Ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστημιακό συνέδριο στην Ύδρα

Στις 11 Ιουλίου και ώρα 21:00, στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστημιακό Συνέδριο στην Ύδρα, που εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί στην αίθουσα τέχνης και συναυλιών “Μελίνα Μερκούρη”, από την θεατρική παράσταση “Επτά”, του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου, ο 25λεπτος δραματικός διάλογος μεταξύ του Δημήτρη Υψηλάντη και της Μαντώ Μαυρογένους. 

Ο διάλογος αυτός αποτελεί ένα από τα επτά μέρη ενός ενιαίου θεατρικού έργου, ενωμένου σε μονόπρακτα, το οποίο ανέβηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο Broadway. Το θεατρικό αυτό, βασισμένο σε μια ιδέα της θεατρολόγου-ηθοποιού Γιούλης Ζήκου και σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, μέσα από 7 διαλόγους, ζωντανεύει επί σκηνής τη σχέση ζωής 7 σπουδαίων ζευγαριών της αρχαιότητας (Σωκράτης-Ξανθίππη, Περικλής-Ασπασία, Ηρώδης Αττικός-Αππία Ρήγιλλα, Δημήτρης Υψηλάντης-Μαντώ Μαυρογένους, Κώστας Καρυωτάκης-Μαρία Πολυδούρη, Άγγελος Σικελιανός-Ναυσικά Παλαμά, Ίων Δραγούμης-Πηνελόπη Δέλτα).

Σχετικά με την θεατρική αναπαράσταση του Δημήτρη Υψηλάντη και της Μαντώς Μαυρογένους, με πρωταγωνιστές τον Μάριο Τζανακάκη και τη Νατάσα Σπαγαδώρου, όπως όλοι ήδη γνωρίζουμε, οι δύο αυτές μεγάλες προσωπικότητες ενώθηκαν πέρα από την κοινή του αγάπη για την πατρίδα, και με έναν θυελλώδη έρωτα. Στην πλοκή του συγγραφέα, βρίσκονται επί σκηνής σε μια μετά θάνατον συνάντηση, ώστε, ελεύθερα πλέον πνεύματα και οι δύο, μπορούν να μιλήσουν με όλο το δυναμισμό και την ελευθερία που αρμόζει σε δύο πραγματικούς ήρωες της ιστορίας και της ζωής. 

Όλη αυτή η συγκεκριμένη διοργάνωση υποστηρίζεται  από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών. Σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού ή του ξένου χώρου, θα δώσουν το παρόν σ’ αυτή τη διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, όπως: ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την γλώσσα,  ο Υφυπουργός Εξωτερικών μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού,  καθώς και ο κ. T. Goad, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

Θα μιλήσουν ακόμα επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή, του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης, και της Ελληνο-Καναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο. Από την Ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές, Πανεπιστημιακοί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, Δυτικής Αττικής, καθώς επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συμμετέχουν καθηγητές από: Harvard University, Stanford University, Granada University, Université Paul-Valéry Montpellier, Macquarie University, Ocean County College κ.α.

Τέλος, σημαντική είναι και η παρουσία των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης πλάνα της όλης εκδήλωσης, θα προβληθούν από το CNN, ενώ είναι έμπρακτη και η υποστήριξη από το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation Limited της Αυστραλίας. Ιδρύτρια κ διευθύντρια του κορυφαίου αυτού θεσμού, είναι η καθηγήτρια γλωσσολογίας & Ελληνικής γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Harvard University, διευθύντρια μελέτης κοινωνικών θεμάτων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.

unnamed

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου