Κάποιες απολαύσεις της ζωής δεν χάνουν ποτέ την αίγλη τους. Κι όσο βυθίζεσαι σε αυτές και αφήνεσαι να σε παρασύρουν, ανανεώνεις την ψυχή σου και συνεχίζεις το ταξίδι της ζωής σου ακάθεκτος και ευτυχισμένος. Η μουσική έχει την μαγνητική επιρροή για να προσφέρει μια τέτοια ανάταση ψυχής, αρκεί να το αποφασίσει κανείς. Κι όσο υπάρχουν ερμηνευτές σαν την Ζανέλ να χαρίζουν απλόχερα τέτοιες πολύτιμες στιγμές ανάτασης στο κοινό τους, πάντα η ψυχή θα ξεδιψάει, θα ελαφραίνει και θα εξελίσσεται.

Γράφει η Δάφνη Αστερίου

Κάποιες απολαύσεις της ζωής δεν χάνουν ποτέ την αίγλη τους. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή μένουν ευλαβικά κρυμμένες και αξόδευτες μέσα στην ανθρώπινη συνείδηση. Κάποιες απολαύσεις της ζωής οφείλουν την μαγεία που τις περιβάλλει στο απρόσκοπτο μοίρασμα. Όσο πιο πολύ τις χαρίζεις στον εαυτό σου και τους γύρω σου, τόσο πιο πολύ και αντιστρόφως ανάλογα αυξάνεται η επεκτατική τους δυναμική.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-165

Μέσα σε αυτές τις απολαύσεις συγκαταλέγεται και η μουσική, η αλχημεία της οποίας μετουσιώνει κάθε αρνητικό ή αντιπαραγωγικό συναίσθημα σε ένα αμάλγαμα ευτυχίας, ελπίδας και πάθους ικανό να παρασύρει στο διάβα του και την πιο ζοφερή πτυχή της ζωής. Όταν μάλιστα η μουσική ζυμώνεται με μεράκι, αφοσίωση και αδιάλειπτη αγάπη και παρουσιάζεται με περηφάνια μπροστά στο κοινό, το αποτέλεσμα μοιραία καταλήγει να στεφανώνεται με την αποδοχή και την καθολική προτίμηση του κόσμου.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-169

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας μελωδικής απόλαυσης στάθηκε η εμφάνιση της νεαρής ερμηνεύτριας Ζανέλ στον όμορφο και ατμοσφαιρικό κήπο του Πολυχώρου Τέχνης «Αλεξάνδρεια». Με συνταξιδιώτες τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό, την καλοκαιρινή διάθεση και την γλυκιά αύρα ενός προσεγμένου και καλαίσθητου κήπου και πρωτοστάτη μια αέρινη και αισθαντική φωνή, το φιλοθεάμον κοινό παραδόθηκε στην αγκαλιά μιας αλλοτινής εποχής που ενσαρκώθηκε ιδανικά μέσα από αγαπημένα τραγούδια του αξέχαστου ελαφρού ρεπερτορίου.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-167

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ξεχωριστής αυτής βραδιάς βρέθηκε η κύρια εκφραστής της, η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Ζανέλ, η οποία επεφύλαξε στους ακροατές της ένα μαγικό ταξίδι από εκείνα που δεν θες να τελειώσουν ποτέ. Εκλεπτυσμένη, ντελικάτη, δυναμική και αμιγώς καλλιτεχνική παρουσία με μια όμορφα σμιλεμένη και χαρισματική χροιά φωνής, η Ζανέλ δεν πρόσφερε στους παρευρισκομένους της απλά μια νότα χαράς και νοσταλγίας που παρήλθε με το πέρας της ζωντανής της εμφάνισης. Η Ζανέλ μετέφερε αυτούσια με την φωνή και το ταμπεραμέντο της το κλίμα και τα συναισθήματα μιας ολόκληρης εποχής και γενιάς, ζωντανεύοντας εικόνες του παρελθόντος μέσα από τις ίδιες της τις αισθήσεις.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-181

«Έρωτά μου ανεπανάληπτε» (Πυθαγόρας, Γιώργος Κατσαρός), «Ένα αστέρι πέφτει, πέφτει» (Γιώργος Σαμολαδάς, Απόστολος Καλδάρας), «Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου» (Χαράλαμπος Βασιλειάδης, Γιώργος Ζαμπέτας), «Πες μου μια λέξη» (Αλέκος Σακελλάριος, Μάνος Χατζιδάκις), «Προσωπικά» (Λίνα Νικολακοπούλου, Γιάννης Σπανός), «Ας ερχόσουν για λίγο» (Μιχάλης Σουγιούλ, Μίμης Τραϊφόρος), «Απότομα» (Μανώλης Χιώτης), «Εγώ θα σ’ αγαπώ και μη σε νοιάζει» (Κώστας Κοφινιώτης, Γιώργος Μουζάκης), «Το χρυσόψαρο» (Μάνος Χατζιδάκις), «Τι κρίμα αγάπη μου» (Γιάννης Σπάρτακος) και «Τόσα καλοκαίρια» (Μίμης Πλέσσας, Λευτέρης Παπαδόπουλος) ήταν μερικές μόνο από τις διαχρονικές επιτυχίες που βρήκαν μια περίοπτη θέση στο πρόγραμμα που παρουσίασε η πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα. Ανάμεσά τους διακρίθηκε και το τραγούδι από την προσωπική της δισκογραφία με τίτλο «Η Λαίδη και ο Αλήτης» σε μουσική και στίχους Αντώνη και Δημήτρη Παπαβομβολάκη, που αποπνέει την ίδια ρετρό φρεσκάδα με την εποχή που το ενέπνευσε και αφήνει το δικό του στίγμα στο ρεπερτόριο της Ζανέλ.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-187

Από το πλευρό της δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι πολύτιμοι συνεργάτες της, Χρήστος Κουμούσης και Φοίβος Μποζάς οι οποίοι στήριξαν την μουσική παράσταση με τον καλύτερο τρόπο δίνοντας το δικό τους χρώμα στην μαγική αυτή βραδιά. Το πιάνο του Χρήστου Κουμούση και το σαξόφωνο του Φοίβου Μποζά ενώθηκαν ιδανικά για να αποτελέσουν τον καταλληλότερο τρόπο μεταφοράς στα μελωδικά μονοπάτια του «χθες», ενώ παράλληλα η μουσική παρουσία τους αποκάλυψε τις αδιαμφισβήτητες ικανότητές τους.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-141

Στις χαρακτηριστικές στιγμές της ζωντανής εμφάνισης της Ζανέλ συγκαταλέγεται τόσο η επί σκηνής σύμπραξη με την σπουδαία καλλιτέχνιδα Λήδα Χαλκιαδάκη, όσο και η γκεστ παρουσία της μοναδικής Μαρίας Κανελλοπούλου. Δύο κυρίες σημαντικές που εμπλούτισαν με το «παρών» που έδωσαν το ήδη εμπνευσμένο πρόγραμμα της νεαρής οικοδέσποινας της βραδιάς. Η παρουσία τους συνέβαλλε καταλυτικά στην αυθεντικότητα της μουσικής παράστασης που έλαβε χώρα στο συγκεκριμένο περιβάλλον.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-177

Κάποιες απολαύσεις της ζωής δεν χάνουν ποτέ την αίγλη τους. Κι όσο βυθίζεσαι σε αυτές και αφήνεσαι να σε παρασύρουν, ανανεώνεις την ψυχή σου και συνεχίζεις το ταξίδι της ζωής σου ακάθεκτος και ευτυχισμένος. Η μουσική έχει την μαγνητική επιρροή για να προσφέρει μια τέτοια ανάταση ψυχής, αρκεί να το αποφασίσει κανείς. Κι όσο υπάρχουν ερμηνευτές σαν την Ζανέλ να χαρίζουν απλόχερα τέτοιες πολύτιμες στιγμές ανάτασης στο κοινό τους, πάντα η ψυχή θα ξεδιψάει, θα ελαφραίνει και θα εξελίσσεται.

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-178

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-195

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-173

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-144

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-143

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια-145

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια - Backstage-143

Ζανέλ Πολυχώρος Αλεξάνδρεια - Backstage-149

Φωτογραφίες: Γιώργος Στεργιόπουλος