Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Την Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, τον τεχνοχώρο Cartel, πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της παράστασης “Αbout Miligram” σε σκηνοθεσία Αντώνη Κωνσταντουδάκη.

Η παράσταση μας μεταφέρει σε ένα εργαστήριο, όπου ένας επιστήμονας (Πανάγος Ιωακείμ) μαζί με την βοηθό του (Ρεβέκκα Γιαννάκη), αμφισβητεί και προσπαθεί να επανεξετάσει τα αποτελέσματα της πραγματικής έρευνας του Stanley Miligram, που πραγματοποιήθηκε το 1963. Το συγκεκριμένο πείραμα, ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλεόν αμφιλεγόμενα. Μέσα από μια σειρά πειραμάτων, ο Miligram κατέληξε στο συμπέρασμα πως καθημερινοί άνθρωποι είναι ικανοί να υπακούσουν σε εντολές που δίνονται από μία ανώτερη εξουσία, ακόμα κι αν αυτές οδηγήσουν στον θάνατο έναν αθώο άνθρωπο. Υποστήριξε πως η υπακοή στην εξουσία καλλιεργείται σε όλους μας από τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουμε. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν εντολές, αν αυτές προέρχονται από κάποια αρχή ηθικά, κοινωνικά ή νομικά αναγνωρισμένη.

Το κοινό γίνεται κοινωνός του πειράματος, καθώς του δίνεται ο ρόλος της επιστημονικής επιτροπής που επιβλέπει τη διαδικασία. “Το πείραμα πρέπει να συνεχιστεί”. Η διαδικασία ξεφεύγει και φτάνει μέχρι και στα όρια του σαδισμού, όμως το “πείραμα πρέπει να συνεχιστεί”. Η θέληση αλλάζει μπροστά στη σκληρότητα και οι ρόλοι μεταβάλλονται. Τελικά όλοι είναι πειραματόζωα, ακόμα και οι θεατές.

Πρόκειται για μια δυνατή παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Πανάγος Ιωακείμ, στο ρόλο του επιστήμονα, χωρίς ηθικές αναστολές, πείθει και συγκλονίζει με την σκληρότητά του. Η Ρεβέκκα Γιαννάκη, στο ρόλο της βοηθού του, καταφέρνει με επιτυχία να μεταδώσει στο κοινό τις αμφιβολίες και την αλλαγή της σκέψης της. Η Βάλη Μαυρίδη, στο ρόλο του πρώτου πειραματόζωου που δέχεται στο σώμα της τις συνέπειες του πειράματος, συγκλόνισε και με την στάση του σώματος και με τις διακυμάνσεις στη φωνή της. Τέλος, η Άννα Μιχαλοπούλου, στο ρόλο του δεύτερου πειραματόζωου, αυτού που δίνει την εντολή της σωματικής τιμωρίας, καθηλώνει.

Ο Αντώνης Κωνσταντουδάκης, στην πρώτη του θεατρική απόπειρα σκηνοθεσίας, βουτάει στα βαθιά με ένα απαιτητικό κείμενο. Κατάφερε να φτιάξει μια παράσταση δυνατή και  αρκετά διαδραστική με το κοινό. Το στήσιμο δε των ηθοποιών ήταν τόσο ρεαλιστικό, που σε συνάρτηση με τα σκηνικά που επιμελήθηκε η Ζωή Αρβανίτη, δημιουργούν την ατμόσφαιρα πραγματικού πειράματος.

Το “About Miligram” είναι μια παράσταση που θα σας συγκλονίσει και θα σας αναγκάσει να σκεφτείτε εκτός άλλων, που αρχίζει και που τελειώνει η προσωπική ευθύνη του καθενός και πόσο μπορεί ένας άνθρωπος να χρησιμοποιήσει άλλους, προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

1cdb5d_e3831daed79840a0bde8d076b38d2ab8About Milgram
Κοινωνικό
σε σκηνοθεσία Αντώνη Κωνσταντουδάκη

Τεχνοχώρος Cartel

Μαριαλένα Δογγούρη

Μαριαλένα Δογγούρη

Η Μαριαλένα Δογγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε θεατρολόγος στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχε βαθιά αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μεγάλο χόμπι της η συγγραφή. Μεγάλη αγάπη της τα ζώα.
Μαριαλένα Δογγούρη