Ως Κύπριος μου ήταν εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση να ενσαρκώσω Τούρκο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πατρίδα μου όχι μόνο βρίσκεται ακόμα υπό Τουρκική κατοχή αλλά και γενικότερα αυτή τη στιγμή ως Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καθόλου φιλικό γείτονα που προκαλεί πολλές εντάσεις ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Συνέντευξη στην Βάσω Κανιώτη

Ο Πέτρος Πέτρου με μια πληθώρα συμμετοχών σε  εξαιρετικές θεατρικές παραστάσεις αλλά και αρκετές συμμετοχές σε τηλεοπτικά σίριαλ έρχεται σήμερα στον χώρο μας και συνομιλεί μαζί μας για όλα του τα καλλιτεχνικά βήματα αλλά και τον πρόσφατο του  ρόλο στην εμβληματική παράσταση που φέρει τον τίτλο “Κάντω Τζαβέλλα – Δραγώι στα χρόνια της Επανάστασης“, ερμηνεύοντας τον ρόλο του Τούρκου Χαλούκ, σε μια  σκληρή ερμηνεία που δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν θεατή.

Ας τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα κι ας τον αφήσουμε να μας ταξιδέψει στον κόσμο του θεάτρου που τόσο αγαπά..

Βάσω Κανιώτη: Καλώς βρεθήκαμε Πέτρο. Θα ήθελα να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, να σε ταξιδέψω λίγο στον χρόνο και να σου ζητήσω να μοιραστείς μαζί μας τις θύμησες από τα πρώτα σου χρόνια στην θεατρική σκηνή.

Πέτρος Πέτρου: Το 2001 τελειώνοντας τη δραματική σχολή της Tζένης Καρέζη, είχα τη χαρά να πάρω το βάπτισμα του πυρός δίπλα στον αξέχαστο Δημήτρη Ποταμίτη στο θέατρο Έρευνας. Συνεργάστικα μαζί του και στην παιδική σκηνή στο έργο “Οι Δίδυμοι” και στην κεντρική σκηνή στο έργο “Το Σκοτεινό Αντικείμενο Του Πάθους” βασισμένο στις μεταμορφώσεις του Οβιδίου, σε δική του σκηνοθεσία. Νιώθω πολύ τυχερός που τα πρώτα μου βήματα τα έκανα δίπλα σε αυτόν τον άνθρωπο που είχε πάθος με το θέατρο και εκτός από ταλέντο και γνώσεις, είχε ήθος.

Βάσω: Εαν σε ρωτούσε κάποιος, ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι που αποφάσισες να βάλεις το θέατρο και την υποκριτική στη ζωή σου, τι θα του απαντούσες; Αποτέλεσε για σένα ένα τρόπο έκφρασης αυτή η τέχνη;

Πέτρος: Η πρώτη μου επαφή με το θέατρο ήταν από πολύ μικρή ηλικία και από τότε απολάμβανα τη δυνατότητα που δίνει αυτή η μορφή τέχνης να υποδύεσαι διαφορετικά πρόσωπα με ποικίλους χαρακτήρες, αδυναμίες, πάθη και εντάσεις.

petrou3

Οι άνθρωποι  θα πρέπει να μαχόμαστε για τις ιδέες, τα πιστεύω και τα ιδανικά μας. Όλοι επιζητούμε έναν καλύτερο κόσμο και εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρουμε όλοι να ζήσουμε σεβόμενοι πάνω από όλα ο ένας τον άλλον και να έχουμε κοινό στόχο όχι μόνο την προσωπική ευτυχία αλλά και αυτήν του συνόλου.

Βάσω: Βλέπουμε στο βιογραφικό σου , μια πληθώρα συνεργασιών και συμμετοχών τόσο στο θέατρο όσο και στην τηλεόραση. Θα ήθελα να μας κάνει μια σύντομη ανασκόπηση και να μας αναφέρεις κάποιες από αυτές. Υπάρχει, ενδεχομένως, κάποια που έχει μείνει ανεξίτηλη στην μνήμη σου;

Πέτρος: Κάθε συνεργασία είναι ξεχωριστή αλλά αν είναι να διαλέξω κάποιες από αυτές είναι οι συνεργασίες μου στο θέατρο με τους σκηνοθέτες: Γιάννη Μόρτζο, Κωστή Καπελώνη και Μανούσο Μανουσάκη και οι συμμετοχές μου στην τηλεόραση στους “Δέκα Μικρούς Μήτσους” με τον Λάκη Λαζόπουλο, “Εφτά Θανάσιμες Πεθερές” με πρωταγωνίστρια τη Μπέτυ Λιβανού και “Κάτω Παρτάλι”. Ξεχωριστή στιγμή για μένα ήταν και η σειρά “Οι Τάκκοι” στην οποία συμμετείχα στα πρώτα μου βήματα και με έκανε γνωστό στο τηλεοπτικό κοινό της Κύπρου.

Βάσω: Αυτό το διάστημα σε απολαμβάνουμε στην θεατρική παράσταση “Κάντω Τζαβέλλα” Δραγώι στα χρόνια της επανάστασης, του Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα. Θα ήθελες πριν εστιάσουμε στον δικό σου ρόλο να μας πεις λίγα λόγια για την παράσταση;

Πέτρος: Βρισκόμαστε στην ευρύτερη περιοχή του Επίκουρου Απόλλωνα , κοντά στην Ανδρίτσαινα και συγκεκριμένα στο Δραγώι το καλοκαίρι του 1821. Μία ιστορία αγάπης στα βαριά χρόνια της σκλαβιάς ξετυλίσσεται με πρωταγωνίστρια την Κάντω Τζαβέλλα, που θυσιάστηκε ως μια νέα Ιφιγένεια  για να μην αιματοκυλιστεί ο τόπος της, οι ρίζες της από τους Τούρκους. Τραγικά πρόσωπα στην ιστορία μας γυναίκες και άνδρες της εποχής που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Μια ιστορία που προφητεύει ότι τίποτα δεν θα ξεχαστεί αν οι άνθρωποι περπατήσουν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Βάσω: Κι ας έρθουμε και στον δικό σου ρόλο τώρα. Σε αυτή την παράσταση ερμηνεύεις τον ρόλο του Χαλούκ, ενός  Τούρκου κατακτητή, δεξί χέρι του Τσελίκ Αγα. Μιλησέ μας γι’ αυτόν τον θεατρικό ήρωα.

Πέτρος: Ο Χαλούκ είναι αδίστακτός, αδυσώπητος, αρκετά φιλόδοξος διότι θέλει να διαδεχτεί τον Αγά αλλά ταυτόχρονα και θρασύδειλος.

Βάσω: Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι πρόκειται για έναν αρκετά σκληρό ρόλο . Θα ήθελα, λοιπόν, να μοιραστείς τα συναισθήματα που σου γεννιούνται κάθε φορά πάνω στη σκηνή.

Πέτρος: Ως Κύπριος μου ήταν εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση να ενσαρκώσω Τούρκο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η πατρίδα μου όχι μόνο βρίσκεται ακόμα υπό Τουρκική κατοχή αλλά και γενικότερα αυτή τη στιγμή ως Έλληνες έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν καθόλου φιλικό γείτονα που προκαλεί πολλές εντάσεις ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.

Η Ελευθερία δεν πρέπει να είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά να ζούμε με αυτή, να εφαρμόζεται δηλαδή και στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και οι ελευθερίες του καθενός να σταματούν εκεί που καταπατούν αυτές του διπλανού μας.

petrou2

Βάσω: Η έννοια της ελευθερίας, αυτή η μεγάλη ιδέα, είναι εμφανή σε όλη την παράσταση. Πόσο σπουδαίος όρος είναι αυτός για σένα και πόσο σπουδαίος όρος, θεωρείς, ότι θα πρέπει να είναι για κάθε άνθρωπο;

Πέτρος: Η Ελευθερία δεν πρέπει να είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά να ζούμε με αυτή, να εφαρμόζεται δηλαδή και στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός μεταξύ μας και οι ελευθερίες του καθενός να σταματούν εκεί που καταπατούν αυτές του διπλανού μας.

Βάσω: Κατα την γνώμη σου, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάχονται για τις ιδέες τους και τα ιδανικά τους ; Θα αλλάξει αυτό, κάπως, τον κόσμο μας;

Πέτρος: Οι άνθρωποι  θα πρέπει να μαχόμαστε για τις ιδέες, τα πιστεύω και τα ιδανικά μας. Όλοι επιζητούμε έναν καλύτερο κόσμο και εύχομαι κάποια στιγμή να καταφέρουμε όλοι να ζήσουμε σεβόμενοι πάνω από όλα ο ένας τον άλλον και να έχουμε κοινό στόχο όχι μόνο την προσωπική ευτυχία αλλά και αυτήν του συνόλου.

Βάσω: Τι είναι αυτό που θα ήθελες να κρατήσει κάποιος μέσα του μετά το πέρας της παράστασης;  Με ποια συναισθήματα ή και μηνύματα θα ήθελες να αποχωρήσει ο θεατής;

Πέτρος: Ότι κάθε εποχή έχει μεν τους ήρωες που μαθαίνουμε, αλλά υπάρχουν και πολλοί άγνωστοι που αγωνίστηκαν και τους οποίους δεν μαθαίνουμε ποτέ, ίσως επειδή ο δικός τους αγώνας ήταν μικρότερης εμβέλειας αλλά η θυσία τους εξίσου σημαντική.

Βάσω: Η ”Κάντω Τζαβέλλα” ξεκινά και την περιοδεία της στην Ελλάδα αυτό το διάστημα. Πες μας αν θέλεις που μπορεί κάποιος να την απολαύσει.

Πέτρος: Οι επόμενες μας παραστάσεις είναι Δευτέρα 09/08 στη Ζαχάρω στο Γυμνάσιο Ζαχάρως, την Τρίτη 10/08 στην Ανδραβίδα στην Κυλλήνη στην πλατεία Ελευθερίας-Βάρδα, την Τετάρτη 11/08 στη Μεσσήνη και Πέμπτη στη Νέα Φιγαλεία Ολυμπίας στο Γήπεδο Μπάσκετ “Πιπιλειο”.

Βάσω: Πέραν αυτής της παράστασης, υπάρχουν άλλα μελλοντικά σχέδια που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Πέτρος: Θα λάβω μέρος στην ταινία “Πέντε” σε σενάριο και σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα, ένα ιστορικό δράμα που αναδεικνύει το ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης που έγινε τον Σεπτέμβρη του 1821, την Επανάσταση στη Θράκη την ίδια χρονιά, ήρωες εκείνης της περιόδου και τους πέντε νεομάρτυρες του νησιού. Είναι μεγάλη η χαρά μου διότι θα έχω σκηνές με τον Νεοζηλανδό ηθοποιό Manu Bennett που έλαβε μέρος στη Χολλιγουντιανή ταινία “300”, καθώς και με αξιόλογους Έλληνες συναδέλφους όπως οι: Βύρων Κόλασης Κωνσταντίνος Λάγκος, Χρύσα Κοντογιώργου κ.α. Επίσης συζητώ και κάτι τηλεοπτικό το οποίο εύχομαι να υλοποιηθεί.

Βάσω: Σε ευχαριστούμε πολύ!

petrou5

Βάσω Κανιώτη

Βάσω Κανιώτη

Είμαι η Βάσω Κανιώτη και γεννήθηκα τον Ιανουάριο του 1987 στο Αγρίνιο. 'Έχω σπουδάσει διακοσμητική και μαγειρική. Από την ενηλικίωσή μου και έπειτα ζω στην Αθήνα. Ασχολούμαι με τη ποίηση από τα μαθητικά μου χρόνια. Αφιερώνω αρκετές ώρες εντός της ημέρας γράφοντας και διαβάζοντας.
Πλέον στη ζωή μου έχω βάλει τις τέχνες πιο εντατικά, προχωρώντας στην έκδοση της πρώτης μου ποιητικής συλλογής. Έχω ολοκληρώσει μια συλλογή διηγημάτων η οποία προχωρά και αυτή προς την έκδοση. Επιπλέον έχω συμμετάσχει και σε αρκετές ποιητικές ανθολογίες ως τώρα. Η πρώτη κυκλοφόρησε δυο μήνες πριν και φέρει τον τίτλο <>, η επόμενη συμμετοχή μου ήταν σε μια ποιητική συλλογή που κυκλοφορεί ήδη στην Αγγλία και φέρει τον τίτλο <> .
Αρθρογραφώ σε πέντε καλλιτεχνικά sites, ( Texnes on line, authoring melodies, Athens art,Artistry Society, People of art) κάνοντας σε διάφορους καλλιτέχνες, της μουσικής, του θεάτρου και της λογοτεχνίας, συνεντεύξεις και αφιερώματα. Eπίσης στα ίδια sites μπορεί να διαβάσει κάποιος και τις απόψεις μου για διάφορα βιβλία, τα οποία μου εμπιστεύονται κάποιοι εκδοτικοί οίκοι για να εκφράσω στα sites την γραπτή μου άποψη.
Μια ακόμη δραστηριότητά μου είναι η στιχουργική. Τα τραγούδια μου φέρουν τους τίτλους <> <> <> <> <> τα οποία συμπεριλαμβάνονται στους δίσκους των συνεργατών μου.
Κάθε Πέμπτη απόγευμα στις 18:00 κάνω μια εκπομπή στο ραδιόφωνο που πραγματεύεται την ποίηση και την λογοτεχνία με έναν ξεχωριστό καλεσμένο κάθε φορά από τον χώρο του βιβλίου. Η ραδιοφωνική μου εκπομπή πραγματοποιείται στον αέρα του Joy radio και φέρει τον τίτλο <>
Στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, κάθε Παρασκευή βράδυ, κάνουμε μαζί με τον συμπαραγωγό μου μια ακόμη εκπομπή, η οποία πραγματεύεται τις κοινωνικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους.
Μια ακόμη μεγάλη μου αγάπη αλλά και ένας ακόμη σπουδαίος τρόπος έκφρασης για μένα είναι και η ζωγραφική. Έχω λάβει μέρος σε διάφορες ερασιτεχνικές εκθέσεις έως τώρα, και χαρίζοντας πίνακές μου σε συγγραφείς, ώστε να χρησιμοποιηθούν σαν εξώφυλλα βιβλίων. Έργα μου μπορείτε να δείτε στο προσωπικό μου προφίλ στο face book.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:
ΤΗΛ: 6981579575
E-MAIL: vaskanioti@yahoo.com
FACEBOOK: Βάσω Κανιώτη
Βάσω Κανιώτη