Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι όνειρα μπορεί να έχουν τα παιδιά μας; Ή τα παιδιά των διπλανών μας; Ή ίσως κάποια παιδιά που ποτέ δεν υπήρξαν παιδιά; Όνειρα… Περίεργη λέξη! Αλήθεια, ποια είναι τα δικά σας όνειρα;

Βρεθήκαμε στο θέατρο “Επί Κολωνώ” για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Όνειρα” του Νεκτάριου Μπουτεράκου. Η σκηνή λιτή και σκοτεινή. Η παράσταση ξεκινάει με τους ηθοποιούς να κάθονται ανάμεσα στους θεατές και να τραγουδάνε, σχηματίζοντας μία ευθεία γραμμή μέχρι την σκηνή.

7 ηθοποιοί, ντυμένοι στα λευκά έρχονται για να μας διηγηθούν τα όνειρά τους. 7 μονόλογοι, 7 αυτοτελείς ιστορίες που θα καταλήξουν σε εφιάλτες, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο κρυφές επιθυμίες, τα πάθη και τις αδυναμίες τους. Οι ιστορίες που μας διηγούνται είναι ωμές, σκληρές, όπως και η ίδια η ζωή άλλωστε.

Πρόκειται για μία υπέροχη παράσταση που δεν θέλεις να χάσεις ούτε δευτερόλεπτο! 7 μονόλογοι και μικρά μονόπρακτα, μαζί με γνωστά παλιά Ελληνικά τραγούδια που τραγουδάνε οι ίδιοι οι ηθοποιοί, συνθέτουν την παράσταση “Όνειρα” αναδεικνύοντας τα σοβαρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινής μας ζωής, που μπορεί να έχουμε δει, να έχουμε ακούσει, να μας έχουν διηγηθεί ή ακόμη και να έχουμε βιώσει.

Θεωρώ πως ο θεατρικός μονόλογος είναι η πιο δύσκολη μορφή θεάτρου, αφού ο ηθοποιός στέκεται μόνος του στη σκηνή, χωρίς κανένα βοηθητικό μέσο, συνήθως εκφράζει σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα, όπου θα πρέπει να πείσει τον θεατή, να τον κρατήσει προσηλωμένο και να τον κυριεύσει με την υποκριτική του ικανότητα.

Η συγκεκριμένη παράσταση αποτελείται από 7 ταλαντούχους ηθοποιούς, με εξαιρετικές υποκριτικές δυνατότητες, με ωραίο λόγο και με πολύ καλές φωνές, αφού τραγουδούν ζωντανά πάνω στη σκηνή. Ο φωτισμός στην παράσταση δημιουργεί μία σκοτεινή και απόκοσμη ατμόσφαιρα, που έχει σαν αποτέλεσμα να συγχέει την πραγματικότητα με το όνειρο.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στην σκηνοθεσία του Νεκτάριου Μπουτεράκου, που έχει καταφέρει να μεταφέρει στη σκηνή τις “σκληρές” ιστορίες των πρωταγωνιστών, ωστόσο η επιλογή του να παρεμβάλει ανάμεσα στους μονολόγους, παλιά Ελληνικά τραγούδια που θυμίζουν τις ιστορίες των πρωταγωνιστών και όλο αυτό αρμονικά δεμένο και άψογα χορογραφημένο, είναι ευφυέστατη.

Συντελεστές

Ήρα Δαμίγου
Βαγγέλης Δισλάκης
Χάρης Κορνάρος
Σταύρος Κουκουδάκης
Ασπασία Πάστρα
Ιωάννα Παυλίδου
Μάρκος Στεφάνου

Συγγραφή έργου – Σκηνοθεσία
Νεκτάριος Μπουτεράκος
Βοηθός σκηνοθέτη
Νασίτα Αναγνωστοπούλου
Υπεύθυνη παραγωγής
Αλεξάνδρα Ξύδα

 Περίληψη

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι όνειρα μπορεί να έχουν τα παιδιά μας; Ή τα παιδιά των διπλανών μας; Ή ίσως κάποια παιδιά που ποτέ δεν υπήρξαν παιδιά; Όνειρα… Περίεργη λέξη! Αλήθεια, ποια είναι τα δικά σας όνειρα;

Ένα μικρό κορίτσι που έχει μεγαλώσει με την τηλεόραση, μια φιλόδοξη πολιτικός που πατάει επί πτωμάτων, μια ταλαντούχα βιολίστρια που κατέληξε στη ζητιανιά, ένα μικρό ζώο που αποκτά φωνή, ένας έφηβος που πάσχει από HIV, μια γυναίκα που θέλει να χωρίσει και μια πρόσφυγας που θέλει να γίνει άνθρωπος μας διηγούνται με τον δικό τους τρόπο την ιστορία τους.