Γράφει η Φωτεινή Βαμβούκη
Ποιος ήταν ο Νικολάι Άλντο; Και γιατί ασχολείται με τόσο λεπτά θέματα που λίγοι έχουν ασχοληθεί; Γεννήθηκε στην Ιταλία το Μάρτιο του 1920, μια ανάσα μετά τον Α’ ΠΠ κι άλλη μία πριν την άνοδο του φασισμού, με ηγέτη τον Μπενίτο Μουσολίνι. Αδιαφορώντας για το καθεστώς, έκανε το ντεμπούτο του με έργα κοινωνικά που αντιτάχθηκαν στη λογοκρισία της εποχής. Δύσκολος ο αγώνας της αντίσταση όποια κι αν είναι αυτή. Για παράδειγμα, στο έργο του «Ο μικρός στρατιώτης», για να επιτραπεί η κυκλοφορία του, έπρεπε να αφαιρέσει από μέσα, κάθε αναφορά στον ιταλικό στρατό, για να αποφύγει την κατηγορία της περιφρόνησης των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Νικολάι ήταν ιδιαίτερα πολυδύναμος και παραγωγικός θεατρικός συγγραφέας. Στις κωμωδίες του, που παίχτηκαν ευρέως στο εξωτερικό (στη Ρωσία, για παράδειγμα, θεωρούνται σχεδόν κλασικές και παίζονται συνεχώς), πειραματίστηκε με διαφορετικά στυλ, περνώντας με ευκολία από τον συμβολισμό στον νεορεαλισμό κι από τον σουρεαλισμό στο θέατρο του παραλόγου. Το πιο σπουδαίο «έργο» που συμμετείχε ποτέ ήταν στις 3 Οκτωβρίου 1977, όταν αυτός, μαζί με προσωπικότητες από τον κόσμο του θεάτρου και του πολιτισμού, ξεκίνησαν τον συνδικαλισμό στο ιταλικό θέατρο, ιδρύοντας το Ιταλικό Δραματικό Κίνημα με τα αρχικά UILT (Unione Italiano Teatro Libero).Του έχουν απονεμηθεί 5 βραβεία για το συγγραφικό του έργο με το τελευταίο το 1997 – Βραβείο SIAE ως ο συγγραφέας με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εξωτερικό. Πέθανε τον Ιούλιο του 2004.
Γιατί ο Νικολάι Άλντο να γράψει ένα έργο σαν το ΚΑΠΟΥΤ; Ο τίτλος του σημαίνει διαλυμένος, τελειωμένος, μεταφορικά νεκρός. Μπορεί οι κωμωδίες του να χαρακτηρίζονται από μια ειρωνική κριτική όμως, το συγκεκριμένο έργο ξεπερνάει τάξεις, καθημερινότητες, φύλα. Αφορά ανθρώπους και αριθμούς από 67 και άνω. Ονομάζεται Τρίτη Ηλικία και είναι ένα θέμα που αποφεύγουμε να συζητούμε. H κοινωνία μας δεν «ανέχεται» τα γηρατειά και τα αντιμετωπίζει ως νόσο. Όταν όλα εξαρτώνται από την απόδοση και τον καταναλωτισμό, ο αδύναμος και μη παραγωγικός, είναι ο λιγότερο αποδεκτός. Μέσα από το ΚΑΠΟΥΤ, ο Άλντο, παρουσιάζει την πλευρά των ηλικιωμένων ανθρώπων που το Ω! της έκπληξης!!! ″ Μπορεί να σκέπτονται παραγωγικά και να συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή, ενεργά. Να έχουν, ακόμα, όνειρα και επιθυμίες που θέλουν να πραγματοποιήσουν. Και να νοιώθουν χρήσιμοι και απαραίτητοι ″.
Το ΚΑΠΟΥΤ στο Θέατρο Αλκμήνη παρουσιάζει την καθημερινότητα τριών ηλικιωμένων – δύο ανδρών και μιας γυναίκας – που σηκώνουν στους κουρασμένους ώμους τους, το παρελθόν τους, τις απογοητεύσεις τους και τις αγωνίες τους αλλά, δεν παύουν να αποζητούν τη χαρά της ζωής. Ο Νικολάι δεν ωραιοποιεί τη ζωή τους, ούτε τους γεμίζει με μιζέρια και απαισιοδοξία. Αυτό που έχει κάνει είναι να δείξει την αλήθεια κινητοποιώντας (με θρασύτητα) το μυαλό και την καρδιά μας. Την παράσταση έχει σκηνοθετήσει ο Γιάννης Διαμαντόπουλος. Λιτή αλλά ακριβής η σκηνοθεσία του με τον ρεαλισμό στο πρώτο πλάνο και τη βαθιά συγκλονιστική αλήθεια που μπόρεσε να αποκαλύψει, δημιουργεί μικρά τσιμπήματα στην καρδιά. Το χιούμορ άλλοτε πικρό και άλλοτε ξεκαρδιστικό με εξαιρετικό συγχρονισμό, αποδεικνύουν το ταλέντο και την καλή χημεία των τριών έμπειρων ηθοποιών.
Ο Χάρης Εμμανουήλ, ο Δημήτρης Πετρόπουλος και η Άννα Παντζέλη, άμεσοι και φυσικοί που με την ευαισθησία τους, συγκινούν το κοινό, το διασκεδάζουν, αλλά κυρίως πολύ εύστοχα καθρεφτίζουν την πραγματικότητα και την «πετούν» καταπρόσωπο στους νεότερους. Και τους δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούν, τη θέση που θα βρεθούν κι εκείνοι σε μερικά χρόνια. Το έργο είναι κωμωδία αλλά, μην ξεγελαστείτε. Το γέλιο που δημιουργεί είναι έξυπνο… μόλις ανέβουν τα χειλάκια προς τα πάνω και φουσκώσουν τα μαγουλάκια, η ψυχή γεμίζει με χαρά αλλά, συγχρόνως την αγκαλιάζει μια χούφτα από γλυκόπικρα δάκρια. Αξίζει να τη δείτε.
Ταυτότητα Παράστασης
Πότε Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18:00
Διάρκεια:85 λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 14€, Μειωμένο 10€
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/alkmini-aldo-nicolaj-kapout/?lang=el
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Θωμάς Σιδέρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλο
Σκηνικά / Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Μουσική: Διονύσης Τσακνής
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Φωτογραφίες: Κώστας Μούντριχας
Παίζουν: Χάρης Εμμανουήλ, Δημήτρης Πετρόπουλος, Άννα Παντζέλη
Φωτεινή Βαμβούκη
Latest posts by Φωτεινή Βαμβούκη (see all)
- Είδαμε την παράσταση «Ο αόρατος επισκέπτης» στο Θέατρο «Κάτια Δανδουλάκη» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου - 8 Απριλίου 2025
- Είδαμε την παράσταση «ΣΤΟ ΤΣΑΚ !» σε ελεύθερη προσαρμογή της Δήμητρα Παπαδοπούλου στο θέατρο Αλέκος Αλεξανδράκης - 6 Απριλίου 2025
- Είδαμε την παράσταση «ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ» της Μαρίας Μαυρικάκη στη Θεατρική Σκηνή του Αντώνη Αντωνίου - 31 Μαρτίου 2025
Καμία κριτική