Γράφει η Ντίνα Καρρά

Γοητεύει η παράσταση «CageBirds» τα Δευτερότριτα στο θέατρο «Αλκμήνη». Το αλληγορικό και συμπυκνωμένο έργο του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα David Campton, αποπνέει αέρα ελευθερίας κάτω από την ευφάνταστη οπτική ματιά μιας ταλαντούχας ομάδας γυναικών. Η φέρελπις Κωνσταντίνα Νικολαΐδη σκηνοθετεί μοναδικά τις έξοχες ΜανταΜίτσες, σ΄ένα κείμενο επίκαιρο και διαχρονικό.

Λίγα λόγια για την υπόθεση:

Έξι γυναίκες-πουλιά ζουν εγκλωβισμένες στο μικρόκοσμό τους, που μοιάζει με κλουβί. Βολεμένες στο ίδιο ψέμα, φοβισμένες, παθητικές και αποστασιοποιημένες από τον έξω κόσμο, αρνούνται να κοιτάξουν κατάματα την αλήθεια. Έρμαιες στην τύχη τους, φαντάζουν σαν καλοκουρδισμένες μαριονέτες που χορεύουν στο ρυθμό της Κυρίας τους σε μία καθημερινή, αρυτίδωτη ρουτίνα. Η άφιξη της νέας συγκατοίκου, διαταράσσει την φαινομενικά ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή τους. Η «Άγρια» επαναστατεί για το κοινό καλό σπέρνοντας σπόρους αμφιβολίας και ελπίδας, ώσπου να επέλθει τελικά η λύτρωση.

Η κριτική μας:

Το έργο εστιάζει στον οικειοθελή εγκλωβισμό του ανθρώπινου γίγνεσθαι σε συνθήκες φόβου, δισταγμού και άγνοιας, τονίζοντας τη συνειδητοποιημένη μετάβαση προς την ελευθερία ως απόρροια εκούσιας ανάληψης ευθύνης, μέσω επαναστατικών αλλαγών. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, που μόνο με καθαρό νου και ανοιχτή καρδιά μπορεί κανείς να βουτήξει στις θάλασσές της και να αποκτήσει τη ζωή που ονειρεύεται.

Η εμπνευσμένη σκηνοθετική προσέγγιση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη πατάει γερά στη λειτουργική μετάφραση της Στέλλας Γεωργουλέα, εξορύσσοντας τα συμπυκνωμένα μηνύματα του κειμένου, εκμαιεύοντας έναν κυκεώνα πλούσιων συναισθημάτων και αναδεικνύοντας την ποιότητα των διαφορετικών χαρακτήρων. Πλαστουργεί μία παράσταση δελεαστική, ευφάνταστη, χειροποίητη σαν παλλόμενο έργο τέχνης, με την αγαστή σύμπλευση των πολύτιμων συνεργατών της. Με ταχεία δράση, έντονη ενεργειακά ψυχογραφική ατμόσφαιρα και δεξιοτεχνικές, δραματουργικές κορυφώσεις, αποσκοπεί σε θέατρο παραλόγου με αλλεπάλληλες ζοφώδεις εικόνες, ποικιλόμορφες διαθέσεις και διάχυτες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Ο φόβος, ο θυμός, η αγωνία, η πίεση, η άγνοια, δίνουν σταδιακά τη σκυτάλη στην ελπίδα, την έμπνευση, την ελευθερία χαρίζοντας ανάσες ανακούφισης στο θεατή που εξαρχής ταυτίζεται με τις ηρωίδες.

Ο σκηνικός περιορισμένος χώρος αυτοφυλάκισης και εγκλεισμού δια χειρός Κατερίνας Θεοφανοπούλου, εγκιβωτίζει την επώδυνη, αδρανή πραγματικότητα των γυναικών. Το κλουβί, η κούνια, η ποτίστρα, το δοχείο φαγητού, οι απλωμένες εφημερίδες στο πάτωμα, σηματοδοτούν τον τρόπο ζωής που έχουν επιλέξει συνειδητά.

Η εμπνευσμένη σκηνοθετική προσέγγιση της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη πλαστουργεί μία παράσταση δελεαστική, ευφάνταστη, χειροποίητη σαν παλλόμενο έργο τέχνης, με την αγαστή σύμπλευση των πολύτιμων συνεργατών της.

cagebirds_promoΟι καίριες φωτιστικές δημιουργίες του Μανώλη Μπράτση ενδύουν με μυστηριώδη τρόπο τη ζοφώδη, ψυχική άβυσσο και τον ασφυχτικό κλοιό που περιβάλλει τις γυναίκες-πουλιά.

Ειδική μνεία στα ιδιαίτερης αισθητικής κοστούμια των ηθοποιών, που φέρουν την υπογραφή της Ράνιας Γιαννάκη και Κατερίνας Οικονόμου. Είναι φανταχτερά, καλοσχεδιασμένα, χρωματιστά φορέματα, που σε συνδυασμό με τις κατάλληλες περούκες και το αρμόζον μακιγιάζ τέρπουν μεμιάς το μάτι του θεατή.

Η πρωτότυπη μουσική του Γιάννη Οικονόμου συντελεί επιτυχώς στο όλο εγχείρημα, ενισχύοντας την υποβόσκουσα κλιμακωτή ένταση. Η Χριστίνα Φωτεινάκη επιμελείται με φροντίδα τη συνεχή δονούσα κίνηση των ηθοποιών.

Οι γοητευτικές ΜανταΜίτσες κερδίζουν το δύσκολο στοίχημα, αποσπώντας κολακευτικά σχόλια από το θεατρόφιλο κοινό. Εφοδιασμένες με εύπλαστη κινητική ευχέρεια, αξιοσημείωτο υποκριτικό σφρίγος και απόλυτη συναισθηματική διαφάνεια, παράγουν έντονο έργο δουλεύοντας εσωτερικά με πειθαρχία, σφοδρότητα και πάθος. Καθεμιά μονολογεί και συνδιαλέγεται σ΄ένα παρανοϊκό γαϊτανάκι μύχιων σκέψεων και εσωτερικών αναζητήσεων. Ακροβατούν επιδέξια μεταξύ ζόφου και φωτός, ψέματος και αλήθειας, παραλογισμού και λογικής σε μία αλησμόνητη θεατρική εμπειρία. Η «Κυρία» Aλεξία Στολιδάκη, η «Άγρια» Έμμη Χάλαρη, η «Κατά φαντασία ασθενής» Μαρία Μελίτα Ψυχογυιοπούλου, η «Μαγείρισσα» Νίκη Σκιαδαρέση, η «Νάρκισσος» Κατερίνα Κωνσταντέλλου, η «Ψευτοεπαναστάτρια» Έμμυ Μαυρίκα, η «Κουτσομπόλα» Μαριλέττα Κυριαζή και η «Αναποφάσιστη» Μαγδαληνή Παλιούρα είναι οι καθηλωτικές ΜανταΜίτσες, που αφήνουν ήδη το ισχυρό αποτύπωμά τους στη θεατρική κονίστρα. Το μέλλον τους προμηνύεται ευοίωνο και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία από καρδιάς.

Εν κατακλείδι, η παράσταση «CageBirds» αποδεικνύεται άρτια θεατρική πρόταση με απαράμιλλη αισθητική και σπουδαία, συμπαγή μηνύματα που σπέρνουν το σπόρο γενναιόδωρα για να θερίσει το κοινό. Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Οι γοητευτικές ΜανταΜίτσες εφοδιασμένες με εύπλαστη κινητική ευχέρεια, αξιοσημείωτο υποκριτικό σφρίγος και απόλυτη συναισθηματική διαφάνεια, παράγουν έντονο έργο δουλεύοντας εσωτερικά με πειθαρχία, σφοδρότητα και πάθος.

img_0316Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο: David Campton
Μετάφραση: Στέλλα Γεωργουλέα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη
Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου
Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη
Κοστούμια-μακιγιάζ-σπέσιαλ εφέ: Ράνια Γιαννάκη
Ραπτική: Κατερίνα Οικονόμου
Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Θεοφανοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Φωτογραφίες-Γραφιστική επιμέλεια-Promo video: Grid Fox
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Οι «μανταΜίτσες» είναι: Μαριλέττα Κυριαζή, Κατερίνα Κωνσταντέλλου, Έμμυ Μαυρίκα, Μαγδαληνή Παλιούρα, Νίκη Σκιαδαρέση, Αλεξία Στολιδάκη, Έμμη Χάλαρη, Μαρία Μελίτα Ψυχογυιοπούλου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:
Έναρξη: Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.30
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Διάρκεια παράστασης:
60’ (χωρίς διάλειμμα)

Τηλέφωνα κρατήσεων:
210 3428650 & 6944152011

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10€

Προπώληση εισιτηρίων:
-Θέατρο «Αλκμήνη»
-Ηλεκτρονικά στο https://www.viva.gr/tickets/theatre/alkmini/cagebirds-apo-tis-madamitses/
-Τηλεφωνικώς στο 11876 (viva)
-Στα σημεία: Seven, Reload, Βιβλιοπωλεία «Ευριπίδης», Τεχνόπολη, Viva Kiosk, Yolenis, Kremlino

Υπεύθυνη επικοινωνίας της παράστασης:
Άντζυ Νομικού

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι.
Τηλ.: 2103428650
www.a-priori.gr
www.facebook.com/theatroalkmhnh/

Η παράσταση «CageBirds» αποδεικνύεται άρτια θεατρική πρόταση με απαράμιλλη αισθητική και σπουδαία, συμπαγή μηνύματα που σπέρνουν το σπόρο γενναιόδωρα για να θερίσει το κοινό.

cage_birds_poster

Ντίνα Καρρά

Ντίνα Καρρά

Ονομάζομαι Ντίνα Καρρά. Είμαι άτομο εξωστρεφές, κοινωνικό, αισιόδοξο, ενθουσιώδες (κριός στο ζώδιο) και πολύ δημιουργικό! Για μένα δημιουργία είναι μία πετυχημένη συνταγή, μία όμορφη κατασκευή, μία ωραία κριτική!
Από μικρή θυμάμαι τον εαυτό μου να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί συναισθήματα και σκέψεις. Έτσι και με το θέατρο νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και γίνομαι καλύτερος άνθρωπος. Επίσης αγαπώ τη γυμναστική γιατί "νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ". Χαμόγελα και θετική σκέψη κατακλύζουν πάντα τη ζωή μου και συνεχώς λέω ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δεν τα περιμένεις!
Ντίνα Καρρά