Η Άννα Μπουρμά ξέρει πολύ καλά πως να μαγνητίζει και να σαγηνεύει το κοινό της, αφού ερμηνεύει το κάθε της τραγούδι με φωνητική, ερμηνευτική και υποκριτική δεινότητα, παρασύροντάς μας σε μία μουσική-εικαστική μυσταγωγία. Οι χορευτικές της ικανότητες εντυπωσιάζουν, όπως επίσης και η κάθε της κίνηση πάνω στη σκηνή, απόλυτα χορογραφημένη και τέλεια υποκριτικά δοσμένη, αναδεικνύοντας την έτσι σε μία εξαιρετική performer μοναδικής αισθητικής.

Γράφει ο Νίκος Γινάργυρος

Βράδι Τετάρτης και ώρα εννέα και μισή! Η εβδομάδα στο μέσον περίπου και αυτό που όλοι αναζητάμε είναι στιγμές χαλάρωσης που θα μας βγάλουν για λίγο απ΄ την ρουτίνα της καθημερινότητας. Πηγαίνω για να δω την μουσικοχορευτική θεματική παράσταση “Τα Πέντε Στοιχεία με την Άννα Μπουρμά στο Θέατρο Αλκμήνη. Είναι 6 Δεκεμβρίου, ημέρα του Αγ. Νικολάου και έπειτα από μία έντονη ημέρα, η παράσταση αυτή θα είναι η απόδραση και η χαλάρωση που αναζητώ στο τέλος της ημέρας μου.

Μπαίνοντας στο θέατρο βλέπω πολύ κόσμο να περιμένει, αφού όπως παρατηρώ οι παραστάσεις που ανεβαίνουν σε αυτό το θέατρο είναι πάρα πολλές, ποικίλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες! Ο χώρος είναι έτσι διαμορφωμένος, ώστε να κινεί το ενδιαφέρον του θεατή στις παραστάσεις που παίζονται, αφού υπάρχει ένας μεγάλος πάγκος που διαφημίζει όλες τις παραστάσεις. Προχωρώ προς το σαλονάκι της αίθουσας αναμονής, όπου περιμένω με ανυπομονησία την παράσταση να ξεκινήσει. 

maxresdefault-5

Πρόκειται για μία υψηλού επιπέδου και μοναδικής αισθητικής παράσταση, όπου η αιθέρια φωνή της Άννας Μπουρμά, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι ονειρικό, από την φωτιά, στον αέρα και έπειτα από το νερό, στη γη και τον αιθέρα, όπου είναι και τα πέντε θεμελιακά στοιχεία του Ησιόδου που αποτελούν και την πηγή έμπνευσης αυτής της μουσικοχορευτικής θεματικής παράστασης!

Μας ενημερώνουν ότι η παράσταση θα ξεκινήσει εντός ολίγου και εγώ προχωρώ προς την αίθουσα. Μπαίνοντας, αντικρίζω τη σκηνή, η οποία είναι επιβλητική, μυσταγωγική και σε vintage αισθητική. Στο κέντρο της σκηνής υπάρχει μία μεταλλική κατασκευή, όπου με παραπέμπει σε κλασικό πιάνο με ουρά, ανασηκωμένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να χρησιμεύει και ως οθόνη προβολής.

Η παράσταση ξεκινά και το μουσικό μου ταξίδι έχει ήδη πάρει τον δρόμο του… Στη σκηνή βγαίνει ο Τάκης Μπουρμάς ως αφηγητής και μας εισαγάγει στο πρώτο στοιχείο… τη φωτιά… Στο τέλος της αφήγησής του, παίρνει την κιθάρα του, όπου συνοδεύει την κόρη του Άννα Μπουρμά που παίζει πιάνο και μας ερμηνεύει εξαιρετικά το τραγούδι της “Φτάνει ως εδώ” από τον προσωπικό της δίσκο “Ένα τραγούδι αν σωθεί” σε μουσική και στίχους του Τάκη Μπουρμά. Η παράσταση συνεχίζεται έτσι ατμοσφαιρικά.. τόσο μαγικά…  και το κάθε της λεπτό με συνεπαίρνει στο ταξίδι του ονείρου…

Η Άννα Μπουρμά ξέρει πολύ καλά πως να μαγνητίζει και να σαγηνεύει το κοινό της, αφού ερμηνεύει το κάθε της τραγούδι με φωνητική, ερμηνευτική και υποκριτική δεινότητα, παρασύροντάς μας σε μία μουσική-εικαστική μυσταγωγία. Οι χορευτικές της ικανότητες εντυπωσιάζουν, όπως επίσης και η κάθε της κίνηση πάνω στη σκηνή, απόλυτα χορογραφημένη και τέλεια υποκριτικά δοσμένη, αναδεικνύοντας την έτσι σε μία εξαιρετική performer μοναδικής αισθητικής. Η παρουσία της πάνω στη σκηνή είναι καταλυτική… τραγουδάει, χορεύει, παίζει πιάνο, παίζει κρουστά και μας ταξιδεύει μοναδικά σε τόπους μαγικούς!

maxresdefault-6

Η Άννα Μπουρμά κέντησε μια άρτια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής, που σε συγκλονίζει με την δυναμική της και τα συναισθήματα που σου προκαλεί, πλαισιωμένη σε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δρώμενο.

Πρόκειται για μία υψηλού επιπέδου και μοναδικής αισθητικής παράσταση, όπου η αιθέρια φωνή της Άννας Μπουρμά, μας παρασύρει σε ένα ταξίδι ονειρικό, από την φωτιά, στον αέρα και έπειτα από το νερό, στη γη και τον αιθέρα, όπου είναι και τα πέντε θεμελιακά στοιχεία του Ησιόδου που αποτελούν και την πηγή έμπνευσης αυτής της μουσικοχορευτικής θεματικής παράστασης!

Το σκηνικό ατμοσφαιρικό… μυσταγωγικό… αλλά και με πινελιές σύγχρονης τεχνολογίας. Η παρουσία παραδοσιακών οργάνων, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι, αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping, δίνουν ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα και μετατρέπουν αυτή την μουσική περιήγηση σε μοναδική εμπειρία! Σε κάποια σημεία της παράστασης, η χρήση εφέ καπνού με ξηρό πάγο απογειώνουν την παράσταση, αφού ειδικά οι θεατές στις μπροστινές θέσεις, εύκολα μπορούν να νιώσουν σαν να κάθονται πάνω στα σύννεφα! Την ίδια στιγμή η Άννα Μπουρμά φαίνεται σαν να χορεύει νωχελικά πάνω στα σύννεφα και με την εξαιρετική της ερμηνεία, μας μαγεύει…

Η σκηνοθετική προσέγγιση της πολυτάλαντης Άννας Μπουρμά είναι ευρηματική, ιδεατή και εμπνευσμένη, παρασύροντας το κοινό της σε μονοπάτια ονείρου. Εστιάζοντας την σκηνοθετική της προσοχή στο άρτιο κείμενό της κι έχοντάς το ως καμβά, η Άννα Μπουρμά κέντησε μια άρτια παράσταση ιδιαίτερης αισθητικής, που σε συγκλονίζει με την δυναμική της και τα συναισθήματα που σου προκαλεί, ανάγοντάς την σε ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό δρώμενο.

raw_

Η μοναδική αυτή παράσταση ενισχύεται ακόμη περισσότερο, από τον συμπρωταγωνιστή της Τάκη Μπουρμά, ο οποίος τραγουδά εξαιρετικά, παίζει κιθάρα και παίρνει τον ρόλο του αφηγητή, παρουσιάζοντάς μας τα πέντε στοιχεία, αλλά και συνδέοντας τα από την σύγχρονη ζωή στις μεγαλουπόλεις, ως την βαθιά κατανόηση της ζωής και της φύσης, μέχρι και την ύπαρξη του θείου, την κατανόηση του μεταφυσικού και του σύμπαντος.

Στην πρωτότυπης κατασκευής επιφάνεια προβολής, προβάλλονται βίντεο μοναδικής αισθητικής που μας ταξιδεύουν στα πέντε στοιχεία, αλλά και στους σύγχρονους προβληματισμούς του ανθρώπου σε σχέση με αυτά. Επίσης, οι προβολές παίζουν τον ρόλο και του διαχωρισμού της παράστασης σε θεματικές ενότητες, σε σύνδεση και με τους εξαιρετικούς αφηγηματικούς μονολόγους του Τάκη Μπουρμά.

Στην παράσταση η Άννα Μπουρμά ερμηνεύει τα περισσότερα τραγούδια από τον προσωπικό της δίσκο “Ένα τραγούδι αν σωθεί“, όπως το “Φτάνει ως εδώ“, το “Έκοψα λίγο τα μαλλιά μου“, το “Το Μέτρο“, το “Δε σε χωράει το ψέμα“, το “Ένα τραγούδι αν σωθεί“, το “Αν με είχες καταλάβει“, το “Ότι δε βρήκαμε μαζί” και πολλά άλλα, που στα περισσότερα υπογράφει στίχους και μουσική ο Τάκης Μπουρμάς. Αν δεν τα γνωρίζετε, αξίζει να τα ακούσετε στο κανάλι της Άννας Μπουρμάς στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCw9JTltnjoSXu7v1_C_SGGA

Η παράσταση πραγματικά είναι μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία και την συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενα, ενορχήστρωση: Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά: Γιώργος Μακρής
Ήχος: Ηλίας Λάκκας
Φώτα: Μανώλης Μπράτσης & Aννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος

Ξηρός Πάγος: Φραγκίσκος Δασύρας
Φωτογραφίες αφίσας: Γιάννης Μαργετουσάκης

Φωτογραφίες παράστασης: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη

Ημερομηνίες παραστάσεων: Τετάρτη 6 & 13 Δεκεμβρίου 2017

Ώρα έναρξης : 21:30
Διάρκεια παράστασης : 100′ (χωρίς διάλειμμα)
Γενική είσοδος : 10 €   (στην αίθουσα επιτρέπεται το ποτό)

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8 – 12, Γκάζι (Στάση Μετρό: Κεραμικός)
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 17:30 

alkmini-ta-5-stichia-dek-2017-429x600