Συνέντευξη στην Ναταλία Εμμανωλίδη

Η Σοφία Ισμήνη είναι μια ιδιαίτερη πένα που συγκινεί τον κόσμο του διαδικτύου. Η γνωριμία μας έγινε ηλεκτρονικά, καθώς η συγγραφέας ζει μόνιμα στην όμορφη Ξάνθη. Παρά την απόσταση που είχε αυτή η συνέντευξη, δεν μπορώ να μην αναφέρω με πόση ζεστασιά αγκάλιασε η Σοφία Ισμήνη το kallitexnes.gr, αλλά και την ίδια τη γράφουσα. Την ευχαριστώ θερμά για την  όμορφη διαδικτυακή κουβέντα και της εύχομαι όμορφες γραφές.

8

 – Θα ήθελα να συστηθείς στους αναγνώστες του kallitexnes.gr μιλώντας μας λίγο για τον εαυτό σου.

Σοφία: Καταρχάς, θα ήθελα να χαιρετήσω τους αναγνώστες σας και να ευχαριστήσω το δυναμικό του kallitexnes.gr για τη φιλοξενία. Θα έλεγα πως είμαι πολυδιάστατη, πνεύμα ανήσυχο και επαναστάτρια – όμως ποτέ χωρίς αιτία.

1

 

– Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σένα;

Σοφία: Η αγάπη για τον άνθρωπο, το δίκαιο, τη ζωή που δεν υποτάσσεται στα στερεότυπα που τη θέλουν εγκλωβισμένη στην κοινή γνώμη – η αγάπη για την ίδια την αγάπη. Οτιδήποτε αγγίζει την ψυχή μου είναι λόγος να γίνει ποίημα, τραγούδι, κείμενο, λέξη που δίνει τη δική της μάχη στο χαρτί.

2

– Τα κείμενα που γράφεις αντιπροσωπεύουν τα προσωπικά σου βιώματα ή απλώς είναι οι σκέψεις, οι προβληματισμοί σου;

Σοφία: Συμβαίνει μερικές φορές ορισμένοι αναγνώστες να συγχέουν τα γραπτά με τα προσωπικά βιώματα, όμως σε ό,τι με αφορά, έχω να πω πως εμένα γράφει η ψυχή μου και όχι τα γεγονότα σε αποκλειστικότητα. Πηγαίνω την πένα μου όπου με πηγαίνει. Σε ό,τι με συγκινεί, με προβληματίζει, ό,τι κινείται γύρω μου και εξάπτει τη φαντασία μου.

3

– Πότε έγραψες το πρώτο σου ολοκληρωμένο κείμενο; Με ποια αφορμή;

Σοφία: Η αλήθεια είναι πως γράφω από τότε που έμαθα το αλφάβητο και δεν αναφέρομαι φυσικά στα σκέφτομαι και γράφω του δημοτικού, που, πιστέψτε με, ήταν υπερπαραγωγή! Το πρώτο ολοκληρωμένο μου κείμενο ωστόσο, το έγραψα κάπου στα δεκαπέντε μου, θέλοντας να εμψυχώσω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο το οποίο περνούσε δύσκολες στιγμές.

04

– Ποια είναι τα συναισθήματα σου κάθε φορά που μπαίνεις στην διαδικασία να γράψεις (προετοιμασία, συγγραφή, ολοκλήρωση διαδικασίας); Έχει κάτι το λυτρωτικό για σένα η διαδικασία αυτή;

Σοφία: Κάποιος μου είχε πει κάποτε πως οι άνθρωποι που γράφουν νικούν τον χρόνο, ακριβώς επειδή για να μπορέσουν να γράψουν, πρέπει να βγουν έξω από αυτόν. Λαχτάρα, χαρά και λύτρωση, είναι μονάχα μερικά από τα συναισθήματα που βιώνουν όσοι – είτε γράφουν, είτε διαβάζουν – ταξιδεύουν έξω από τον χρόνο και όχι μέσα σε αυτόν.

05

– Σε ποια site μπορούμε να έρθουμε σε επαφή με τα άρθρα σου;

Σοφία: Κείμενά μου θα βρείτε στον διαδικτυακό ιστότοπο Αναπνοές και στη σελίδα μου στο Facebook.

06

– Είσαι έτοιμη να εκδόσεις ένα δικό σου βιβλίο; Να περιμένουμε κάτι τέτοιο στο κοντινό μέλλον;

Σοφία: Είναι κάτι το οποίο βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μου, ωστόσο για την ώρα έχει δημοσιευτεί σε ηλεκτρονική μορφή η πρώτη μου ποιητική συλλογή με τίτλο «Φωτιά στη βροχή».

7