Γράφει η Κατερίνα Μπουκάλα

Τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου βρεθήκαμε στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα, όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση «Ψέματα ή αλήθεια» των Νίκου Αξιώτη και Ελεάννας Σταθοπούλου, σε σκηνοθεσία Δήμητρας Σύρου.

Η θεατρική ομάδα Mind The Gap παρουσιάζει στο κοινό ένα παραμύθι αλλιώτικο από τα άλλα, ένα παραμύθι πολιτικό.

Στην υποδοχή, τα μέλη της ομάδας υποδέχονται τους θεατές με ένα κέρασμα, μια καραμέλα, ενώ ακούγονται μουσικές από Ιωαννίδη και Ξυλούρη.

Με τη μελωδική φωνή της Δέσποινας Βαροτσάκη ξεκινά η παράσταση.

Όλα τα παραμύθια όταν ανοίγει το μαγικό βιβλίο των παραμυθιών ξεκινούν με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…», η ιστορία ξεκινά. Γέλια, φωνές, χαρά, ξεγνοιασιά. Κι ύστερα οι δυσκολίες έρχονται, τα εμπόδια εμφανίζονται κι όταν φτάνουν στο τέλος κλείνουν με τη φράση «Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Πόσο  εύκολα όμως έφτασαν αυτοί στο καλύτερα; Εμείς θα φτάσουμε στο καλύτερα;

Σε μια πολιτεία αλλιώτικη από τις άλλες, στην πολιτεία των παραμυθιών οι άνθρωποι δε χρειάζονται χρήματα για να ζήσουν, φάρμακα για να θεραπευτούν, μονάχα παραμύθια. Εκείνα είναι το βάλσαμο για τις καρδιές και τα προβλήματά τους. Μπορεί όμως μια πολιτεία να επιζήσει χωρίς οργάνωση και χωρίς έναν ηγέτη; Δύσκολο. Τι γίνεται όταν ξαφνικά τα παραμύθια γίνονται υποχρέωση και όχι ανάγκη;

Μια παράσταση με βαθιά πολιτικά μηνύματα έρχεται να αφυπνίσει τους θεατές, κάνοντάς τους να δουν από άλλη πλευρά τα παραμύθια. Ώθηση προς τη σκέψη.

Συναισθήματα που εναλλάσσονται, γέλιο-δάκρυ, χαρά-λύπη και οι αιτία ένα παραμύθι.

Η εξαιρετική σκηνοθεσία και η λιτότητα του σκηνικού χώρου έδιναν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στην παράσταση. Ταυτόχρονα η ερμηνεία των τριών ηθοποιών σε συνδυασμό με τα μελωδικά τραγούδια σε ταξίδευαν και ένιωθες μέρος του έργου, λες και ζούσες ο ίδιος το παραμύθι.

Τα παραμύθια δεν έχουν ηλικία και όλους μας αγγίζουν.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

Αλήθεια ή Ψέματα
Κοινωνικο
σε σκηνοθεσία Δήμητρας Σύρου

Τεχνοχώρος Φάμπρικα

Κατερίνα Μπουκάλα

Κατερίνα Μπουκάλα

Ονομάζομαι Κατερίνα Μπουκάλα (ψευδώνυμο Kate Hilverost), είμαι τελειόφοιτη Θεατρολογίας. Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησατο εργαστήρι Σκηνογραφίας- Ενδυματολογίας, Laboratory of Scenography (LSA), της Μαρίας Χανιωτάκη και συμμετείχα στην Έκθεση Αποφοίτων στο Φουαγιέ του Θεάτρου του Νέου Κόσμου στις 14/06/2012. Επιπρόσθετα έχω συνεργαστεί με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ως Βοηθός Παραγωγής το 2012.Ασχολούμαι ενεργά με τη θεατρική συγγραφή. Το πρώτο μου θεατρικό έργο παρουσιάστηκε στο 1ο Φεστιβάλ Θεάτρου Βαλίτσας στο θέατρο Προσκήνιο στις 9-10-11 Οκτώβρη 2015, με τον τίτλο «’Όσα ποτέ δεν είπα».
Κατερίνα Μπουκάλα