Γράφει η Ναταλία Εμμανωλίδη

Το kallitexnes.gr είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση «Το Ψάρι», το οποίο λαμβάνει χώρα στο BoozeCooperativa. Ο χώρος αναμονής των θεατών, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο του κτηρίου, ήταν μυστηριώδης και ιδιαίτερος. Ο χαμηλός φωτισμός, το ύφος των καθισμάτων, οι τοιχογραφίες, ακόμη και το μικρό μπαλκονάκι που βρισκόταν στην άκρη της αίθουσας προκαλούσαν το αίσθημα της αγωνίας αλλά και της απορίας, αφού όπου και αν έστρεφε κανείς το βλέμμα του υπήρχε κάτι καινούργιο να ανακαλύψει. Το στοιχείο όμως που αποκορύφωσε την αναμονή ήταν η ανατριχιαστική παρουσία των ηθοποιών ανάμεσα στο κόσμο, οι οποίοι είχαν ήδη μπει στο ρόλο τους. Το βλέμμα τους, ο τρόπος που περπατούσαν ανάμεσά μας, η στάση του σώματός τους… Ήταν ο καλύτερος τρόπος να ενταχθεί το κοινό στο ύφος του έργου.

Την ώρα που οι θεατές περνούσαν στην αίθουσα να πάρουν τις θέσεις τους, μελαγχολικές νότες ξεπηδούσαν από το πιάνο που κοσμούσε την άκρη της σκηνής. Το έργο αναφέρεται σε μια ιδιόμορφη σχέση μητέρας-κόρης. Το κείμενο είναι ιδιαίτερο και προσεγγίζει ένα κοινό που διατίθεται να προβληματιστεί και να ψάξει το νόημα πίσω από τις λέξεις. Αναμφισβήτητα, είναι μία παράσταση για «γερά στομάχια».

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ! Οι δύο γυναίκες ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Έχουν την ικανότητα να πείσουν τον θεατή, να τον κάνουν να κρέμεται από τα χείλη τους, να τον μαγεύουν. Δίνουν την αίσθηση ότι δεν υποδύονται κάποιο ρόλο, αλλά ότι με κάποιον τρόπο βλέπει κανείς αποσπάσματα από την πραγματική τους ζωή. Τις στιγμές δε, που πλησιάζουν τις θέσεις των θεατών και κοιτούν με βλέμμα αχανές μοιράζοντας μαζί με το κοινό τις σκέψεις τους, το μόνο συναίσθημα που επικρατεί είναι δέος. Υποκριτικά, ήταν σίγουρα μια από τις καλύτερες παραστάσεις της φετινής σεζόν.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

Το ψάρι
Κοινωνικό
σε σκηνοθεσία Χριστίνας Τασκασαπίδου

Θέατρο BoozeCooperativa