Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης «Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες», ένα έργο της συγγραφέως Τάνιας Χαροκόπου, σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Λοϊζίδη, που θα ανέβει αύριο  Τρίτη 12 Ιουλίου στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, το kallitexnes.gr παραβρέθηκε στην γενική πρόβα της παράστασης και εξασφάλισε αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό.

Το έργο αφορά στη ζωή του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου με έμφαση στις τελευταίες δραματικές ώρες που οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατό του, αναβιώνοντας παράλληλα τις τελευταίες στιγμές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο του 1922, αποτελεί όμως αναφορά στο σύνολο της πορείας και του έργου του, δια μέσω απομνημονευμάτων, συγγραμμάτων και κειμένων αλλά και πραγματικών μαρτυριών.

DSC_2709

Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

Παράλληλα, καταδεικνύονται οι τελευταίες στιγμές αγωνίας και πόνου των Ελλήνων που σύντομα θα έπαιρναν τον δρόμο της προσφυγιάς.

DSC_2802

Ιδιαίτερο σημείο μουσικής αναφοράς αποτελούν ακόμα οι βυζαντινοί ύμνοι και τα παραδοσιακά τραγούδια που αποτελούν μέρος του έργου και αποδίδονται ζωντανά από τους ηθοποιούς‐τραγουδιστές κατά τη διάρκειά της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση επενδύεται μουσικά και από πρωτότυπα και πρωτοεκτέλεστα μουσικά θέματα.

DSC_2769

Το κείμενο του θεατρικού τμήματος της παράστασης βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αληθινή καταγεγραμμένη ιστορία ενός ιερέα που βρέθηκε στο πλευρό του Χρυσόστομου, αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών.

Ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ύμνο στην πίστη, στην αγάπη για την πατρίδα, στην αγιότητα, στην ταπεινότητα και στην εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

DSC_2728

Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα στη Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το έργο σκοπεύει να μεταφέρει στους θεατές ιστορικές γνώσεις αλλά και μηνύματα πίστης, ταπεινότητας, αφοσίωσης στο ιδανικά και αληθινού πατριωτισμού.

DSC_2804

Αποτελεί μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και έναν φόρο τιμής στην μνήμη του Ιερομάρτυρα που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την τύχη του ποίμνιού του.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα, όπου με την σύμπραξη όλων των συντελεστών, καταδεικνύει πικρές ενδεχομένως αλήθειες αλλά και αγγίζει τις ψυχές όλων μας.

DSC_2798

Το εγχείρημα επιπλέον του πολιτιστικού και επετειακού του χαρακτήρα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της κοινωνικής δράσης του Φάρου Ελπίδας (με μικρές παράλληλες δράσεις στήριξης & αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο όπως λ.χ. η συλλογή τροφίμων) ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη σημερινή Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης για τη διενέργεια παράλληλης πρωτοβουλίας που θα στηρίξει το δύσκολο έργο και τις ανάγκες της Μητρόπολης στην Μικρά Ασία.

«Αδελφοί μου, η ώρα είναι δεινή, αλλά και ο Θεός είναι μεγάλος. Έχετε πίστιν εις Αυτόν. Δοκιμαζόμεθα, αλλά ας μην ολιγοπιστώμεν…»

DSC_2736

Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30 στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Στο μουσικό τμήμα της παράστασης θα ακουστούν:

Ελπίδα και Αγάπη
Στο Σταυρό που σου κάνω
Κει που πηγές γέροντα μου
Πατρίδα άλλη που θα βρω

ΥΜΝΟΙ

Αγνή Παρθένα Δέσποινα
Φως ιλαρον
Θεός Κύριος
Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου

DSC_2758

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ‐ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ ‐ Χρυσόστομος
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ ‐ Εριφύλη
ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – Ευγένιος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ – π. Γεράσιμος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ‐ Μιχαήλ Ροδάς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ – Αγγελιώ
ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ‐ Ζωίτα

Πρώτος σταθμός Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Θα ακολουθήσει περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούνε και οι υπόλοιπες περιοχές τις Ελλάδος!

292898625_3183601221854894_5706141408032074757_n

DSC_2813

Ευχαριστώ πολύ τον φωτογράφο Θάνο Γεωργίου για το φωτογραφικό υλικό.