Γράφει η Ντίνα Καρρά

Το θέατρο «Αλκμήνη» είναι ένα ζεστό, φιλόξενο, καλλιτεχνικό στέκι με θεατρικές παραστάσεις ποικίλου θεατρικού γίγνεσθαι και ενδιαφέροντος κάθε χρόνο. Αυτή την περίοδο, παίρνει σάρκα και οστά το νέο, πολλά υποσχόμενο, συγγραφικό «παιδί» του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή μ΄ένα εξαίρετο επιτελείο συντελεστών. «Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά» είναι ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα που αποτίνει φόρο τιμής στην γκρεμοτσακισμένη, καταρρακωμένη Ελλάδα, που συνθλίβεται καθημερινά από κάθε λογής διαφθορά. Είναι η υπεράσπιση της μίας και μοναδικής αλήθειας που δεν εξυπηρετεί συμφέροντα και στέκει αλώβητη σε όποια σειρήνα βρεθεί στο διάβα της. Στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης, είχα την τιμή και τη χαρά να αντιληφθώ το δύσκολο έργο του Ιατροδικαστή, στα χέρια του οποίου εξαρτάται η μεταθανάτια διαχείριση του νεκρού που χρήζει μέγιστη ευθύνη, απόλυτο σεβασμό και δικαίωση.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο απρόβλεπτος χαμός της φημισμένης ογκολόγου Έλλης Λαδά είναι γεγονός. Ο Ιατροδικαστής καλείται να φωτίσει και να υπερασπιστεί την αλήθεια. Εκπρόσωποι ισχυρών κοινωνικών φορέων και θεσμών του κράτους, του υπαγορεύουν να αλλοιώσει την γνωμάτευσή του, γιατί δεν συνάδει με τους ιδιοτελείς σκοπούς τους. Εκείνος δεν είναι διατεθειμένος να υπακούσει και να κάνει το χατήρι κανενός, αντιστέκεται με όλη την δύναμη της ψυχής του και στο τέλος συνθλίβεται.

«Οι έξυπνοι δεν έχουν καλό τέλος! Αυτό να το θυμάσαι, δασκαλάκο!»

«Όποιος τα βάζει με την εξουσία τσακίζεται!»

«Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσετε τον Επίσκοπο, δεν είναι καλό να έχει κανείς την εκκλησία εχθρό του!».

Είναι τα λόγια τριών βασικών πυλώνων του κρατικού φορέα… ο δικηγόρος, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας και ο δημοσιογράφος με το ίδιο πάντα παρηκμασμένο προσωπείο της απόλυτης σήψης.

Η κριτική μας:

Ο ταλαντούχος συγγραφέας Κώστας Λεϊμονής έχει γράψει ένα έργο πολυσύνθετο, ευθύβολο, αιχμηρό, επίκαιρο, διαχρονικό, ρεαλιστικό, αληθινό που δεν χαρίζεται και δεν κωφεύει. Ένα άκρως φιλοσοφικό κείμενο με πολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις και ποιητικά στοιχεία, με λόγο πυκνό και ευφυή, με δράση και αφήγηση που δεν χαϊδεύει τα αυτιά και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα. Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πραγματικότητας, που θίγει με χιούμορ και σαρκασμό τα μελανά σημεία μιας σκανδαλώδους εποχής και αφήνει αισιόδοξα ψήγματα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι ιδεολόγοι και ηθικοί που αντιστέκονται στην παράνοια του συστήματος. Ο ιδιαίτερα αρμονικός τρόπος γραφής του αποτελεί πρότυπο μέτρου, συνέπειας και ήθους που σέβεται τον θεατή χωρίς να γίνεται διδακτικός. Μας προσφέρει ένα ελκυστικό αστυνομικό ψυχογράφημα, που μοιάζει με πικραμύγδαλο στην γεύση!

Ο πολύ σημαντικός θεατράνθρωπος Παντελής Παπαδόπουλος αναλαμβάνει την σκηνοθετική μανιέρα του έργου και δίνει πνοή σε τούτο το ζωντανό οργανισμό. Χωρίς φανφάρες και περιττούς θεατρινισμούς, επικεντρώνεται στην ουσία και την αξία των λόγων, αποδίδοντας ένα αριστοτεχνικά χειροποίητο αποτέλεσμα με ποιότητα και αισθητική.

Η Πολυτίμη Μαχαίρα έχει στήσει ένα πολύ όμορφο σκηνικό, άκρως λειτουργικό που φαντάζει σαν ψηφιδωτή αρένα. Μέσα εκεί αναμετράται το καλό με το κακό, το δίκαιο με το άδικο, η ηθική με την διαφθορά. Από το ταβάνι κρέμονται μέσα σε διάφανα σακουλάκια όλα τα ευρήματα ερευνών του Ιατροδικαστή. Η «πύλη του κακού» και το καμπανάκι που κρούει την είσοδο του εκάστοτε διαφθορέα, είναι ευφάνταστα σκηνογραφικά τεχνάσματα. Τα κοστούμια των ηθοποιών, λιτά συνδυασμένα με υπαινικτικά αξεσουάρ.

Η πρωτότυπη μουσική του διακεκριμένου μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού και οι υπαινικτικοί φωτισμοί του Μανώλη Μπράτση συνεπικουρούν στο «όλον» αριστουργηματικά!

«Ο Ιατροδικαστής ή Στη μνήμη της Έλλης Λαδά» είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της πραγματικότητας, που θίγει με χιούμορ και σαρκασμό τα μελανά σημεία μιας σκανδαλώδους εποχής και αφήνει αισιόδοξα ψήγματα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι ιδεολόγοι και ηθικοί που αντιστέκονται στην παράνοια του συστήματος.

iatrodikastis-1-1140x641Δύο σπουδαίοι, σεμνοί, ακάματοι εργάτες της υποκριτικής τέχνης, ο Χάρης Σώζος και ο Χρήστος Ευθυμίου, καλούνται να ενσαρκώσουν ερμηνευτικά πολυποίκιλους ρόλους που διαφέρουν και τα καταφέρνουν περίφημα. Μεστοί ερμηνευτικά με άψογη χημεία μεταξύ τους, αναδεικνύουν στο μέγιστο τη σημασία του έργου.

Ο Χάρης Σώζος υποδύεται τον ομώνυμο ρόλο με χειρουργική ακρίβεια. Παρουσιάζει έναν ηθικά ακλόνητο ιατροδικαστή, έναν αιθεροβάμονα Δον Κιχώτη που πρεσβεύει μέχρι τέλους τις αξίες της ζωής και της αλήθειας, γιατί «Αξίζει τον κόπο να παλεύεις για την αλήθεια, όσο αναπόφευκτη κι αν φαίνεται η ήττα στις μέρες μας.» Ανθίσταται σε κάθε λογής διαφθορά και πίεση, αλλά στο τέλος συνθλίβεται αφού δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Αναγκάζεται να ξενιτευθεί στην Κύπρο, κάνοντας μια νέα αρχή σαν ένας άλλος Οδυσσέας. Η ερμηνεία του είναι συγκλονιστική, βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική με αξιοπρέπεια και αλήθεια. Με γοήτευσε πραγματικά!

Συνοδοιπόρος του, ο Χρήστος Ευθυμίου που ερμηνεύει πέντε διαφορετικούς ήρωες υποδειγματικά σαν γνήσιος χαμαιλέοντας, που ξέρει να ελίσσεται και να βουτά σε βαθιά νερά. Υποδύεται τρεις βασικούς τροχούς του συστήματος: τον δικηγόρο, τον δημοσιογράφο και τον εκπρόσωπο της εκκλησίας με απόλυτη υποκριτική δεινότητα. Οι άλλοι δύο ρόλοι δεν αφορούν συνιστώσες του συστήματος, αλλά απλούς ανθρώπους. Ο πρώτος πελάτης είναι ένα αξιολύπητο δείγμα πολίτη, που νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και ο δεύτερος είναι ο πατέρας της Έλλης Λαδά, ο ηθικός αυτουργός που δεν μπορεί να χωνέψει ότι η κόρη του αυτοκτόνησε, γιατί ήταν πολύ ευαίσθητη και ευάλωτη για τούτο τον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα, οι πέντε διαφορετικές ερμηνείες του είναι αξιοζήλευτες και αξιοπρόσεχτες!

Η εξαιρετική δημοσιογράφος Πόπη Τσαπανίδου συμμετέχει φιλικά σε video-προβολή εκφωνώντας το δελτίο ειδήσεων, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα.

Ο «Ιατροδικαστής» του Κώστα Λεϊμονή γοητεύει και ταρακουνά τον νου και την ψυχή του ανθρώπου. Σπέρνει τον σπόρο και δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Τέμνει την νεοελληνική πραγματικότητα, θίγει την σήψη και συστρατεύει προς την αφύπνιση. Αντιστέκεται, παλεύει, προτείνει, ψυχαγωγεί. «Ακόμα και μια φλόγα από λιωμένο κερί μπορεί να σπάσει το σκοτάδι.» Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μια άρτια, ολοκληρωμένη καλλιτεχνική πρόταση με λαμπρό μέλλον, που συνδυάζει συγγραφική, ερμηνευτική, σκηνοθετική, εικαστική, μουσική δεξιοτεχνία και αξίζει οπωσδήποτε μια θέση στην θεατρική σας ατζέντα! Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
Σκηνικά-κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός
Φωτισμοί: Mανώλης Μπράτσης

Ερμηνεύουν οι:
Χάρης Σώζος
Χρήστος Ευθυμίου

Φιλική συμμετοχή: Πόπη Τσαπανίδου

Σχεδιασμός αφίσας: Φίλιππος Νικόλας Μπάρλας
Τρέιλερ: Κώστας Γεραμπίνης
Παραγωγή: Eig Productions
Καλλιτεχνική διεύθυνση-Οργάνωση παραγωγής: Πολυτίμη Μαχαίρα
Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Κάθε Σάββατο στις 18.30
Κάθε Κυριακή στις 21.00

Πρεμιέρα: Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018.

Η προπώληση ξεκίνησε:
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-alkmini/o-iatrodikastis-i-sti-mnimi-tis-ellis-lada/

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12,00 ευρώ
Μειωμένο (φοιτητές, θεατές άνω των 65 χρόνων, ΑΜΕΑ): 10,00 ευρώ
Ανέργων: 8,00 ευρώ
Ατέλειες ηθοποιών: 5,00 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση:
Facebook page: https://tinyurl.com/ycznjvhj

Κρατήσεις θέσεων:
-Mέσω viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-alkmini/o-iatrodikastis-i-sti-mnimi-tis-ellis-lada/
-Στο ταμείο του θεάτρου (τηλ.: 210 3428650)

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 8, Κάτω Πετράλωνα.
(μετρό «Κεραμεικός», τηλ.: 210 3428650)

Δύο σπουδαίοι, σεμνοί, ακάματοι εργάτες της υποκριτικής τέχνης, ο Χάρης Σώζος και ο Χρήστος Ευθυμίου, καλούνται να ενσαρκώσουν ερμηνευτικά πολυποίκιλους ρόλους που διαφέρουν και τα καταφέρνουν περίφημα. Μεστοί ερμηνευτικά με άψογη χημεία μεταξύ τους, αναδεικνύουν στο μέγιστο τη σημασία του έργου.

afisa-teliki-iatrodikastis

Ντίνα Καρρά

Ντίνα Καρρά

Ονομάζομαι Ντίνα Καρρά. Είμαι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, αισιόδοξο, ενθουσιώδες (κριός στο ζώδιο) και πολύ δημιουργικό! Για μένα δημιουργία είναι μία πετυχημένη συνταγή, μία όμορφη κατασκευή, μία ωραία κριτική!
Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι και με το θέατρο νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης αγαπώ τη γυμναστική γιατί "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ". Χαμόγελα και θετική σκέψη κατακλύζουν πάντα τη ζωή μου και συνεχώς λέω ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις!
Ντίνα Καρρά