Γράφει ο Νίκος Γινάργυρος

Βρεθήκαμε στο θέατρο «Αλκμήνη» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Ο Ένοικος» δια χειρός Άννας Παντζέλη, που παρουσιάζεται στο Secret Room του θεάτρου κάθε Κυριακή στις 18.30.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα με τις καθημερινές τριβές αλλά και τις πικρές αλήθειες που κρύβει συνήθως μια συγγενική σχέση.
Με αφορμή τα γενέθλια του ενοίκου τους, Μάρκου, δύο γυναίκες- αδερφές, που δεν τα κατάφεραν στην ζωή τους, αρχίζουν να ξετυλίγουν το παρελθόν τους και να αλληλοσπαράζονται.

Η οικογένεια, τα βιώματα, οι παιδικές κόντρες αλλά και οι ξεχωριστές μα και τόσο ίδιες ζωές τους, γίνονται σκιές που τις καταδιώκουν αλλά και τις λυτρώνουν ταυτόχρονα.

Η κριτική μας:

Αν σκεφτούμε ότι σκοπός του θεάτρου, εκτός από την ψυχαγωγία, είναι να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μας προβληματίσει κοινωνικά και δημιουργικά, τότε η παράσταση «Ο Ένοικος» εκπληρώνει και με το παραπάνω τον καλλιτεχνικό σκοπό της.

Η ταλαντούχα πένα της συγγραφέως Άννα Παντζέλη φέρνει στο προσκήνιο ένα θέμα ευαίσθητο, κοινωνικό και τόσο διαχρονικό, όπως είναι η μοναξιά και οι ανθρώπινες σχέσεις, είτε αυτές είναι ερωτικές, φιλικές ή και συγγενικές. Η ηθοποιός Άννα Παντζέλη, μας συστήνεται και ως συγγραφέας σε αυτό το έργο, έτσι βλέπουμε και μια άλλη πλευρά του ταλέντου της. Κείμενο καλοδουλεμένο, άρτιο και αριστοτεχνικά δομημένο, ώστε να αποπνέει την αλήθεια της ανθρώπινης μοναξιάς και την ανάγκη για συν- ύπαρξη, πράγμα που καταφέρνει να το περάσει στο κοινό ο θεατρικός λόγος.

Πρόκειται για ένα εξαίρετο ψυχογράφημα δύο ηρωίδων, μία παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες από την Άννα Παντζέλη και την Λίνα Μαρκάκη, αφού ερμηνεύουν επί σκηνής δύο αδερφές που έχουν καταλήξει στο αδιέξοδο της μοναξιάς τους και πως αυτή η συναισθηματική απομόνωση μπορεί να επιφέρει συγκρούσεις, ζήλιες, φθόνο, σκληρά λόγια μέσα στη σχέση δύο αδερφών που καταβάθος αγαπιούνται μέσα από τα κοινά τους στοιχεία, αλλά και τις διαφορές τους. Μέσα από την σχέση τους αυτή βλέπουμε τον φόβο, την απόγνωση και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις που δημιουργεί η συναισθηματική απομόνωση. Οι «γρατσουνιές» στην ψυχή από τις διάφορες συγκρούσεις και απογοητεύσεις της ζωής, δεν έχουν επουλωθεί… παραμένουν ανίατες…  Χαμένες προσδοκίες, ανεκπλήρωτα όνειρα, απατηλοί έρωτες που έχουν γίνει «πληγές», που «ανοίγουν» με την πρώτη ευκαιρία για να εκφράσουν τον πόνο, την θλίψη και την πικρία για όσα κάποτε θεωρούσαν δεδομένα, τα οποία τελικά δεν ήταν.

Οι δύο ηθοποιοί επωμίζονται από κοινού το βάρος της θεατρικής δεξιοτεχνίας και θέτουν τον υποκριτικό πήχη ακόμη πιο ψηλά, προς όφελος του κοινού τους.

c2dbc2_1Γεγονότα ζωής τα οποία κάποτε, εν τη γεννήσει τους, περνούσαν ως ασήμαντα και μηδαμινά, τώρα έχουν θεριέψει και είναι έτοιμα να κατασπαράξουν όποιον βρεθεί στο διάβα τους.

Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση που σίγουρα βρίσκει αποδέκτες, αφού ο φόβος της συναισθηματικής απομόνωσης και της μοναξιάς μας απασχολεί όλους και οι περισσότεροι ταυτιζόμαστε με τις δύο ηρωίδες, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο.

Οι δύο πρωταγωνίστριες, Άννα Παντζέλη και Λίνα Μαρκάκη, δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, αποδεικνύοντας περίτρανα τις υποκριτικές τους δυνατότητες σε ένα έργο που στηρίζεται στην ερμηνευτική ικανότητα των ηθοποιών του. Η Άννα Παντζέλη υποδύεται εξαιρετικά την μεγαλύτερη αδελφή, η οποία είναι ως χαρακτήρας πιο σταθερή στις επιλογές της, πιο ώριμη και πιο συναισθηματική, ενώ η χαρισματική Λίνα Μαρκάκη, αναλαμβάνει τον ρόλο της μικρότερης αδελφής, της πιο εύθυμης, μπριόζας και πιο παρορμητικής. Όλα αυτά εξελίσσονται στο σαλόνι τους σπιτιού τους με διαλόγους που πραγματικά ταράζουν και τον πιο απαθή! Οι δύο ηθοποιοί επωμίζονται από κοινού το βάρος της θεατρικής δεξιοτεχνίας και θέτουν τον υποκριτικό πήχη ακόμη πιο ψηλά, προς όφελος του κοινού τους.

Η σκηνοθετική προσέγγιση εστιάζει στην υποκριτική δεινότητα των δύο ηθοποιών. Με προσεκτικό και ευφυή χειρισμό, η σκηνοθεσία εμβαθύνει στην ψυχοσύνθεση των ηρωίδων του, δημιουργώντας μια παράσταση που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στα ανθρώπινα συναισθήματα, χωρίς υπερβολές και περιττά φτιασιδώματα. Πετυχαίνει έτσι να αφήσει ένα μοναδικό στίγμα στην αντίληψη των θεατών.

Οι φωτισμοί του Τάκη Μπαρδάκου και τα σκηνικά του Γιάννη Μυρσιώτη συντελούν στο μελαγχολικά ρεαλιστικό κλίμα και δημιουργούν στον θεατή την αίσθηση του οικογενειακού πλαισίου, μέσα στο οποίο διαδραματίζεται το έργο, ενώ η μουσική των Χρίστου Τσαπάρα & Αθηνάς Μπαρδάκου υπογραμμίζει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις των ηρωίδων. Τα κοστούμια της Λένας Μηνά σκιαγραφούν και συστήνουν περίτεχνα τις δυο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες των δύο αδελφών.

«Ο Ένοικος» είναι μια παράσταση με ενδιαφέρουσα οπτική και απαράμιλλη ποιότητα, που βάζει το κοινό της σε βαθιά περισυλλογή σε σχέση με τις συγγενικές και τις εν γένει ανθρώπινες σχέσεις και τις διακυμάνσεις τους.

Ταυτότητα παράστασης:

Παίζουν: Άννα Παντζέλη και Λίνα Μαρκάκη

Σκηνικά: Γιάννης Μυρσιώτης
Κοστούμια: Λένα Μηνά
Μουσική: Χρίστος Τσαπάρας & Αθηνά Μπαρδάκου
Φωτισμοί: Τάκης Μπαρδάκος
Φωτογραφίες: Αντώνης Συμεωνάκης
Προβολή & Επικοινωνία: Δέσποινα Κραουνάκη

Τιμές Εισιτηρίων:
Προπώληση: 8€
Ταμείο: 12€

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 18.30 μέχρι 11 Φεβρουαρίου

Από τις 11 Φεβρουαρίου, η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο.

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 12, Πετράλωνα
τηλ: 2103428650

Η Άννα Παντζέλη υποδύεται εξαιρετικά την μεγαλύτερη αδελφή, η οποία είναι ως χαρακτήρας πιο σταθερή στις επιλογές της, πιο ώριμη και πιο συναισθηματική, ενώ η χαρισματική Λίνα Μαρκάκη, αναλαμβάνει τον ρόλο της μικρότερης αδελφής, της πιο εύθυμης, μπριόζας και πιο παρορμητικής.

thumbnail_sim_4748bw