Γράφει η Κατερίνα Μπουκάλα

Την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στο Θέατρο Altera Pars, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση «Lady Day-η κυρία με τις γαρδένιες» της Βάσιας Καρυτινού, σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα.

Το έργο πραγματεύεται τη πολυτάραχη ζωή της μεγάλης ερμηνεύτριας  Billie Holiday. Η Billie ήταν διακεκριμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός της τζαζ μουσικής. Η ζωή της ήταν περιπετειώδης, καθώς από μικρή ηλικία βρέθηκε αντιμέτωπη με τραυματικές εμπειρίες, πατρική εγκατάλειψη, βιασμός, πορνεία, φυλακή, ναρκωτικά. Ένα από τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει ήταν η πληθώρα των ονομάτων τα οποία χρησιμοποιούσε. Από μικρή χρησιμοποιούσε το όνομα Billie, το οποίο και καθιέρωσε. Ωστόσο, ο μουσικός της τζαζ Lester Young της έδωσε επίσης το παρωνύμιο Lady Day, με το οποίο έγινε γνωστή.

Η ηθοποιός Αλεξία Μπεζίκη επί σκηνής μες τους δυο μουσικούς, Γιάννη Κασσέτα και Μάνο Λούτα, μας μεταφέρουν με μαγικό τρόπο στο παρελθόν, κάπου στις ΗΠΑ, εκεί απ’ όπου ξεκίνησε η πολυτάραχη ζωή της Bille Holiday. Σε μια εξομολόγηση από καρδιάς, η τραγουδίστρια λίγο πριν το τέλος της ζωής της, μαγεύει το κοινό. Η ερμηνεία της Αλέξιας Μπεζίκη αφοπλιστική. Η ζωντανή τζαζ μουσική σε συνδυασμό με την ερμηνεία της μας μεταφέρουν στο τότε. Ούτε στιγμή δεν περνά από το μυαλό του θεατή ότι βλέπει μια λευκή να ενσαρκώνει το ρόλο μιας μαύρης.

Το λιτό σκηνικό δένει με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, το κοινό μοιάζει να βρίσκεται σε κάποιο μαγαζί της τότε εποχής κι ακούσει τζαζ.

Η τζαζ μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη την Αμερική του 19ου αιώνα, με αφρικανικές καταβολές, γι αυτό και θεωρείται ως η μουσική των νέγρων.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Lady Day, το κοινό μαθαίνει πράγματα για την αγαπημένη καλλιτέχνη που ίσως ποτέ να μην γνώριζε. Μια μοναδική ερμηνεύτρια και μαγική φωνή.

Μέσα από το προσεκτικά δουλεμένο κείμενο και την ειδυλλιακή σκηνοθεσία βλέπουμε μια ζωή να περνά από μπροστά μας.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

Lady Day-η κυρία με τις γαρδένιες
Μουσικοθεατρική
σε σκηνοθεσία Αλέξη Τσάφα

Θέατρο Altera Pars

Κατερίνα Μπουκάλα

Κατερίνα Μπουκάλα

Ονομάζομαι Κατερίνα Μπουκάλα (ψευδώνυμο Kate Hilverost), είμαι τελειόφοιτη Θεατρολογίας. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησατο εργαστήρι Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας, Laboratory of Scenography (LSA), της Μαρίας Χανιωτάκη και συμμετείχα στην Έκθεση Αποφοίτων στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις 14/06/2012. Επιπρόσθετα έχω συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ως Βοηθός Παραγωγής το 2012.Ασχολούμαι ενεργά με τη θεατρική συγγραφή. Το πρώτο μου θεατρικό έργο παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο θέατρο Προσκήνιο στις 9-10-11 Οκτώβρη 2015, με τον τίτλο «’Όσα ποτέ δεν είπα».
Κατερίνα Μπουκάλα