Οι kallitexnes.gr είχαν τη χαρά να συνομιλήσουν με τον Δημήτρη Πολυχρόνη, την “ψυχή” και κινητήριο δύναμη του μουσικού σχήματος που ακούει στο όνομα ΩΔΗΠΟΡΟΙ. Συζητώντας μαζί του, λάβαμε όλη την αγάπη για το επάγγελμα του, μας μίλησε για την ιστορία του ως μουσικός, μας σύστησε στα μέλη του συγκροτήματος και μοιραστήκαμε μαζί του κοινά όνειρα και επιθυμίες. Με την ευχή οι ΩΔΗΠΟΡΟΙ πάντοτε να συνεχίζουν να γεμίζουν μουσικά τις μέρες μας, ευχόμαστε πάντα επιτυχίες και μεγάλη όρεξη για νέες δημιουργίες!

ΩΔΗΠΟΡΟΙ. Ένα σύνθετο όνομα το οποίο συνδυάζει τη λέξη ΩΔΗ με εκείνη της ΠΟΡΕΙΑΣ. Πώς ακριβώς εμπνευστήκατε και καταλήξατε ως σχήμα σ’ αυτή την ονομασία;

Η ιδέα της μίξης της λέξης Ωδή και πορεία ήταν της τραγουδίστριας του συγκροτήματος Ντόρας Μάλλιαρη.

Ποια είναι τα μέλη των ΩΔΗΠΟΡΩΝ; Κάντε μας, αν θέλετε, μια μικρή παρουσίαση αυτών.

Τα μέλη των ΩΔΗΠΟΡΩΝ είναι ο μαέστρος και ιδρυτής  του συγκροτήματος Δημήτρης Πολυχρόνης ο οποίος παίζει κιθάρα και τραγουδάει ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο. Είναι και ο υπεύθυνος του ρεπερτορίου. Η Ντόρα Μάλλιαρη, ταλαντούχα τραγουδίστρια με ελληνικό έντεχνο, λαϊκό, νησιώτικο αλλά και ξένο ρεπερτόριο. Ο Γιώργος Παπουτσάς, με την όμορφη λαϊκή, δωρική φωνή του και τέλος ο Νίκος Ιωαννίδης, που παίζει πλήκτρα, πιάνο και τραγουδάει κάνοντας φωνητικά αλλά και βοηθώντας τον μαέστρο στις ενορχηστρώσεις. Με τις δημόσιες σχέσεις των ΩΔΗΠΟΡΩΝ ασχολείται η Αμαρυλλίς Ξενάκη. Όλα τα παιδιά της μπάντας διακρίνονται για την αγάπη τους σε αυτό που κάνουν, αλλά και το ήθος τους.

Πείτε μας λίγα  πράγματα για εσάς, ως ιδρυτής των ΩΔΗΠΟΡΩΝ (Δημήτρης Πολυχρόνης).

Τώρα εγώ, ο Δημήτρης Πολυχρόνης, ξεκίνησα να κάνω μουσική στα 14 μου χρόνια, την δεκαετία του 60. Τα συγκροτήματα που έπαιξα ήταν οι Crowns, σαν μπασίστας και τραγουδιστής , οι Flames και οι Buttons σαν ντράμερ και τραγουδιστής, και στο τέλος της δεκαετίας οι Semprini, πάλι σαν μπασίστας και τραγουδιστής. Το 1970 έφυγα στο Αμβούργο της Γερμανίας, κι εκεί έφτιαξα τη Ρωμιοσύνη, το πρώτο ελληνόφωνο συγκρότημα μου. Ακολούθησαν οι Athenians, πολυετής καριέρα και μεγάλη δισκογραφία σε όλο τον κόσμο. Πολλές εμφανίσεις στην τηλεόραση των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και συναυλίες σε κλαμπ και θέατρα. Support band σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη καθώς και της Νανάς Μούσχουρη.

74216772_967662556960166_3422054801276403712_n

Θυμηθείτε κάποιες ιδιαίτερα σημαντικές στιγμές των ΩΔΗΠΟΡΩΝ και αν θέλετε, μοιραστείτε τις μαζί μας!

Οι ΩΔΗΠΟΡΟΙ είναι σχετικά νέο συγκρότημα. Σημαντική στιγμή για εμάς, ήταν όταν     την πρώτη φορά τραγούδησε η Ντόρα το τραγούδι της Μαρινέλλας « Για σένανε     μπορώ» a capella γιατί της το ζήτησαν, κι εκείνη σαν να είχε πείρα ετών το ανέβασε στα ουράνια, και ο κόσμος χειροκροτούσε όρθιος. Εγώ ήμουν με δάκρυα στα μάτια. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κάθε μας στιγμή την θεωρώ σημαντική και την απολαμβάνω!!

Τι είδους ρεπερτόριο προτιμάτε να παίζετε στις μουσικές σας διαδρομές και συναντήσεις;

Προτιμάμε     το έντεχνο ελληνικό τραγούδι αλλά και το ξένο. Κάποιες ροκ μπαλάντες αλλά και λάτιν τραγούδια. Να μην ξεχάσω βέβαια και κάποια ιταλικά. Με άλλα λόγια,     τραγουδάμε σε 4 γλώσσες.    

Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη μουσική και το τραγούδι;

Νομίζω ότι τα πρώτα ακούσματα ήταν από τον πατέρα μου που έπαιζε μαντολίνο και τραγουδούσε. Αγαπώ την ερμηνεία και δίνω τον εαυτό μου, προσπαθώντας να περάσω μηνύματα     και χαρά μέσα από τα τραγούδια που τραγουδάω. Το ίδιο έχω μεταφέρει και στα υπόλοιπα παιδιά της μπάντας.

Από πού αντλείτε έμπνευση προκειμένου να δημιουργήσετε γενικά κάτι καλλιτεχνικό, όπως η μουσική και το τραγούδι;

Συνήθως από την καθημερινότητα και την πορεία της ζωής μου.

Επειδή όλοι σχεδόν οι μουσικοί της μπάντας είστε όπως λέτε “παιδιά του Βύρωνα”, γι αυτό και πρώην σας ονομασία ήταν “Τα παιδιά του Βύρωνα”. Τι αποτελεί ο Βύρωνας για εσάς, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο; 

Ο Βύρωνας για μας τους τρεις Βυρωνιώτες εκτός του Νίκου Ιωαννίδη, είναι η συνοικία μας και την αγαπάμε κάνοντας πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους     συνανθρώπους μας.    

Η σχέση του Έλληνα με το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι, είναι ως γνωστόν, ιδιαίτερα στενή. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό; Τι συμβολίζει τελικά το λαϊκό και το έντεχνο γι αυτόν το λαό;

Το έντεχνο     και το λαϊκό τραγούδι παίζει μεγάλο ρόλο στη ψυχοσύνθεση του Έλληνα, γιατί ο στίχος μαζί με την μουσική τον κάνει να αισθάνεται όμορφα ή και να δακρύζει…αναλόγως το τραγούδι.

76751740_558014251621681_6409182337778581504_n

Tα όνειρα μου στο μέλλον είναι πρώτα να έχω την υγεία μου και να μπορώ να κάνω πράγματα με τα παιδιά αυτά, αλλά και να προσπαθήσω να δώσω κι εγώ μια νότα στην καλή ελληνική μουσική.

Ως καλλιτέχνης, είστε άτομο το οποίο σίγουρα έχει γόνιμη φαντασία και κάνει όνειρα. Ποια είναι τα δικά σας όνειρα για το μέλλον;

Tα όνειρα μου στο μέλλον είναι πρώτα να έχω την υγεία μου και να μπορώ να κάνω πράγματα με τα παιδιά αυτά, αλλά και να προσπαθήσω να δώσω κι εγώ μια νότα στην καλή ελληνική μουσική.

Ποια πιστεύετε ότι είναι γενικά η εξέλιξη της λαϊκής και έντεχνης μουσικής μέσα στο βάθος χρόνου; Πιστεύετε ότι έχει κάτι παραπάνω να δώσει;

Η μία βοηθά     την άλλη , όταν οι συνθέτες και τα ραδιόφωνα θέλουν, και ασφαλώς έχει κάτι να δώσει όταν τα μέσα μας δίνουν βήμα.

Για το τέλος, φέρτε αν θέλετε στη μνήμη σας, μια συμβουλή που σας άλλαξε τρόπο σκέψης και σας βοήθησε στην πορεία της μετέπειτα ζωής σας.

Πάντα να πιστεύεις ακράδαντα σε αυτό που δημιουργείς. Τα υπόλοιπα, με λίγη τύχη, έρχονται. Ευχαριστώ!

73498097_1404081536407858_4696178659478732800_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου