Συνέντευξη στην Αγγελική Μπάτσου

1. Σύλβια Ευθυμίου- Alex Papadiamantis. Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες σε μια εξίσου μεγάλη συνεργασία. Πότε και πώς ακριβώς γεννήθηκε η ιδέα της μουσικής αυτής συνάντησης;

Alex: Η ιδέα ξεκίνησε πριν 4 χρόνια περίπου όταν δειλά δειλά φτιάξαμε ένα ένα σχήμα με 3 μουσικούς φωνή τσέλο βιολί κ ένα playback ….που κάναμε τις πρώτες εμφανίσεις μας σαν σχήμα… μετά αυτό πήρε σάρκα κ οστά με την δημιουργία της μπάντας κ αλλάζοντας ύφος κ μουσικές και φτάσαμε σήμερα να παίζουμε σε μεγάλες μουσικές σκηνές και φεστιβάλ!

2. Τι ακριβώς συμβολίζουν οι “Μικρές ρωγμές” για τον καθένα από εσάς;

Alex: Για εμένα οι μικρές ρωγμές συμβολίζουν τις ρωγμές που μας αφήνουν τα γεγονότα της ζωής μας καλά ή άσχημα και μας χαράζουν την ψυχή μας! Αυτό μετουσιώθηκε σε έναν δίσκο με επτά τραγούδια που ερμηνευει η Σύλβια.

Σύλβια: Οι «μικρές ρωγμές» μου φέρνουν στο μυαλό την πιο ουσιαστική και γεμάτη περίοδο της επαγγελματικής μου ζωής , αφού είναι και ο τίτλος του πρώτου μου προσωπικού άλμπουμ..

3. Κατά πόσο η μαγεία της τέχνης καθορίζει τη ζωή και τη μετέπειτα πορεία του καλλιτέχνη; Τι θετικό πιστεύετε ότι μπορεί να επιφέρει στη ζωή κάθε ανθρώπου;

Alex: Στον καλλιτέχνη πρέπει να είναι η ίδια η ζωή του η αναπνοή του όλα δλδ….στον άνθρωπο που δεν είναι καλλιτέχνης όλες οι τέχνες επιφέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα στην κουλτούρα κ την παιδεία του κάθενα.

Σύλβια: Για τον πραγματικό καλλιτέχνη ,το να υπηρετεί την τέχνη του ή να την απολαμβάνει γύρω του,αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι για την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία..το ίδιο ισχύει και για τον απλό κοινωνό της τέχνης που μπορεί να μην συνειδητοποιεί επακριβώς το όλο υπόβαθρο σε ένα έργο τέχνης,αλλά το σίγουρο είναι ότι η επαφή αυτή κινητοποιεί και εμπλουτίζειτον ψυχικό και συναισθηματικό του κόσμο και δίνεται το ερέθισμα να σκεφτεί πολλά πράγματα που αφορουν τη ζωή και την κοινωνία.

4. Ποια είναι η γκάμα της μουσικής και των τραγουδιών που αγαπάτε να ερμηνεύετε μπροστά στο εκάστοτε κοινό σας;

Alex: Αγαπάμε πολλά τραγούδια και μουσικές και προσπαθούμε με τις δικές μας συνθέσεις αλλά και με εύστοχες διασκευές πάνω σε Ελληνικά αλλά και ξένα τραγουδια να δίνουμε κέφι και ενέργεια στο κοινό μας!

Σύλβια: Αν μιλήσουμε για είδη και το προσωπικό μας υλικό θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πυρήνας αφορά αυτό που ονομάζουμε έντεχνο, αλλά μέσα εκεί μπορεί κανείς να βρει πολλά διαφορετικά στοιχεία ,που εκτείνονται απο το λαικό και το έθνικ,μέχρι το ροκ και το μέταλ, ενορχηστρωτικά πάντα.Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα τραγούδια που επιλέγω , τα οποία έχουν τις μελωδίες και τη δυναμική αυτή που θα μιλήσει στην καρδιά μου και θα με κάνει να θέλω να τα ερμηνεύσω.

59774035_355473164946453_845734109178232832_n

5. Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές και εν γένει καλλιτέχνες που επηρέασαν την εξέλιξή σας και ακόμα και σήμερα καθορίζουν τις επιλογές σας;

Alex: Η ροκ ,η μέταλ, η κλασική, η ηλεκτρονική

Σύλβια: Η μεγαλύτερη μου φυσικά επιρροή είναι η κλασσική μουσική αφού μεγάλωσα με αυτήν λόγω των μουσικών μου σπουδών στην κλασσική κιθάρα και στα ανώτερα θεωρητικά.Οι  συνεργασίες μου βέβαια αργότερα με αρκετούς καλλιτέχνες και δοκιμάζοντας διαφορετικά στυλ με έκαναν να εκτιμήσω και να πάρω ως λάφυρα τα πιο καλά στοιχεία τους φτιάχνοντας την δική μου αισθητική και καθορίζοντας έτσι την πορεία που θα ήθελα για μένα.

6. Σύλβια, πες μας λίγα πράγματα για τον νέο δίσκο που ετοιμάζεις. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και πότε κυκλοφορεί;

Σύλβια: Εύχομαι όλα να πάνε κατ’ευχήν και μέσα στο καλοκαίρι να κυκλοφορήσει ο προπομπός της νέας μου δουλειάς ,ένα up tempo single σε μουσική του Alex και σε στιχους του Στέλιου Μαργωμένου.Μέσα στην περίοδο αυτή, θα δουλευτούν και τα υπόλοιπα κομμάτια με σκοπό το άλμπουμ να ολοκληρωθεί και να κυκλοφορήσει απο την εταιρεία μου τον χειμώνα.

7. Αλέξανδρε, κατά πόσο η συγγένειά σου με τον μεγάλο πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, έχει καθορίσει την πορεία σου ως καλλιτέχνη; Θεωρείς ότι η κληρονομιά αυτή σε κάνει να νιώθεις ότι έχεις κάποιο ρόλο ως καλλιτεχνικός συνεχιστής μιας οικογενειακής παράδοσης;

Alex: Είναι βαρύ το όνομα αυτό κ νιώθω περήφανος αλλά συνάμα κ μεγάλο χρέος να φανώ αντάξιος όσο μπορώ απέναντι στον μεγάλο πρόγονο μου!

8. Στη σύγχρονη και ομολογουμένως δύσκολη εποχή που ζούμε, θεωρείτε τη μουσική ως μια αναγκαιότητα; Θεωρείτε ότι ένας μουσικός αλλά και καλλιτέχνης εν γένει, μπορεί “να τα καταφέρει”;

Alex: Δύσκολη εποχή για όλους μας κ για τους καλλιτέχνες το ίδιο φυσικά, για να τα καταφέρεις θέλει πολύ κόπο, αγώνα αλλά και μεγάλη τύχη και γνωριμίες που πολλές φορές δεν μας αρέσουν και εκεί κάνεις τις επιλογές σου σαν καλλιτέχνης!

Σύλβια: Εξαρτάται τι προσδοκίες έχει ο κάθε καλλιτέχνης κι αν ο σκοπός του είναι να υπηρετήσει την τέχνη, ή το βλέπει καθαρά σαν βιοπορισμό.Το ιδανικό είναι να υπάρχουν οι οικονομικές απολαβές που θα επιτρέπουν στον καλλιτέχνη να δημιουργεί χωρίς περισπασμούς,πράγμα δύσκολο με αποτέλεσμα να γινόμαστε πιο πεζοί,λιγότερο δοτικοί και καμια φορα σκληροί,αλλά και μόνο που εκφραζόμαστε μέσα απο την τέχνη,επικοινωνούμε,μιλάμε στις καρδιές των ανθρώπων και θρέφουμε ψυχή και μυαλό,τα έχουμε ήδη «καταφέρει.»

59716427_395391617713042_5806148326462062592_n

9. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που πρέπει να έχει κάποιος ο οποίος επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής; Μιλάω τόσο για ταλέντα, όσο και για ηθικά χαρίσματα…

Alex: Δουλειά Διάβασμα και σπουδές! Το ταλέντο απλά σε βοηθά να τα κάνεις ποιο εύκολα όλα τα παραπάνω!

Σύλβια: Σίγουρα στοιχεία όπως η επιμονή και η προσήλωση στο στόχο,ειδικά σε μια πορεία ετών,που είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει πληθώρα δυσκολιών  και απογοητεύσεων,είναι βασικά.Μια καλώς εννοούμενη τρέλλα επίσης και η σκέψη out of the box,βοηθάει σίγουρα για να ξεχωρίσει κανείς. Εννοείται και οι σπουδές ..Όλα αυτα αφορούν αυτά που μπορεί κανείς να ελέγξει ,όμως τις περισσότερες φορές,το ταλέντο και η έμπνευση είναι κάτι πέρα απο μας,κάτι θεόσταλτο που σε χτυπάει σαν κεραυνός.

10. Συμμετέχετε στο RockFest by BlackBox Methodia που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο στις 11/05 στη μουσική σκηνή BlackBox Methodia. Μιλήστε μας για αυτή την διοργάνωση και τι θα μας παρουσιάσετε εσείς εκεί;

Σύλβια: Σας περιμένουμε όλους  να έρθετε να το στηρίξετε και να το αγαπήσετε ,ουτως ώστε να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός  γιατί του αξίζει.Έχει διοργανωθεί με απόλυτη συνέπεια,αρκετή συλλογική δουλειά,αγάπη και πολύ κόπο.Στο stage θα ανέβουν απίστευτα δυναμικές ροκ μπάντες με δικό τους καθαρά υλικό.Ονομαστικά με τη  σειρά που θα βγουν,είναι οι QUANTUM IV,COLOUR TEMPLE,MISTFUL και του λόγου μας SYLVIA ALEX AND THE BAND σαν headliners.

Η κάθε μπάντα είναι διαφορετική αισθητικά και ενορχηστρωτικά αλλά με κοινό στοιχείο την rock πάντα!

11. Ποια είναι τα όνειρά σας και τα σχέδιά σας για το μέλλον; Τι νέο μας ετοιμάζετε ενόψει του καλοκαιριού που πλησιάζει;

Alex: Eγώ ετοιμάζω μια καινούργια δισκογραφική δουλειά με δημοτικονησιωτικους ρυθμούς κ δρόμους σε ηλεκτρονική ενορχήστρωση και ηλεκτρικά βιολιά… ενα δίσκο με το μέταλ γρούπ που παίζω και τα όνειρα δεν σταματάνε ποτέ και οι στοχοι αυξάνονται!

Σύλβια: Φυσικά η ολοκλήρωση του δεύτερου προσωπικού μου άλμπουμ και πολλές συναυλίες και  live εμφανίσεις.Το καλοκαίρι θα είμαστε σε διαδικασία πολλής δουλειάς  λοιπόν για την δημιουργία του νέου μας υλικού και φυσικά κάποιες εμφανίσεις  που έχουν ήδη κλειστεί.

ROCKFESTafisa