Ιστορική ηθογραφία

Από Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 και κάθε Δευτέρα στις 21.00 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων  στη σκηνή του Θεάτρου ΧΥΤΗΡΙΟ θα ζωντανέψει η “19η Μαΐου” – Γενοκτονία, της Φανής Δαλεζίου.

Το έργο διαδραματίζεται στην Σαμψούντα του 1919. Η “19η Μαΐου” είναι μία ιστορική ηθογραφία με θέμα την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού.

Παίζουν οι ηθοποιοί

Ίριδα Ανδριοπούλου, Δώρα Βασιλικού, Φανή Δαλεζίου, Ελένη Μανδηλαρά, Ποπέτα Σούκου, Κωνσταντίνος Τσακανάκης. Συμμετέχουν & οι μικροί: Ντιλιάνα Ζλάτεβα , Λευτέρης Μπορδέλιας Με την τιμητική παρουσία & φιλική συμμετοχή του Παύλου Κοντογιαννίδη

 

Περίληψη

Δυο οικογένειες ετοιμάζονται να παντρέψουν τα παιδιά τους. Τα σχέδια των Νεότουρκων όμως αλλάζουν τις ζωές τους. Από άρχοντες του Πόντου βρίσκονται ξεριζωμένοι… Τη θέση της χαράς παίρνουν η θλίψη και η εξαθλίωση ενώ η ξενιτιά αλλάζει για πάντα τις ζωές τους. Η χαρά, η λύπη, το γέλιο και το κλάμα εναλλάσσονται συνεχώς…

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί αφορμή να επιστρέψουμε στις ρίζες μας, να θυμηθούμε το παρελθόν και να αναλογιστούμε το μέλλον μας.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Τσακανάκης γράφει για το έργο:

Όταν οι ήρωες έδιναν τη ζωή τους για την πατρίδα…

Όταν οι ήρωες ακροβατούσαν ανάμεσα στο φως της ζωής και στο σκοτάδι του θανάτου… Όταν οι ήρωες αγκάλιαζαν τη θεϊκή υπόστασή τους…

Η αγάπη για τα «ιερά χώματα» έρχεται και με το άκουσμα της ποντιακής λύρας ξεσηκώνει αυτές τις φιγούρες του μαρτυρίου σε έναν ύμνο προς τη Γη και μέσα από το λόγο ενός λαού που είναι τόσο δίπλα μας και ταυτόχρονα τόσο μακριά μας.

Η “19η Μαΐου” επιφέρει μία συγκίνηση γεμάτη αναμνήσεις και νοσταλγία για ό,τι κουβαλά ο Ποντιακός Ελληνισμός και για ό,τι έχει φυλαχθεί επιμελώς στο ανθρώπινο χρονοντούλαπο.

Συντελεστές

Κείμενο: Φανή Δαλεζίου

Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Τσακανάκης

Β΄ Σκηνοθέτης: Δώρα Βασιλικού

Μουσική επιμέλεια & σύνθεση: Χρήστος Παπαδόπουλος

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Φιλίππου

 

Παραδοσιακές ενδυμασίες: Ελευθερία Κουρτζόγλου

Φωτογραφίες: Maria Chavdarova Mavrona

Βίντεο – trailer: Αντώνης Μανδρανής, Βασίλης Ρωμανός

Διδασκαλία χορών: Κώστας Αλεξανδρίδης

Μεταφορά στα ποντιακά: Ντιάνα Αναστασιάδου, Κώστας Αλεξανδρίδης

Πληροφορίες
Περίοδος Παραστάσεων: από 8 Φεβρουαρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Παραστάσεις: Δευτέρα 21:00
Διάρκεια:90 λεπτά (με διάλειμμα)

Εισιτήρια:Γενική είσοδος 12 euro το άτομο,Φοιτητές, άνεργοι 8 euro το άτομο
Κρατήσεις: 2103412313, 6951787821

Προπώληση: www.viva.gr

Θέατρο Χυτήριο Γκάζι

Διεύθυνση
Ιερά Οδός 44, Κεραμεικός
Τηλ: 2103412313, 6951787821
www.chytirio.gr/
19 ΜΑΙΟΥ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ 5

Ημέρες & Ώρες
Δ  21:00
Τ
Τ
Π  21.30
Π 21.30
Σ 21.00
Κ 19.00 (εκτός από 06/12)

Poluchoros_Chutirio_Parastaseis_2012_-_201311-300x231

Χάρτης
Κατερίνα Μπουκάλα

Κατερίνα Μπουκάλα

Ονομάζομαι Κατερίνα Μπουκάλα (ψευδώνυμο Kate Hilverost), είμαι τελειόφοιτη Θεατρολογίας. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησατο εργαστήρι Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας, Laboratory of Scenography (LSA), της Μαρίας Χανιωτάκη και συμμετείχα στην Έκθεση Αποφοίτων στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις 14/06/2012. Επιπρόσθετα έχω συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ως Βοηθός Παραγωγής το 2012.Ασχολούμαι ενεργά με τη θεατρική συγγραφή. Το πρώτο μου θεατρικό έργο παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο θέατρο Προσκήνιο στις 9-10-11 Οκτώβρη 2015, με τον τίτλο «’Όσα ποτέ δεν είπα».
Κατερίνα Μπουκάλα