Ο Γιώργος Παπουτσάς των “Ωδηπόρων”, σε ρόλο συγγραφέα, μας ανοίγει την καρδιά του

Ο Γιώργος Παπουτσάς, τραγουδιστής του μουσικού σχήματος των “Ωδηπόρων”, σε συνέχεια της καλλιτεχνικής του πορείας, έδωσε στους kallitexnes.gr μια συνέντευξη σε ρόλο συγγραφέα. Μας άνοιξε την καρδιά και τη σκέψη του, μας παρουσίασε το νέο του βιβλίο και μας μίλησε για τη δύναμη της οικογένειας και ειδικά του πατέρα, καθώς και για το μουσικό του σχήμα. Με απλότητα, ευγένεια ψυχής και ειλικρίνεια, ο Γιώργος Παπουτσάς, διατηρεί τη στόφα του γνήσιου Έλληνα καλλιτέχνη και εργάζεται καθημερινά γι αυτό. Ας τον απολαύσουμε λοιπόν!

Οι kallitexnes.gr καλωσορίζουν τον Γιώργο Παπουτσά, από το μουσικό     σχήμα ΩΔΗΠΟΡΟΙ. Μέσα από την καλλιτεχνική σας πορεία, πέρα από την ερμηνεία τραγουδιών, έχει προκύψει τον τελευταίο καιρό, και η δημιουργία ενός συγγραφικού έργου (βιβλίο). Πώς προέκυψε όλο αυτό;    

Γιώργος Παπουτσάς: Καταρχήν ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για αυτή την κουβέντα! Πιστεύω στο DNA. Η οικογένειά μου είχε πάντα καλλιτεχνικές ανησυχίες και μάλιστα πολύπλευρες. Έτσι, αυτό νομίζω πέρασε σε μένα και συνεχίζεται και στον γιο μου ο οποίος τραγουδάει πολύ σωστά. Εξάλλου το μήλο πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά!

Πείτε μας κάποιες πληροφορίες για το νέο αυτό έργο. Ποιος ο τίτλος του; Από πού ορμώμενος και με ποιο σκοπό αποφασίσατε να συγγράψετε;        

Γ.Π.: Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Πατέρα μου άστρο φωτεινό» από το ομώνυμο ποίημα, και στη συνέχεια τραγούδι που γράφτηκε για κείνον. Περισσότερο υπήρξε μια εσωτερική ανάγκη αφενός να γράψω τη βιογραφία αυτού του υπέροχου ανθρώπου που πέρασε πολλά στη ζωή του και αφετέρου να απλώσω πάνω στο χαρτί όπως είπε και ο Καζαντζάκης τη σχέση που είχαμε σαν πατέρας και γιος, με σκοπό, να θυμηθεί ή και να μάθει ο κόσμος πώς χτίζεται μια σωστή σχέση γονιού και παιδιού για να αποτελέσει στυλοβάτη πρώτα της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Ήταν για μένα όνειρο και στόχος ζωής και μία υπόσχεση αγάπης προς τον πατέρα μου!

Θεωρείτε ότι κάποιες κοινωνικές εικόνες-αρχέτυπα και οι ρόλοι που αυτές διαδραματίζουν ως δομές οικογένειας ή ανθρωπίνων σχέσεων γενικά, μεταβάλλονται με την πάροδο των εποχών; Οφείλουν ίσως να παραμένουν ανέπαφες ή να εξελίσσονται, και γιατί;

Γ.Π.: Μεταβάλλονται και δεν έχω πρόβλημα με αυτό, αρκεί να μην χάνουν το στόχο τους: να κρατάνε τη συνοχή της οικογένειας και να εμπλουτίζουν την κοινωνία με ανθρώπους σωστούς, άρα και με σωστές ανθρώπινες σχέσεις.

Αναφορικά με την προώθηση-παρουσίαση του νέου σας βιβλίου, έχετε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτή; Θα γίνει κάποια εκδήλωση όπου θα το παρουσιάσετε;

Γ.Π.:Το βιβλίο μου θα παρουσιαστεί στο χώρο του βιβλιοκαφέ “Έναστρον” όπου εδρεύουν και οι εκδόσεις Έναστρον και θα συνοδεύεται από ζωντανή μουσική που θα παίξουμε και θα τραγουδήσουμε όλα τα τραγούδια του cd που περιέχει το βιβλίο μιας και μιλάμε για άλμπουμ. Παρότι είμαστε καθόλα έτοιμοι για την παρουσίαση, η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και την πορεία της μάστιγας που ζούμε. Η υγεία πάνω απ’ όλα.✶

Από τις αναμνήσεις που σίγουρα κρατάτε από τα παιδικά σας χρόνια, ποιες είναι αυτές που έχουν χαραχτεί πιο έντονα στο μυαλό σας και την καρδιά σας;

Γ.Π.: Τα τρυφερά παιδικά χρόνια για τα οποία φρόντισαν οι γονείς μου να έχουμε εγώ και ο αδερφός μου, και περισσότερο ο πατέρας μας ο οποίος πρόσφερε απλόχερα με τις μικρές του δυνάμεις ό,τι μπορούσε στην οικογένεια, πάντα με αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς εμάς. Αυτά σημάδεψαν την πορεία της ζωής μου και με ακολουθούν και με συντροφεύουν μέχρι τώρα.

Τόσο στην ερμηνεία ενός τραγουδιού, όσο και στη συγγραφή ενός βιβλίου, ο καλλιτέχνης καταθέτει κομμάτια της σκέψης και της ψυχής του. Τι πιστεύετε ότι λαμβάνει ως ανταμοιβή από όλο αυτό;

Γ.Π.: Σίγουρα όχι τα χρήματα. Ο αληθινός καλλιτέχνης γεμάτος ψυχή γεμίζει την ψυχή και την καρδιά του ακροατή ή του αναγνώστη του και εισπράττει ένα καλό σχόλιο ή ένα δυνατό χειροκρότημα. Με άλλα λόγια γεμίζει την ψυχή τη δική του και την ψυχή αυτών που τον διαβάζουν ή τον ακούν.

Σε αυτή την εποχή που περνάμε ομολογουμένως δύσκολες στιγμές, κατά πόσο η μουσική και το τραγούδι αποτελούν βάλσαμο ή πανάκεια;

Γ.Π.: Βάλσαμο σίγουρα γιατί η καλή μουσική και το καλό τραγούδι είναι όπως το καλό κρασί: ευφραίνει την καρδιά του ανθρώπου. Δε μπορώ να φανταστώ έναν άνθρωπο που αν όχι να τραγουδάει τουλάχιστον να μην ακούει μουσική. Νομίζω ότι είναι και πανάκεια διότι φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, δεν έχει ηλικία, δεν έχει σύνορα, σε κάνει να βλέπεις τη ζωή με άλλο μάτι.

rsz_23213280_10155819725659609_2669091283644840662_o

“Ο αληθινός καλλιτέχνης γεμάτος ψυχή γεμίζει την ψυχή και την καρδιά του ακροατή ή του αναγνώστη του και εισπράττει ένα καλό σχόλιο ή ένα δυνατό χειροκρότημα. Με άλλα λόγια γεμίζει την ψυχή τη δική του και την ψυχή αυτών που τον διαβάζουν ή τον ακούν”.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η διαχρονική αξία της ελληνικής λαϊκής μουσικής; Για ποιο λόγο τα λαϊκά τραγούδια είναι τελικά τόσο αγαπητά σε όλους τους ανθρώπους;

Γ.Π.: Η ελληνική λαϊκή μουσική, οποιουδήποτε είδους, αγγίζει τις καρδιές των απλών λαϊκών ή μη ανθρώπων που είναι αληθινοί και με ψυχικό περιεχόμενο. Τα λαϊκά τραγούδια είναι αυτά που «μιλάνε» μέσα μας και κάνουν το λαό μας να είναι ο πιο ζεστός, ο πιο μερακλής και ο πιο αληθινός σε όλο τον πλανήτη.

Με ποιο σκεπτικό-σκοπό ξεκίνησαν οι ΩΔΗΠΟΡΟΙ; Τι ήταν αυτό που σας έφερε όλους κοντά και τι είναι αυτό που σας ενώνει ως ανθρώπους και μουσικούς;

Γ.Π.: Οι ΩΔΗΠΟΡΟΙ είναι δημιούργημα του μαέστρου μας του Δημήτρη Πολυχρόνη. Ήμουν ο πρώτος που συμπεριέλαβε στο σχήμα για να καλύψει το λαϊκό πρόγραμμα και τον ευγνωμονώ που πίστεψε σε μένα και με εμπιστεύτηκε. Ξεκινήσαμε όχι με σκοπό αλλά από την εσωτερική μας ανάγκη να βγάζουμε την ψυχή μας στον κόσμο και να τον διασκεδάζουμε, είτε σε μικρές εκδηλώσεις είτε σε μεγαλύτερα live, ακόμα και σε συναυλίες. Αυτό που μας ενώνει σαν ανθρώπους και σαν μουσικούς είναι ένα: Η αγάπη μας για τη μουσική και για τον κόσμο που μας ακούει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας ως ΩΔΗΠΟΡΟΙ για το μέλλον; Υπάρχει κάτι νέο και ξεχωριστό που μας ετοιμάζετε για τους επόμενους μήνες;

Γ.Π.: Έχουμε πολλά σχέδια, ακόμα και να δημιουργήσουμε ένα δικό μας χώρο στον οποίο θα εμφανιζόμαστε συστηματικά. Απλά λόγω της δύσκολης σημερινής κατάστασης έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν.

Πείτε μας έναν αγαπημένο σας στίχο, αφιερώστε τον σε όποιον άνθρωπο θέλετε και πείτε μας για ποιο λόγο έγινε αυτή η επιλογή.

Γ.Π.: Αφιερώνω το στίχο «το μερτικό μου απ΄ τη χαρά, μου το ‘χουν πάρει οι άλλοι γιατί είχα χέρια καθαρά και μια καρδιά μεγάλη» στον αείμνηστο πατέρα μου και σε μένα διότι μας εκφράζει ολοκληρωτικά.

Και για το τέλος, μια ευχή αισιοδοξίας για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε!

Γ.Π.: Εύχομαι όλα αυτά τα δυσάρεστα που ζούμε, να γίνουν μια κακή ανάμνηση, ένα κακό όνειρο, και να έρθει ο καιρός όπου με τη βοήθεια του Θεού και της μουσικής θα μπορέσουμε να χαρούμε τη ζωή μας.

✶ Τελικά, λόγω των έκτακτων μέτρων λόγω κορονοϊού, η εκδήλωση αναβλήθηκε απ’ αόριστον. Σίγουρα όμως στο μέλλον, θα βρεθεί η ευκαιρία να γίνει η επίσημη παρουσίαση με παρέα όλους τους φίλους και γνωστούς.

119907500_332679061122478_7632217322603396715_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου