Οι kallitexnes.gr βρέθηκαν προσκεκλημένοι στο θέατρο “Αγγέλων Βήμα” προκειμένου να παρακολουθήσουν την παράσταση “Τα πνεύματα του Χιλ Χάους”, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη. 

Ο φιλόξενος, καλλιτεχνικά διαμορφωμένος και διακοσμημένος χώρος του θεάτρου, την περίοδο 2024-2025, φιλοξενεί τη θεματική ενότητα “Περί Μυστηρίων και Πνευμάτων”. Με την κυρία Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου να έχει κάνει την επιλογή δραματολογίου, το λογοτεχνικό έργο της σπουδαίας Αμερικανίδας λογοτέχνιδας Shirley Jackson, υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, μοιάζει και τελικά όντως είναι, η καλύτερη επιλογή για τα βράδια της Κυριακής. 

Μελετώντας και αναδημιουργώντας το τρομακτικό και το μυστηριώδες ως θεατρική απόδοση, όσο εύκολο και απλό φαίνεται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, άλλο τόσο δύσκολο και κοπιώδες είναι ως δημιούργημα στη θεατρική σκηνή. Υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες πέρα από τη σκηνοθεσία και την υποκριτική, οι οποίοι παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο, όπως η οπτικοακουστική κάλυψη, τα σκηνικά, τα οπτικά εφέ, τα κοστούμια και η φωτογραφία. Η παράσταση που είδαμε, κάλυπτε όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πριν με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και δημιούργησε την ιδανική ατμόσφαιρα τρόμου η οποία σπάνια συναντάται στο ελληνικό θέατρο.

Λίγα λόγια για την πλοκή του έργου

Ο καθηγητής Τζον Μόνταγκιου προσκαλεί στο Χιλ Χάους, μια απομονωμένη έπαυλη, τρεις αγνώστους, τον Λουκ, τη Θίοντορ και την Ελεονώρα, με σκοπό την εξερεύνηση και στη συνέχεια καταγραφή παραφυσικών φαινομένων που λαμβάνουν χώρο μέσα στο σπίτι. Η αρχική έρευνα λίγο-λίγο μετατρέπεται σε μια οριακή, τρομακτική και ταυτόχρονα ανατριχιαστική εξερεύνηση η οποία φέρνει στην επιφάνεια απόκοσμα περιστατικά και θαμμένα μυστικά που παγιδεύουν τις ψυχές των ηρώων. Για κάποιους από αυτούς, ίσως και να μην υπάρχει επιστροφή. Η συνέχεια, επί σκηνής…

810b6dac-494c-4c4a-8f7c-41e1dc802ded

“Ο πραγματικά απίστευτος σχεδιασμός ήχου και η μουσική του Διονύση Σιδηροκαστρίτη, οι λίαν ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα, καθώς και τα εφέ καπνού, κατόρθωσαν να δώσουν στην οργανωμένη, δυναμική, έντονη σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, τις πινελιές οι οποίες δημιούργησαν στο σύνολό του, ένα πραγματικά εξαιρετικό θεατρικό”.

Ανάλυση του θεατρικού

Σύμφωνα με όσα λέει και η συγγραφέας του βιβλίου  «Το Χιλ Χάους δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι». Για τον λόγο αυτό, ακριβώς επειδή πρόκειται για λογοτεχνία τρόμου, ο θεατρικός σκηνοθέτης έχει μπροστά του ένα αρκετά δύσκολο έργο μια και αυτό που πρέπει πρώτιστα να αποδώσει είναι η επιβλητική, απόμακρη, τρομακτική και στοιχειωμένη ατμόσφαιρα. Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη, ξεχωριστά ταλαντούχα και έμπειρη στη δημιουργία ατμόσφαιρας μέσα από όλα τα θεατρικά που έχει σκηνοθετήσει ως τώρα, κατάφερε για άλλη μια φορά να μας εντυπωσιάσει με το αποτέλεσμα που φανερώθηκε μπροστά μας. Με τη βοήθεια της Μάϊρας Ξύδη στη σκηνοθεσία, στηρίχτηκε πέρα από το προφανές ταλέντο της, στην εξίσου πολύτιμη βοήθεια άλλων συνεργατών. 

Συγκεκριμένα, ο πραγματικά απίστευτος σχεδιασμός ήχου και η μουσική του Διονύση Σιδηροκαστρίτη, οι λίαν ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα, καθώς και τα εφέ καπνού, κατόρθωσαν να δώσουν στην οργανωμένη, δυναμική, έντονη σκηνοθεσία της Ανδρονίκης Αβδελιώτη, τις πινελιές οι οποίες δημιούργησαν στο σύνολό του, ένα πραγματικά εξαιρετικό θεατρικό. Ως κοινό, για 100 περίπου λεπτά, βυθιστήκαμε σε έναν άλλο, παράλληλο, παράξενο και ταυτόχρονα γοητευτικά τρομακτικό κόσμο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, έργο της σκηνοθέτιδας μαζί με τη συμβολή του Νικολάου Μαρμαροτούρη και Κωνσταντίνου Ρόδη, μας μετέφεραν νοητά μα και κυριολεκτικά με την πιστότητα και αρτιότητά τους στο στοιχειωμένο σπίτι του Χιλ Χάους. 

Μέσα σε αυτό, γνωριστήκαμε με την Ελεονώρα Βανς, ένα εύθραυστο κορίτσι με κρυφά μυστικά το οποίο στοιχειώνεται από την έπαυλη και την ιστορία της. Θα μπορέσει άραγε να στοιχειώσει το μυστηριώδες αυτό οίκημα με τη σειρά της; Θα μπορέσει να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο των δωματίων της έπαυλης ή θα δημιουργήσει την είσοδο για έναν άλλο κόσμο;  Η Ανδρονίκη Αβδελιώτη ως ερμηνεύτρια, καταφέρνει να αποδώσει ξεκάθαρα και με πιστότητα  την πολυπλοκότητα του θεατρικού αυτού χαρακτήρα, πατώντας και ταυτόχρονα ακροβατώντας στο κείμενο, πότε νικήτρια και πότε χαμένη, έρμαιο των σκέψεων και των συναισθημάτων της, ακριβώς σαν τραγική ηρωϊδα. Για άλλη μια φορά, τόσο ως σκηνοθέτιδα όσο και ως ηθοποιός, μας άφησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων. 

Ο Θάνος Κρομμύδας ως Λουκ Σάντερσον, εκπροσωπεί τον τελευταίο ιδιοκτήτη της έπαυλης και είναι πραγματικά ενδιαφέρον να παρακολουθεί κάποιος τη βαθμιαία μεταβολή του από χαρωπό και ευχάριστα αλαζονικό αριστοκράτη, σε ένα τρομαγμένο πλάσμα, έρμαιο και εκείνο της ιστορίας και των “φαντασμάτων” της έπαυλης. Εντυπωσιακός, ειλικρινής και εκφραστικός, ταίριαξε υποκριτικά με τέλειο τρόπο στην πλοκή του θεατρικού.

Το ίδιο ισχύει και για την άκαμπτη, ολιγόλογη και ψυχρή (μα στην πραγματικότητα τρομαγμένη) οικονόμο της έπαυλης, την κυρία Ντάντλεϊ, που την ενσαρκώνει με θαυμαστό τρόπο, η Μάϊρα Ξύδη. Η άλλη γυναίκα της παράστασης, η Θίοντορ, το άτομο με τις τηλεπαθητικές ικανότητες, ζωντανεύει με έντονα χρώματα μέσα από τον ρόλο και την εμφάνιση της Αλεξάνδρας Στεργίου. Σε στενή σχέση με την Ελεονώρα, η Θίοντορ κινείται σα σε σκάκι, πότε πλησιάζοντας, πότε απωθώντας το άλλο κορίτσι, μέσα από ένα παιχνίδι ζήλιας, φιλίας, αγάπης, ψέματος και αλήθειας. Θα μπορέσει να βρει τελικά την έξοδο από τον δικό της, προσωπικό λαβύρινθο;   

Ο Κωνσταντίνος Ρόδης ως καθηγητής Μόνταγκιου, είναι αυτός που ανοίγει (στην κυριολεξία) τα χαρτιά, στρώνει το παιχνίδι, βάζει τους κανόνες και πιστεύει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, μέχρι τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι στην πραγματικότητα ο έλεγχος ήταν πάντοτε στα χέρια της έπαυλης και ότι και εκείνος ήταν ευθύς εξαρχής ένα απλό πιόνι του παιχνιδιού που πίστεψε ότι έστησε. Θύμα των περιστάσεων ή απλά τα ερωτήματά του δεν έλαβαν την απάντηση που προσδοκούσε; Ένας ρόλος που ταίριαξε απόλυτα στον ηθοποιό και που κατόρθωσε να μας εισάγει στο κλίμα της παράστασης, με τα ερωτήματα που έθεσε ευθύς εξαρχής. Απόλυτα πειστικός και ταιριαστός με την υπόλοιπη ομάδα, συνετέλεσε στη δημιουργία του κλίματος μυστηρίου του συνολικού έργου. 

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή συνέχεια στην τόσο άρτια οργανωμένη και καλλιτεχνικά αρμονική ομάδα ηθοποιών και τους ευχόμαστε τα καλύτερα.

Το Χιλ Χάους δεν είναι ένα συνηθισμένο σπίτι. Στην πραγματικότητα, κρύβει μέσα του πολλές τρομακτικές ιστορίες και έχει την τάση να ρουφά σαν μαύρη τρύπα, ζωές και συνειδήσεις, δημιουργώντας φαντάσματα. Εκεί, δεν μετρά ο χρόνος μια και παρελθόν και παρόν γίνονται ένα, και το μέλλον αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από αβέβαιο. Αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει θεατρικό ταξίδι στο τρενάκι του τρόμου που χάνεται στα δωμάτια του Χιλ Χάους, μη χάσετε την παράσταση αυτή, κάθε Κυριακή στις έξι το απόγευμα, στο “Αγγέλων Βήμα”.   

148f128d-495c-4364-b4ca-9325776a6d1e

Συντελεστές παράστασης

Επιλογή Δραματολογίου : Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

Σκηνοθεσία – Θεατρική Διασκευή: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

Πρωτότυπη μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος Μαρμαροτούρης, Κωνσταντίνος Ρόδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη

Τρέιλερ – Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης 

 Μοντάζ Τρέιλερ, Γραφιστική επεξεργασία αφίσας: Μάιρα Ξύδη

Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:

Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Θάνος Κρομμύδας, Μάιρα Ξύδη, Κωνσταντίνος Ρόδης, Αλεξάνδρα Στεργίου

Ακούγονται οι ηθοποιοί: Θοδωρής Ανθόπουλος, Λένα Μπαμπασάκη και οι μικρές Ειρήνη Καραμάνογλου,  Λήδα Σιδηροκαστρίτη – Χρονάκη

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου