Oι kallitexnes.gr, έχουν τη χαρά να σας παρουσιάσουν ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό μουσικό σχήμα. Όταν η σοπράνο Ναδίνα Τζιάτζιου συνάντησε τον τενόρο Θάνο Ζήση, έφτιαξαν ένα κλασικό crossover ντουέτο, το οποίο έλαβε την ονομασία “Operatical”

Έχοντας ως επιθυμία να φέρουν το οπερικό είδος τραγουδιού κοντά στο ευρύ κοινό, οι “Operatical” έχουν δημιουργήσει ένα μουσικό ταξίδι με πρωτότυπες συνθέσεις, γραμμένες σε διαφορετικές γλώσσες, οι οποίες συνοδεύονται από αριστουργηματικά βίντεο κλιπ. Μέσα λοιπόν από ένα καθαρά μουσικοθεατρικό τρόπο προσέγγισης, είναι εδώ για να μας μαγέψουν και ταυτόχρονα να μας ταξιδέψουν σε διαφορετικές μουσικές κουλτούρες και είδη μουσικής. Ας τους απολαύσουμε λοιπόν μέσα από αυτή τη συνέντευξη!

Οι kallitexnes.gr καλωσορίζουν ένα ξεχωριστό classical crossover ντουέτο, τους Operatical και το νέο τους κομμάτι με τίτλο “Pasión‘’. Μέσω μιας υπέροχης μελωδίας tango η οποία παντρεύεται με την όπερα, σε ένα μαγικό οπτικό σκηνικό, σε ποιο ακριβώς σημείο η κλασική μουσική συναντά τη σύγχρονη και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης; 

ΟΠ: Η κλασική μουσική εκφράζεται κυρίως μέσα από την φωνητική  ερμηνεία που ακολουθεί το οπερατικό ύφος τραγουδιού. Η σύγχρονη μουσική αντιπροσωπεύεται από μια πιο μοντέρνα προσέγγιση ενορχήστρωσης σε κινηματογραφικό (soundtrack) ύφος, όπου συνδυάζονται μουσικά είδη όπως η pop και το tango. Στο σύνολο του, το κομμάτι αποτελεί συνδυασμό αυτών των διαφορετικών μουσικών ειδών, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο άκουσμα.

Τι συμβολίζει το πάθος για εσάς; Πόσο απαραίτητο στοιχείο δημιουργίας είναι και κατά πόσο μπορεί να κατευθύνει την έμπνευση και τη ζωή μας εν γένει;

ΟΠ: Το πάθος για μας είναι η δίψα για ζωή και δημιουργία! Χαρακτηρίζει κάθε μας καλλιτεχνική  προσπάθεια αλλά και την ζωή μας συνολικά. Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν έχει αξία αν δεν εκφράζεται με πάθος.

Έχοντας ως παρακαταθήκη ένα πλούσιο παρελθόν από σπουδές και παραστάσεις, και όντας συνθέτρια σε ένα τόσο απαιτητικό και εξειδικευμένο ρεπερτόριο, ποιες είναι οι βασικές μουσικές επιρροές σας και ποιες οι πηγές έμπνευσης προκειμένου να γράψετε ένα μουσικό κομμάτι; 

Ν: Υπάρχουν πολλές  επιρροές από διαφορετικά μουσικά είδη, οι οποίες επηρεάζουν με μοναδικό τρόπο τη σύνθεση του κάθε κομματιού. Είναι κάτι που εκφράζεται κάθε φορά με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια ως προς την πηγή έμπνευσης μου που συνήθως αφορά κάποιο βίωμα η συναίσθημα. Θα έλεγα ότι οι βασικές μου μουσικές επιρροές είναι η κλασική, η ethnic και  η κινηματογραφική μουσική.

Ως το έτερο ήμισυ του ντουέτου αυτού και ως στιχουργός, ποια είναι η δική σας έμπνευση όσον αφορά τη συγγραφή των στίχων; Ποια γλώσσα συνήθως χρησιμοποιείτε στις συνθέσεις και για ποιο λόγο; 

Θ: Συνήθως η έμπνευση των στίχων αντλείται από την μουσική του κάθε κομματιού και τα συναισθήματα που μου δημιουργεί.Το ύφος του κάθε κομματιού υπαγορεύει και την γλώσσα στην οποία θα γραφτούν οι στίχοι. Γι αυτό και οι στίχοι γράφονται σε διάφορες  γλώσσες.

Μέσα από την ανάμειξη στίχων και ρυθμών από όλο τον κόσμο, στα σίγουρα δημιουργείτε κάτι το εντελώς νέο στα ελληνικά μουσικά δεδομένα. Συνδέοντας παρελθόν και παρόν, μουσικές του κόσμου, διάφορα ηχοχρώματα, τι πιστεύετε τελικά ότι προσφέρετε στον ακροατή σας; 

ΟΠ: Σίγουρα προσφέρουμε τη δική μας μουσική αισθητική και οπτική, απαλλαγμένες από συμβάσεις και στεγανά. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες, φιλοδοξώντας να φέρουμε κάτι καινούριο που θα διεγείρει την ψυχή και το μυαλό των ακροατών μας.

Το όνομά σας (Operatical) παραπέμπει σε μια από κοινού σύμπραξη όπερας και θεάτρου. Πώς το δημιουργείτε όλο αυτό και ποιος ο σκοπός του ως καλλιτεχνική έκφραση;

ΟΠ: Αποτελούμε ένα μουσικοθεατρικό σχήμα που θέλει να συνδυάζει  αρμονικά τον ήχο με την εικόνα ώστε να πετύχουμε την ιδανική καλλιτεχνικη έκφραση.Τόσο η μουσική όσο και η εικόνα αποτελούν για εμάς εξίσου σημαντικά στοιχεία της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας. Για τον λόγο αυτό επενδύουμε σημαντικά τόσο  στα βίντεο που δημιουργούμε όσο και στην ενδυματολογική-σκηνική μας παρουσία.

Πείτε μας αν θέλετε, κάποια πράγματα για τις σπουδές σας στον χώρο της μουσικής και κατά πόσο αυτές κατεύθυναν τις μελλοντικές σας επιλογές και μουσικούς δρόμους που επιλέξατε. 

Θ: Και οι δυο μας έχουμε κάνει κλασικές μουσικές σπουδές, δηλαδή κλασικό τραγούδι, πιάνο και ανώτερα θεωρητικά. Ιδιαίτερα η Ναδίνα Τζιάτζιου έχει σπουδάσει επιπλέον  κλασική σύνθεση και μουσικολογία. Σίγουρα αυτή η κλασική μουσική παιδεία έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική μας ταυτότητα σε σημαντικό βαθμό. Έχουμε όμως αμφότεροι και άλλες ποικίλες μουσικές επιρροές που προσπαθούμε κάθε φορά να αξιοποιούμε και  να ενσωματώνουμε στα κομμάτια των Operatical.

Operatical 3_01

“Αποτελούμε ένα μουσικοθεατρικό σχήμα που θέλει να συνδυάζει  αρμονικά τον ήχο με την εικόνα ώστε να πετύχουμε την ιδανική καλλιτεχνικη έκφραση.Τόσο η μουσική όσο και η εικόνα αποτελούν για εμάς εξίσου σημαντικά στοιχεία της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας”.

Βλέποντας τα μουσικά βίντεο των κομματιών σας “Pasión‘’,  “Μαργαριτάρι του βυθού”, “L’ amour” και “La Verita”, κάποιος μένει άφωνος με την εκπληκτική σκηνοθεσία τους. Ποιος είναι ο αισθητικός σκοπός αυτού του αποτελέσματος και ποιοι οι συνεργάτες με τους οποίους δουλέψατε μαζί και βγάλατε το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα; 

Ν: Θεωρούμε ότι η εικόνα είναι  πολύ σημαντική για να μεταδώσουμε στο κοινό τα συναισθήματα που επιθυμούμε. Για τον λόγο αυτό, δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα βίντεο που συνοδεύουν το κάθε μας κομμάτι. Το κάθε βίντεο έχει την δική του ξεχωριστή ταυτότητα όπως και το μουσικό κομμάτι που συνοδεύει. Μέχρι στιγμής έχουμε συνεργαστεί με 2 εξαιρετικούς σκηνοθέτες, τον Κώστα Μανταλιά και τον Θάνο Λυμπερόπουλο που έχουν βάλει την καλλιτεχνική τους σφραγίδα στα βίντεο κλιπ μας.

Σε μια τόσο δύσκολη και ιδιαίτερη εποχή που διανύουμε, ποια πιστεύετε ότι είναι η συμβολή της μουσικής και ποια η αξία της; Θα μπορούσε να αποτελεί ένα είδος ακουστικής θεραπείας; 

Θ: Η μουσική πάντοτε αποτελούσε για τον άνθρωπο ένα μέσο έκφρασης των συναισθημάτων του αλλά ταυτόχρονα και έναν τρόπο εκτόνωσης και απόδρασης από τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής. Στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο από αυτή την διάχυτη απαισιοδοξία και ανασφάλεια που μας διακατέχει όλους, επομένως θα μπορούσε να έχει μια θεραπευτική διάσταση.

 Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα ενόψει του καλοκαιριού που έρχεται; Υπάρχει κάτι νέο το οποίο ετοιμάζετε; 

Ν: Υπάρχει ένα καινούριο κομμάτι με έντονα καλοκαιρινή διάθεση που βρίσκεται στο στάδιο της ηχητικής επεξεργασίας, ενώ δουλεύουμε και πάνω  στο βίντεο κλιπ που θα το συνοδεύει. Φυσικά η δημιουργική διαδικασία σε ό,τι αφορά το σχήμα μας δε σταματά ποτέ, με την σύνθεση νέων κομματιών και την υλοποίηση καινούριων projects.

Έπειτα από έναν χρόνο στον οποίο ήρθαν τα πάνω κάτω, τι πιστεύετε ότι έχει αλλάξει ή θα αλλάξει στον καλλιτεχνικό χώρο γενικά και ειδικά στον δικό σας; 

ΟΠ: Πιστεύουμε πως πολλά πράγματα και καταστάσεις θα αναθεωρηθούν. Είμαστε πιο έτοιμοι πια να αναζητούμε την ουσία σε καθετί που κάνουμε, να αποτινάξουμε συμβάσεις και στεγανά και να είμαστε ακόμη πιο ειλικρινείς απέναντι στο κοινό μας. Όλοι μας, καλλιτέχνες και κοινό, έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να νιώσουμε ελεύθεροι.

Κατά πόσο τα όνειρα που κάνουμε μπορούν να καθορίσουν τη ζωή μας; Πιστεύετε ότι πρέπει να κυνηγάμε αυτά που ονειρευόμαστε; Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει το κυνήγι ενός ονείρου το οποίο ίσως είναι και μια ουτοπία; 

ΟΠ: Πιστεύουμε πως τα όνειρα του κάθε ανθρώπου είναι αυτά που δίνουν νόημα στη ζωή του. Πρέπει να προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τα όνειρα μας με όποια μέσα διαθέτουμε και δίνοντας όλη την δύναμη και την ψυχή μας. Και αν δεν μπορέσουμε να πετύχουμε απόλυτα τους στόχους που έχουμε θέσει, τουλάχιστον θα έχουμε ζήσει το όμορφο ταξίδι αυτής μας της προσπάθειας από το οποίο θα βγούμε σίγουρα κερδισμένοι.

Για το τέλος, έναν στίχο που έχετε πάντοτε στην καρδιά και τη σκέψη σας και μια ευχή για το μέλλον! 

ΟΠ: “Dream on….dream on….dream until your dreams come true” (Aerosmith)-“Ας ονειρευόμαστε μέχρι τα όνειρα μας να πραγματοποιηθούν!”. Ας μη χάσουμε ποτέ την ελπίδα και το χαμόγελο μας!

 Operatical2_01

 

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου