Συνέντευξη στην Ναταλία Εμμανωλίδη

Ο Γιάννης Διακονικόλας μίλησε στο kallitexnes.gr για την παράσταση “Το μετά”, αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.

 

-Μέχρι το Σάββατο ήσουν στη σκηνή του L.A. theater στη παράσταση «Το Μετά», της οποίας το κείμενο υπογράφεις εσύ σε συνεργασία με την Ειρήνη Κυδωνάκη. Πες μας 2 λόγια για αυτή την παράσταση.

Πολύ σωστά όσα είπες, διαβασμένη σε βρίσκω (γέλια). Καταρχήν να πω μια καλημέρα και ένα ευχαριστώ σε εσένα και το kallitexnes.gr για την συζήτηση που πρόκειται να κάνουμε. Αναφερόμαστε λοιπόν, σε ένα ψυχολογικό δράμα, το οποίο έχει και κωμικά στοιχεία. Ένα έργο μεταξύ ρεαλιστικού και μεταφυσικού μαζί. Σκηνές που μπορεί να συμβούν μέσα στη ζωή, αλλά και κάποιες που μένουν στα πλαίσια της φαντασίας. Παρόλα αυτά ο τρόπος που διαδραματίζονται οι σκηνές αυτές σε κάνουν να νιώθεις ότι όντως μπορεί να συμβούν ακόμα και σε εσένα. Ένα κορίτσι 17 χρονών που έχει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η ψυχή της μεταφέρεται στο χάος. Εκεί συναντά κάποιον που της συστήνεται ως θεός, ανώτερη δύναμη θα έλεγα, και της δίνει 48 ώρες προθεσμία να εκπληρώσει την τελευταία της επιθυμία, να δει τους δικούς της. Τι δίδαγμα δίνει αυτό το έργο; Ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τα φαινόμενα απατούν.

 

giannis4-Εκτός από το κείμενο και τη βοήθεια στη σκηνοθεσία πρωταγωνιστούσες επί σκηνής. Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις τόσους ρόλους μαζί;

Απλώς βοήθησα τον κ. Μάνο Αντωνίου που επιτέλους μετά από τόσα χρόνια γνωριμίας είχαμε και συνεργασία στο σανίδι. Όλοι ακούσαμε τις συμβουλές του και το αποτέλεσμα μας δικαίωσε νομίζω. Ο ρόλος μου θα τολμούσα να πω ότι είναι κόντρα ρόλος για μένα.

 

-Στο έργο εσύ και η Ειρήνη υποδύεστε δυο 17χρονα παιδιά, μαθητές Λυκείου. Την ώρα που γράφατε το σενάριο του έργου, σκεφτόσασταν τους εαυτούς σας σε αυτές τις θέσεις; Ο ρόλος δηλαδή ήταν φτιαγμένος για εσάς;

Σε εμένα σίγουρα κόντρα ρόλος. Η Ειρήνη βρισκόταν πιο κοντά στο ρόλο της. Για μένα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είμαι. Σίγουρα θέλαμε τους εαυτούς μας στο σανίδι και σε αυτούς τους ρόλους, δεν μπορούσαμε να το ξέρουμε όμως 100%.

 

-Η παράσταση αυτή ήταν κινηματογραφικών προδιαγραφών. Πόσο δύσκολο είναι να ζωντανέψεις μια τέτοια παράσταση επί σκηνής; Νιώσατε ότι παίρνετε ένα ρίσκο αποφασίζοντας να υλοποιήσετε κάτι τέτοιο;

Ε βέβαια. Ήταν ρίσκο. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αλλαγές στη σκηνοθεσία, σε ορισμένα λόγια, να κόψουμε κάποιες σκηνές. Σκηνοθετικά, στον κινηματογράφο θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις. Με την τον Μάνο Αντωνίου, την συνέπεια όλων μας και με την βοήθεια κάποιων βιντεοσκοπημένων σκηνών καταφέραμε να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

kv__6636b

Ειρήνη Κυδωνάκη – Γιάννης Διακονικόλας

-Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκες στη θέση του κειμενογράφου. Τι στάθηκε πηγή έμπνευσης τόσο για σένα όσο και για την Ειρήνη;

Δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Η ιδέα ήταν καθαρά της Ειρήνης, μου το είπε και εγώ το συνέχισα.

 

-Με την συνεργάτιδά σου γνωριζόσασταν από πριν; Είχατε κοινές εμπειρίες και βιώματα;

Φοιτήσαμε μαζί στην ίδια σχολή. Εκεί γνωριστήκαμε. Μέσα από συζητήσεις που είχε πει ότι γράφει, μου είπε την ιδέα, μου άρεσε και το προχωρήσαμε μαζί.

 

-Κοιτάζοντας το εντυπωσιακό βιογραφικό σου διαπιστώνει κανείς πως έχεις συμμετάσχει παντού (γέλια). Σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ψυχαγωγικές εκπομπές, σε χορευτικές παραστάσεις και σε video clip. Αν βάζαμε σε μια ζυγαριά την υποκριτική και τον χορό που θα έγερνε ο ζυγός;

Όχι εντυπωσιακό. Μην τρομάζεις τον κόσμο (γέλια). Προς το παρόν είμαστε στα ίσα. Ίσως λίγο περισσότερο προς τη μεριά της υποκριτικής αυτό το διάστημα της ζωής μου. Αλλά αγαπώ τον χορό. Δεν μπορώ να διαλέξω ένα από τα δύο.

12992195_10208074003755277_334329110_n

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη.

-Όταν δηλαδή σε ρωτούσαν μικρό : Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις, τι απαντούσες;

Τραγουδιστής (γέλια). Η ιδέα τα υποκριτικής ήρθε περίπου στο Γυμνάσιο.

 

-Από εδώ και πέρα τι σχέδια έχεις για το μέλλον;

Ετοιμάζουμε μια νέα θεατρική παράσταση με τη νέα σεζόν. Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα ο χώρος, οι ηθοποιοί βέβαια είναι 90% σίγουροι. Ελπίζουμε να έχουμε στην ομάδα μας και έναν γνωστό από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο ηθοποιό. Δεν θέλω να αναφέρω ακόμα όνομα μέχρι να το οριστικοποιήσουμε. Και τώρα τον Μάιο συμμετέχω σε μια θεατρική παράσταση στο Σκοτεινό προβολέα, όπου σενάριο και σκηνοθεσία υπογράφει ο Βαλεντίνος Τσίλογλου.

 

-Ετοιμάζεις κάτι με επιμέλεια δική σου σε σενάριο ή σκηνοθεσία;

Σκηνοθεσία όχι ακόμα. Δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία. Αλλά σε σενάριο ναι. Αυτό που αναφέραμε για την επόμενη θεατρική σεζόν έχει την υπογραφή μου σε συνεργασία με τη  Σταυρούλα Δάμπαλη.

 

-Σε ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συζήτηση. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας. Να μοιραστείς μαζί τους μια ευχή, ένα όνειρο…

Μη μασάτε πουθενά. Θα βγούμε από την κρίση. Να είστε θετικοί και χαρούμενοι. Και φυσικά να διαβάζετε kallitexnes.gr!!!

12957216_10208074008155387_1061583635_n


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

Το Μετά
Ψυχολογικό Δράμα
σε σκηνοθεσία του Μάνου Αντωνίου

L.A. Theater