Γράφει η Μαρία Κυρκίνη

Το παραμύθι του Luciano Morati είναι γεγονός! Ανυπομονούσα να φτάσω στο θέατρο «Κνωσός», που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Αμερικής και μπήκα μέσα. Η είσοδος του θεάτρου σε ταξιδεύει σε έναν διαφορετικό κόσμο, θαυμάζοντας τον εκθεσιακό χώρο με τα ιστορικά κοστούμια ηθοποιών από παλαιότερες παραστάσεις.

Η ιστορία του Luciano Morati σου έδινε την εντύπωση ότι βρίσκεσαι ακόμα στα παιδικά σου χρόνια και δεν έχεις μεγαλώσει ακόμα, ενώ στα παιδιά έδινε μηνύματα παρμένα από τη ζωή μέσω της μαγικής φράσης «Το μόνο που χρειάζεται είναι η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και η αγάπη της οικογένειάς σου».

Λίγα λόγια για το έργο:

Πρόκειται για μία παιδική ιστορία που προβάλλει την αθωότητα, την αγάπη, το συναίσθημα… Όπως και τον ανταγωνισμό των γάτων για το ποιος είναι ο πιο δυνατός της παρέας! Επιπλέον, πέρα από τις όμορφες και ευτυχισμένες στιγμές μέσα στον κήπο, η κάθε γάτα αναζητούσε την ατέρμονη ευτυχία, καθώς και την αντιμετώπιση του κάθε φόβου και αδυναμίας. Έτσι η σατανική γάτα Σιάμ εμφανιζόταν στις γάτες, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να τις πείσει να πιούν το μαγικό φίλτρο της. Το χάος επικρατούσε μέσα στον κήπο, μέχρι που ο γέρο-γάτος Νώε κατάλαβε τι είχε συμβεί. Οι γάτες τελικά ποιανού το μέρος πήραν;

Η κριτική μας:

Ο Luciano Morati ήταν Ιταλός συγγραφέας και ψυχολόγος, ο οποίος έγραψε το συγκεκριμένο παραμύθι για να μας απεικονίσει την πορεία της παιδικότητας έως την ωριμότητα. Το παραμύθι του Ιταλού συγγραφέα σκηνοθετεί ο Μιχάλης Κόκκινος, ο οποίος παίζει και το ρόλο του Νώε, ενός σοφού γάτου που προσπαθεί να καθοδηγήσει όλες τις υπόλοιπες γάτες του κήπου στο σωστό δρόμο. Επίσης, έχει αναλάβει την μουσική. Μέσα από το έργο παρακολουθούμε τον Χιονάτο, που ερμηνεύει η Βασιλεία Πούπαλου, τους Βασίλη Μαστρογιάννη και Γιώργο Παπανδρέου, οι οποίοι υποδύονται τον Μουσούδη, την Άσμη Ανδριανοπούλου ως Λευκή, την Μαρία Τάλο ως Βούλα και την Μαριέττα Βασιλάκη που υποδύεται την δαιμόνια γάτα Σιάμ.

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κόκκινος με τη δύναμη της μουσικής, της χορογραφίας και των έντονων χρωμάτων της παιδικής σκηνής, τοποθετεί τόσο τον εαυτό του στο ρόλο του, όσο και αυτούς των υπόλοιπων ηθοποιών σε έναν παραμυθένιο κόσμο μέσα από την ιστορία του Morati. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει να αποδώσει τέλεια το πνεύμα του δημιουργού του έργου και να μας εισάγει εντελώς στον κόσμο του παραμυθιού, καθώς και στο μήνυμα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας μέσα από την ιστορία του. Επίσης, η ερμηνεία του Μιχάλη Κόκκινου ως Νώε ταιριάζει απόλυτα για την εκτέλεση του έργου. Θα λέγαμε ότι δεν θα ταίριαζε τόσο στους υπόλοιπους άντρες ηθοποιούς, λόγω της φωνής και ερμηνείας η οποία αγγίζει σε υψηλό βαθμό το ρόλο του ηλικιωμένου γάτου.

Η Βασιλεία Πούπαλου είναι ο Χιονάτος, ένας έξυπνος, ατίθασος και ο πιο σκανταλιάρης γάτος του κήπου. Ο ίδιος συχνά ανταγωνίζεται τους άλλους γάτους, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Η δυνατή φωνή της Βασιλείας Πούπαλου τελειοποιεί το ρόλο του Χιονάτου, δίνοντας το αγορίστικο και πεισματάρικο στυλ του λευκού γάτου.

Οι Βασίλης Μαστρογιάννης και Γιώργος Παπανδρέου υποδύονται τον Μουσούδη, τον καφέ γάτο που διαθέτει αίσθηση του χιούμορ, είναι καλόκαρδος και η ψυχή της παρέας! Παρόλα αυτά νιώθει άσχημα για τον εαυτό του, θεωρώντας ότι δεν είναι τόσο έξυπνος και δυνατός όσο ο Νώε. Έτσι επηρεάζεται έντονα από την όμορφη γάτα Σιάμ για να πιει το μαγικό φίλτρο, ελπίζοντας να γίνει ευτυχισμένος και ο πιο δημοφιλής γάτος του κήπου. Ως συνέπεια προκαλεί πανικό στον κήπο, με το Χιονάτο να εξοργίζεται από το θυμό του και τη Λευκή με τη Βούλα να πανικοβάλλονται από το φόβο τους. Αργότερα όμως καταλαβαίνει τι του είχε συμβεί και προσπαθεί να σώσει τον Χιονάτο μαζί με το Νώε και τις γάτες από την κακιά Σιάμ.

Εν συντομία, όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση θα λέγαμε ότι αξίζει να την δει κάθε οικογένεια. Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι, διότι αυτή η παράσταση πέρα από το παραμύθι δίνει στα παιδιά μερικά μηνύματα για τη ζωή.

lek_8062-1140x641Η Μαριέττα Βασιλάκη υποδύεται τη Σιάμ, μια εξαιρετικά εμφανίσιμη γάτα, αλλά πολύ πονηρή και εγωίστρια. Η Σιάμ μπαίνει κρυφά στο κήπο, παρασύροντας όλες τις γάτες να απομακρυνθούν από τον κήπο που βρίσκονται και να περάσουν στο δικό της μέρος. Ο ρόλος της Σιάμ ταίριαζε με τη σωματική διάπλαση και τη φωνή της ηθοποιού, με το αποτέλεσμα να δείχνει εντυπωσιακό. Η ερμηνεία της μαζί με το μακιγιάζ και το κοστούμι, έδιναν την τέλεια πινελιά στο ρόλο της κακιάς γάτας.

Η Μαρία Τάλο είναι η Βούλα, μία συναισθηματική και ονειροπόλα γάτα που επιθυμεί κάτι καλύτερο για τον εαυτό της. Η Βούλα μαθαίνει το θάνατο του παππού της και η ίδια βυθίζεται στο κλάμα και τη θλίψη, ενώ προσπαθεί να βρει παρηγοριά από τις υπόλοιπες γάτες. Δεν νιώθει ικανοποιημένη με τον εαυτό της και πάντα σκέφτεται πώς θα βελτιώσει την εικόνα της.

Η Άσμη Ανδριανοπούλου είναι η Λευκή, μια άσπρη γάτα γεμάτη νάζι και χάρη. Πιστή φίλη της Βούλας, που της συμπαραστέκεται σε όλα της τα προβλήματα. Είναι πάντα χαρούμενη και λαμπερή. Τονίζει τη θηλυκότητά της με το ροζ φόρεμά της. Είναι η γάτα που προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους ανάμεσα στον Χιονάτο και Μουσούδη, μετά από έντονο καυγά.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ηθοποιούς της παράστασης για το φανταστικό έργο που δώσανε. Θα ήθελα να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μιχάλη Κόκκινο, για όλη αυτήν την προσπάθεια στο να παρουσιάσει και να ζωντανέψει το έργο του Ιταλού δημιουργού.

Εν συντομία, όσον αφορά τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση θα λέγαμε ότι αξίζει να την δει κάθε οικογένεια. Ο πρώτος και κυριότερος λόγος είναι, διότι αυτή η παράσταση πέρα από το παραμύθι δίνει στα παιδιά μερικά μηνύματα για τη ζωή. Η μουσική από τον Μιχάλη Κόκκινο, η θεατρική διασκευή από τον Γιάννη Κόκκινο, οι φωτισμοί του Θοδωρή Κόκκινου, η ερμηνεία των ηθοποιών και η χορογραφία αυτών από την Ζωή Σαρίδου, είναι τόσο πετυχημένα που μεταδίδουν στον θεατή την αγωνία για το τι θα συμβεί συν τα άπειρα συναισθήματα! Πιθανώς θα μπορούσαν να συμμετείχαν μερικοί ηθοποιοί ακόμα ή κομπάρσοι για να ολοκληρώσουν τον κατάλληλο αριθμό, εφόσον στον τίτλο οι γάτες ήταν έντεκα.

Επίσης, τα κοστούμια της Εύης Μπαράκου και το μακιγιάζ ολοκλήρωναν την εμφάνιση των ηθοποιών, με αποτέλεσμα να δώσουν περισσότερη ζωντάνια στην παράσταση και το κοινό να μείνει ικανοποιημένο. Πρόκειται για μία πρωτότυπη παράσταση, που αξίζει να την παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι σε προσιτή τιμή. «Ο κήπος με τις 11 γάτες» σας περιμένει με ανοικτές αγκάλες κάθε Κυριακή στην οδό Κνωσού!

Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κόκκινος
Θεατρική διασκευή: Γιάννης Κόκκινος
Χορογραφίες: Ζωή ΣαρίδουSeda Karayilan
Σκηνικά: Βακαλόπουλος
Κοστούμια: Εύη Μπαράκου
Μουσική: Μιχάλης Κόκκινος
Φωτισμοί: Θοδωρής Κόκκινος
Φωτογραφία: Δημήτρης Πούπαλος & Λεμονιά Κατσαρού
Δημιουργία αφίσας: Ομάδα «Θέατρο του παιδιού»

Ηθοποιοί:
Χιονάτος: Βασιλεία Πούπαλου
Μουσούδης: Βασίλης ΜαστρογιάννηςΓιώργος Παπανδρέου
Λευκή: Άσμη Ανδριανοπούλου
Βούλα: Μαρία Τάλο
Σιάμ: Μαριέττα Βασιλάκη
Νώε: Μιχάλης Κόκκινος

Διάρκεια: 90 λεπτά

Έναρξη παραστάσεων: 4 Νοεμβρίου 2018
Λήξη παραστάσεων: 21 Απριλίου 2019

Κάθε Κυριακή-ώρα 11:15.
Καθημερινά παραστάσεις για σχολεία.

«Ο κήπος με τις 11 γάτες» του Luciano Morati

Τηλ. επικοινωνίας και κράτησης θέσεων: Βασιλεία Πούπαλου-693 814 7266

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο fb: https://www.facebook.com/theatrotoupaidiou/
Web: https://www.theatrotoupaidiou.com/

Τιμή εισιτηρίου:
Γενική είσοδος: 10€
Προπώληση: 8€

Σημεία προπώλησης: Viva.gr

Θέατρο «Κνωσός»
Κνωσσού 11 & Πατησίων 195, πλατεία Αμερικής, Αθήνα.
Τηλέφωνα: 210 8677070
www.theatroknossos.gr

Πρόκειται για μία πρωτότυπη παράσταση, που αξίζει να την παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι σε προσιτή τιμή.

43314841_1889460964694649_2139752204356026368_n