Γράφει η Νεφέλη Παπαθανασίου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση «Κακά τα ψέματα» στο θέατρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Χούντα και με πρωταγωνιστή τον Τάσο Γιαννόπουλο. Μια κωμωδία γύρω από την σημασία του να είναι κάνεις ειλικρινής, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την πορεία ενός ανθρώπου μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Στράτος δεν μπορεί να πει ψέματα. Λέει πάντα την αλήθεια. Φαινομενικά, αυτό είναι προτέρημα. Η ζωή όμως, του απέδειξε ότι οι άνθρωποι δεν είναι πάντα έτοιμοι να την ακούσουν…

Αμετανόητος εργένης, υπέρμαχος της μοναχικότητας, με την ειλικρίνειά του αφοπλίζει πάντα τους συνομιλητές του χωρίς να το επιδιώκει. Ένα βράδυ στο σαλόνι του βιώνει ξανά χαρακτηριστικές στιγμές της ζωής του και έρχεται αντιμέτωπος με πρόσωπα και καταστάσεις, που τον στοιχειώνουν και τον οδηγούν σε εφιάλτες…

Μία κωμωδία με κεντρικό ήρωα το Στράτο (Τάσος Γιαννόπουλος) και πολλά ακόμη πρόσωπα, που εναλλάσσονται και γίνονται «θύματα» της ειλικρίνειας του. Η αλήθεια πολλές φορές είναι ενοχλητική και δυσκολεύει τις συναναστροφές του, αλλά ο Στράτος επιμένει σ’ αυτήν.

Η κριτική μας:

Απλή σε μορφή και στήσιμο, η παράσταση αυτή δεν υστερεί σε ενδιαφέρον παρ’ όλα αυτά. Είναι μια αλληλουχία μικρών ιστοριών από διάφορες φάσεις της ζωής του ήρωα, που για κάποιο λόγο-ίσως ο τρόπος αφήγησης ή παρουσίασης των χαρακτήρων-θυμίζει κάτι από τις ανάλαφρες κωμωδίες του Woody Allen. Χιουμοριστικά περιστατικά από την παιδική μέχρι την ενήλικη ζωή του ήρωα, μπλέκονται με κέφι και ο μικρός χώρος του θεάτρου φαντάζει τελικά ιδανικός για μια τέτοιου τύπου παράσταση, χάρη στην καλοφτιαγμένη σκηνοθεσία. Οι μνήμες του ήρωα από το σχολείο και οι συνέπειες του να μην μπορεί ποτέ να κρύψει την αλήθεια, οι σχέσεις του με τις γυναίκες αργότερα, η αδυναμία της προσωπικότητας αυτής να βιώσει οποιοδήποτε γεγονός της ζωής ως περισσότερο πολύπλοκο απ’ ότι πραγματικά είναι, δεν ξέρω αν είναι καταστάσεις με τις οποίες θα μπορούσαμε απαραίτητα να ταυτιστούμε, αλλά σίγουρα είναι αναζωογονητικό να τις παρακολουθείς.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος, που ουσιαστικά κρατάει πάνω του την παράσταση με το γνωστό πια ταλέντο του, είναι φυσικότατος και κινείται με άνεση κι ας βρίσκεται τόσο κοντά στους θεατές. Κατά συνέπεια, νιώθεις ότι πραγματικά μπαίνεις μέσα στις μνήμες του που ζωντανεύουν επί σκηνής, στη σχολική του τάξη, στο σπίτι του, σε κάποιο πολύβουο μπαρ ή σε μία αίθουσα χορού. Παίζοντας μας δημιούργησε την αίσθηση ότι τον γνωρίζαμε από καιρό και συνδιαλεγόμασταν με κάποιο καλό μας φίλο. Δεν μπορώ να μην αναφέρω, παρ’ ότι έχει ήδη ειπωθεί από πολλούς, ότι ο αξιόλογος ηθοποιός φέρει πολλές ομοιότητες με τον λατρεμένο Γάλλο κωμικό Louis de Funès, όχι μόνο εμφανισιακά-αυτό είναι πασιφανές-αλλά και υποκριτικά! Σε καμία περίπτωση δεν είναι μίμηση των μέσων του de Funès παραταύτα, αλλά θα μπορούσα να πω ότι κατατάσσονται στην ίδια κατηγορία ή καλύτερα, σχολή ηθοποιών.

Ο Αλέξανδρος Χούντας, που εκτός από το κείμενο και την σκηνοθεσία αναλαμβάνει και έναν από τους ρόλους, μας τράβηξε το ενδιαφέρον και υποκριτικά. Πολύ εκφραστικός, χρησιμοποιούσε πλήρως όλα τα μέσα του-φωνή, κίνηση, εκφράσεις προσώπου.

Το ίδιο και ο Διονύσης Στραβοράβδης, του οποίου η παρουσία ήταν επίσης αξιοπρόσεκτη. Με το «απ’ αλλού φερμένο» ύφος του, στο οποίο τον βοηθούν πολύ και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, προκαλούσε το γέλιο ακόμα και στις σκηνές που δεν είχε λόγια!

Οι γυναίκες της παράστασης Μαρία Νάκου και Κατερίνα Λουτσοπούλου, πλαισίωσαν όμορφα τους υπολοίπους με καλοδουλεμένες ερμηνείες, παρ’ ότι αναπόφευκτα οι άνδρες κέρδισαν τις εντυπώσεις!

Σε μια γενική θεώρηση, παρακολουθήσαμε μία παράσταση που μας έκανε να χαμογελάσουμε και να περάσουμε καλά. Μας έβαλε και έναν μικρό προβληματισμό για το τι θέλει να ακούει από έναν άνθρωπο ο κόσμος, για το τι «οφείλουμε» να παρουσιάζουμε ως εικόνα στην κοινωνία, καθώς επίσης αναρωτηθήκαμε εάν είναι τελικά σκόπιμο να προσπαθεί να προσαρμόζεται κανείς σε τέτοιες νόρμες. Λίγη σημασία έχει, αλλά καταλήξαμε πως μάλλον όχι.

Η παράσταση που ανεβαίνει για τρίτη χρονιά, θα παίζεται κάθε Τετάρτη στις 21.30 στο θέατρο «Αλκμήνη» μέχρι 24 Απριλίου.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χούντας
Σκηνικά-κοστούμια: Μάρθα Χαραλαμπίδου
Μουσική εκτέλεση (βιόλα): Ηλίας Σδούκος
Σχεδιασμός φωτισμού-επιμέλεια ήχου: Μανώλης Μπράτσης
Φωτογραφία: Σπύρος Χούντας, Ηλίας Αργυρακόπουλος
Επεξεργασία φωτογραφικού υλικού: Σεμέλη Παπαοικονόμου
Αφίσα: Ζέτα Κωνσταντοπούλου
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (A-Priori)

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης):
Τάσος Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Χούντας, Μαρία Νάκου, Διονύσης Στραβοράβδης, Κατερίνα Λουτσοπούλου

Είδος: Κωμωδία.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 24 Οκτωβρίου.
Παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 21.30.

Τιμές εισιτηρίων: 12€-κανονικό, 10€-μειωμένο.
Τηλ. κρατήσεων: 210-3428650 μετά τις 17:30.
Προπώληση: νiva.gr

Διάρκεια: 75′ χωρίς διάλειμμα

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 8, Γκάζι.
Μετρό: Κεραμεικός.
2103428650
www.theatro.gr

Ο Τάσος Γιαννόπουλος, που ουσιαστικά κρατάει πάνω του την παράσταση με το γνωστό πια ταλέντο του, είναι φυσικότατος και κινείται με άνεση κι ας βρίσκεται τόσο κοντά στους θεατές.

3