Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης “Ισορροπιστής αεροσκαφών” στο θέατρο Αθηναΐς, σε κείμενο του Θεόδωρου Θεοδωρίδη και σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη, ενώ τον κεντρικό ρόλο τον κατείχε ο μοναδικός Δημήτρης Πιατάς.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται το θέμα του ρατσισμού, της διαφορετικότητας και της προσωπικής επιβεβαίωσης. Αποτελεί ένα τρυφερό κείμενο, με αυτοαναφορικά στοιχεία, που θίγει ευθέως προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας όπως τον κοινωνικό ρατσισμό.

Ο ήρωας Αλέξανδρος Ελεφάντης – όνομα και πράγμα- βρίσκει επιτέλους την κλίση του και έχει την ευκαιρία  να χρησιμοποιήσει ένα σώμα που ούτε αυτός ούτε κανείς άλλος μπορεί να αποδεχτεί, για το ευρύτερο καλό, σαν ισορροπιστής αεροσκαφών. Κυριολεκτικά, δουλειά του ήρωα είναι να κρατάει με αντίβαρο το σώμα του τα αεροπλάνα σε μια ισορροπία, για να αποφευχθεί η πτώση τους. Μάλιστα, η δουλειά του αποδεικνύεται τόσο πολύτιμη, που μέχρι και η NASA ζητάει να αξιοποιήσει τα ταλέντα του.

Σκηνοθετικά, ο Θοδωρής Γκόνης πόνταρε στο άπειρο ταλέντο του πρωταγωνιστή του. Η σκηνή χωρίζεται σε δυο επίπεδα, ενώ σαν σκηνικό υπάρχει ένα video wall που σε όλη τη διάρκεια της παράστασης δείχνει εικόνες από ελέφαντες και από αεροπλάνα.

Ο Δημήτρης Πιατάς χαρίζει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του ισορροπώντας ανάμεσα σε μια παιδικότητα και σε μια ίσως πιο επιβεβλημένη ενήλικη συμπεριφορά. Τον βλέπουμε από την μια να παίζει με αεροπλανάκια και από την άλλη να διαπραγματεύεται επαγγελματικό συμβόλαιο με την NASA.  Είναι ασταμάτητος πάνω στη σκηνή: χορεύει από μπαλέτο μέχρι και ζεϊμπέκικο, τραγουδάει Sinatra, ενώ επιστρατεύει μέχρι και selfie stick, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο.  Μαζί του στη σκηνή βλέπουμε και τον Αλέξανδρο Τούντα, ο οποίος ερμηνεύει πολλούς ρόλους, όσους σημάδεψαν την ζωή του ήρωα. Η χημεία του με τον Πιατά ήταν χειροπιαστή και αυτό το σκηνικό τους “πάντρεμα” είχε ως αποτέλεσμα η αίθουσα να σείεται από τα γέλια των θεατών.

Ο “Ισορροπιστής αεροσκαφών” αποτελεί  ένα μικρό ύμνο για τη δύναμη των ελαττωμάτων μας που μας κάνουν διαφορετικούς. Γιατί ο ρατσισμός στοχεύει πάντα στο διαφορετικό όποιο και αν είναι αυτό. Και βέβαια ο Δημήτρης  Πιατάς εδώ, δεν το ισορροπεί το σκάφος, …το απογειώνει.


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

IMG_58072Ισορροπιστής Αεροσκαφών
Κοινωνικό
σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη

Αθηναΐς

Μαριαλένα Δογγούρη

Μαριαλένα Δογγούρη

Η Μαριαλένα Δογγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε θεατρολόγος στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχε βαθιά αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μεγάλο χόμπι της η συγγραφή. Μεγάλη αγάπη της τα ζώα.
Μαριαλένα Δογγούρη