Mια βραδιά με τον Δημήτρη Καλογερά στο “Αλεξάνδρεια- Πολυχώρος Tέχνης”

Το καλοκαίρι, κάθε βράδυ καθημερινής, αποτελεί και μια ευκαιρία να ζήσει κάποιος ένα ξεστράτισμα από την καθημερινότητα. Τα θερινά βράδια, έχουν τη δική τους, προσωπική μαγεία και σαγήνη, και υπάρχουν αναμφίβολα κάποια μέρη τα οποία αποτελούν σημείο αναφοράς της μαγείας αυτής.

Η “Αλεξάνδρεια- Πολυχώρος Tέχνης”, είναι αναμφίβολα ένα από αυτά.

Οι kallitexnes.gr, την Τρίτη 21 Ιουλίου, παρακολούθησαν στην αυλή του Πολυχώρου, ένα ρεσιτάλ κιθάρας και τραγουδιού από τον μουσικό Δημήτρη Καλογερά, ο οποίος με τη συνοδεία του γιου του Λεωνίδα Καλογερά, μας ταξίδεψε σε πολύχρωμα ηχητικά και μουσικά μονοπάτια τα οποία άγγιξαν κάθε λογής νότες και ρυθμούς.

Αν κάτι αξίζει να αναφερθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο η μελωδικότατη φωνή του καλλιτέχνη “παντρευόταν” με τους ήχους της κιθάρας, η οποία μέσα από τα έμπειρα, ταλαντούχα δάχτυλά του, έχει την ικανότητα να σαγηνεύει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή. Αν σε όλη αυτή την εμπειρία προσθέσουμε το σκηνικό μιας αυλής γεμάτης από δέντρα, φιλόξενης, ρομαντικής, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, μπορούμε σίγουρα να αντιληφθούμε πόσο ταίριαξε στο όλο περιβάλλον αρχικά η ισπανική ρομάντζα σε διασκευή, και πώς ήρθε και έδεσε το μουσικό απόσπασμα από τον “Μαραθώνα” του Γιώργου Κερτσόπουλου.

110201394_2608836172671556_7595307759798727987_o

Αν κάτι αξίζει να αναφερθεί, είναι ο τρόπος με τον οποίο η μελωδικότατη φωνή του καλλιτέχνη “παντρευόταν” με τους ήχους της κιθάρας, η οποία μέσα από τα έμπειρα, ταλαντούχα δάχτυλά του, έχει την ικανότητα να σαγηνεύει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ακροατή.

Στη συνέχεια, ήρθε το κομμάτι “Κεμάλ- Ήταν πέντε ήταν έξι”, σε σόλο με δύο κιθάρες (Δημήτρη και Λεωνίδα Καλογερά), ένα παραδοσιακό τσάμικο, ο “Αμάραντος”, και βιώσαμε τη σύνθεση επί σκηνής ενός παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού με βυζαντινή μουσική.

Η πολύχρονη εμπειρία, το μεράκι και η αγάπη για τη μουσική, η υπέροχη φωνή και η απίστευτη κλασική καλλιτεχνία του Δημήτρη Καλογερά, ενώθηκε με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο με τη νεανική παρουσία, δυναμική και ταλέντο του Λεωνίδα Καλογερά και μαζί δημιούργησαν ένα ντουέτο το οποίο συγκίνησε και ταυτόχρονα ξεσήκωσε όλους τους φίλους και θαυμαστές που είχαν συγκεντρωθεί στον Πολυχώρο Τέχνης.

Πρωταγωνίστρια μεγάλη επίσης της βραδιάς, πέρα από τις εξαιρετικές φωνές του Δημήτρη και του Λεωνίδα Καλογερά, η κιθάρα Pendal,  μοναδική εφεύρεση και κατασκευή του Γιώργου Κερτσόπουλου, η οποία στην κυριολεξία “πέταγε” μέσα στα μαγικά χέρια του καλλιτέχνη μας.

Όντας μάρτυρες πολλών διαφορετικών, έξω από τα συνηθισμένα, ακουσμάτων,  μπορέσαμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αφήσουμε τον εαυτό μας να παρασυρθεί σαν καράβι στη θάλασσα της μουσικής και σαλπάραμε ως τα μεσάνυχτα στον φανταστικό ουρανό μιας όμορφης, καλλιτεχνικής, Αθήνας.

Ο Δημήτρης Καλογεράς, καλλιτέχνης με πτυχίο κλασικής κιθάρας και δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής, τιμώντας πάντα με σεβασμό τα μουσικά είδη που τον έχουν συνοδεύσει κατά τη διάρκεια της ζωής του, μας υπόσχεται και άλλες παρόμοιες ξεχωριστές βραδιές. Αναμφίβολα, θα είμαστε ξανά μαζί του!

110200205_2608836329338207_3452302214264458909_n

Βιογραφικά 

Ο Δ. Καλογεράς γεννήθηκε στο Νεοχώρι Καρδίτσας το 1962. Επηρεάστηκε από την παραδοσιακή μουσική του τόπου του καθώς και από τους καλλίφωνους πατέρα και θείο του. Η μεγαλύτερή του νοσταλγία είναι τα ωραία χρόνια όπου όλο το χωριό βίωνε μουσικά και τραγουδούσε τις χαρές και τις λύπες της ζωής, εικόνες που χάθηκαν στο χρόνο.

Πτυχιούχος Κιθάρας του Πινδαρείου Ωδείου Αθηνών με καθηγητή τον Γιώργο Κερτσόπουλο (Σολίστ και καθηγητή της κλασικής και φλαμένκο κιθάρας, ερευνητή της μουσικής, κατασκευαστή μουσικών οργάνων και χορδών , εφευρέτη των μαθηματικών αναλογιών της κιθάρας )

Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών “Ρωμανός ο Μελωδός”

Πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Κάτοχος Συστατικής Επιστολής του καθηγητή κιθάρας Γιώργου Κερτσόπουλου

Παραδοσιακός Κλαρινετίστας

Παραδοσιακός Τραγουδιστής

Πτυχιούχος Παιδαγωγικού Τμήματος Αθηνών

Πτυχιούχος Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων

Διπλωματούχος Ασυρματιστής (Α.Δ.Σ.Ε.Ν. Πρέβεζας)

20 χρόνια διδασκαλίας κλασσικής κιθάρας σε δημοτικά και ιδιωτικά ωδεία της Αθήνας και της Καρδίτσας

2 χρόνια διδασκαλίας βυζαντινής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας

Μουσική επιμέλεια και ζωντανή ερμηνεία κιθάρας σε θεατρικά έργα

Εργάζεται σα δάσκαλος στο 5ο Δημοτικό Αγίας Βαρβάρας

Συμμετείχε ο Λεωνίδας Καλογεράς γιος του Δημήτρη Καλογερά, πτυχιούχος κλασσικής κιθάρας, πτυχιούχος μουσικών σπουδών πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής κιθάρας.

Διδασκαλία κιθάρας σε ωδεία.

Ιδρυτής του ροκ – pop – έντεχνου, συγκροτήματος Blue Mondays, που έδωσε στο παρελθόν πολλές παραστάσεις  στην Αττική καθώς και σε αρκετούς δήμους εκτός Αττικής.

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου