οι 8 και έπειτα η βραδιά έκλεισε με την στέψη των νικητριών στους παρακάτω τίτλους:

Αναπληρωματική Μις Ελλάς 2019: Παπαευθυμίου Ναταλία

Αναπληρωματική Σταρ Ελλας 2019: Χατζή Ιωάννα

Ελληνίδα 2019: Τσέχου Σάρα

Τουρισμός 2019: Περατσάκη Ιωαννα

Μις Ελλάς 2019: Έρρικα Κολλάνη

Σταρ Ελλάς 2019: Ραφαέλα Πλαστήρα

AKIS6848

Η κριτική επιτροπή είχε άρωμα γυναίκας, καθώς το δύσκολο έργο ανέλαβαν οι: Μαίρη Βιδαλη, Ισαβελλα ΔαρραΛιλα ΠανταζηΦρυννη Λαττου και Αθηνα Τρανουλη.

Την σκηνοθεσία της βραδιάς έχει αναλάβει ο Τηλέμαχος Μουδατσάκης και  την χορογραφία ο Μιχάλης Γκούσης. Επιμέλεια ρούχων κάνει η Ρίτα Βασιλά και  την Φροντίδα και Επιμέλεια των Υποψηφίων έχει ο Βαγγέλης Σαλεύρης.  Οι κομμώσεις των μοντέλων είναι μία ευγενική προσφορά των κομμωτηρίων GINO.

AKIS6856

AKIS6988 AKIS6758 AKIS6756 AKIS6913 AKIS7054 AKIS7051 AKIS7038 AKIS7006 AKIS6997 AKIS6986 AKIS6971 AKIS6965 AKIS6950 AKIS6935 AKIS6909 AKIS6812 AKIS6788 AKIS6785 AKIS6781