Γράφει η Κάλλυ Κυριακού

Βρεθήκαμε στην παράσταση “Εξομολόγηση“, η οποία είναι εμπνευσμένη από το ποίημα “Η σονάτα του σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου και όμορφα εμπλουτισμένη από τα πρωτότυπα κείμενα της Άννας Ματθαίου. Η παράσταση φιλοξενείται στο θέατρο Αλκμήνη, σε σκηνοθεσία Θάνου Σιδηρά. Η Εξομολόγηση” είναι το πρώτο μέρος της τριλογίας “Νυχτερινή Σονάτα” της Άννας Ματθαίου, με πρωταγωνιστές την Μαρία Αλιφέρη και τον Βύρωνα Κολάση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου

Έξι πρόσωπα. Ένας ποιητής. Δύο ζευγάρια ένα στο τώρα, ένα στο χθες, και το φεγγάρι με την επιβλητική του παρουσία να δρα ως εξομολογητής τους. Τα πρόσωπα του έργου αποτελούν διαφορετικούς θεατρικούς χαρακτήρες, οι οποίοι είναι τρισυπόστατοι. Μπορεί να υποδύονται ένα πρόσωπο ο καθένας, αλλά καθώς συνδιαλέγονται, συνομιλούν και υπάρχουν κατα μία έννοια στην φαντασία του ποιητή, καταφέρνουν να εκθιάσουν την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη σε όλες τις εκφάνσεις της.

δεν έχει σημασία αν φεύγεις ή αν γυρίζεις

κι ούτε έχει σημασία που άσπρισαν τα μαλλιά μου,

(δεν είναι τούτο η λύπη μου — ή λύπη μου

είναι που δεν ασπρίζει κ΄ η καρδιά μου).

Άφησέ με να ΄ρθω μαζί σου.

dsc_2578

Η κριτική μας

Το κείμενο που έχει εμπνεύσει αυτή την παράσταση “Η Σονάτα του σεληνόφωτος” του Γιάννη Ρίτσου, αποτελεί ένα σκηνικό μονόλογο, που υπάρχουν ευδιάκριτα διαφορετικά προσωπεία και σμίγουν όλα μαζί σε μια κοινή “Εξομολόγηση”. Αυτό που καταφέρνει να κάνει με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας Άννα Ματθαίου, μέσα από την διασκευή της και τα πρωτότυπα κείμενα, είναι να δώσει σε όλα αυτά τα προσωπεία που ήδη ενυπάρχουν στο κείμενο την δική τους υπόσταση, αλλά και πάλι να συναντηθούν όλα μαζί σε μια εκ βαθέων “Εξομολόγηση”. Ο ποιητικός λόγος γίνεται θεατρικός και δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υποκριτική διάσταση που έχουν τα πρόσωπα του έργου. Ενώ υπάρχει πολύ έντονα η φθορά του χρόνου και τα αμείλικτα γηρατειά, φαίνεται να κυριαρχεί εξίσου η ανάγκη και ικεσία για την ζωή και την ελπίδα. Καθώς η καρδιά δεν γερνά, μόνο αν το επιλέξει κανείς, καθώς η καρδιά ενός ατόμου που έζησε μακριά από τον κοινωνικό περίγυρο, απαιτεί να ζήσει ό,τι στερήθηκε και να νικήσει τον χαμένο χρόνο.

dsc_2580

Μια παράσταση που σε κερδίζει από τις πρώτες στιγμές. Το κείμενο, από μόνο του σε οδηγεί στην δική σου προσωπική εξομολόγηση, σε όποια ηλικία κι αν είσαι. Συνυπάρχουν, η αναπόληση του τότε, η σκληρή πολλές φορές αλήθεια του τώρα και η αγωνία για το αύριο που έρχεται και ο φόβος για το θάνατο, τον όποιο θάνατο, που όλοι φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε, την απώλεια, την μοναξιά…”Το ξέρω πώς καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί. Άφησέ με να ΄ρθω μαζί σου. Σε όποιο από τα δύο ζευγάρια κι αν δεις τον εαυτό σου, στο τότε ή στο τώρα, οι ερμηνείες των ηθοποιών και η ατμόσφαιρα που δημιουργούν επί σκηνής, θα σε κάνει να συγκινηθείς βαθιά…

dsc_2587

Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν το ηλικιωμένο ζευγάρι η Μαρία Αλιφέρη και ο Βύρων Κολάσης είναι μοναδική και καταφέρνουν να σε συνεπάρουν. Το ηλικιωμένο εναλλάσσεται με το νεαρό ζευγάρι, την Εύα Γαλάνη και τον Γιώργο Τσακίρη επί σκηνής, σαν αναπόληση και μας μεταφέρουν στο τότε και στο τώρα, με μαγικό τρόπο. Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται να συνομιλούν με τον ποιητή και άλλοτε να συνομιλούν τα δύο ζευγάρια μεταξύ τους, σαν να συνομιλούν με τον νεαρό εαυτό τους ή με τον νεαρό αγαπημένο τους από το παρελθόν… Το Φεγγάρι επιβάλλει την παρουσία του και επηρεάζει τόσο τις σκέψεις και επεμβαίνει με καταλυτικό τρόπο… Οι ερμηνείες όλων είναι εξαιρετικές και δημιουργούν μια τέλεια ατμόσφαιρα επί σκηνής.

Αυτό που καταφέρνει να κάνει με μοναδικό τρόπο η συγγραφέας Άννα Ματθαίου, μέσα από την διασκευή της και τα πρωτότυπα κείμενα, είναι να δώσει σε όλα αυτά τα προσωπεία που ήδη ενυπάρχουν στο κείμενο την δική τους υπόσταση, αλλά και πάλι να συναντηθούν όλα μαζί σε μια εκ βαθέων “Εξομολόγηση”. Ο ποιητικός λόγος γίνεται θεατρικός και δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην υποκριτική διάσταση που έχουν τα πρόσωπα του έργου.

dsc_2581

Η Μαρία Αλιφέρη, καθώς και ο Βύρων Κολάσης, ενσαρκώνουν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με την άρτια ερμηνεία τους, δημιουργούν μια υπέροχη ατμόσφαιρα και την ζεστασιά του ατόμου που φτάνει κατά κάποιο τρόπο στην δύση της ζωής του, αλλά από την άλλη ακόμα διψάει να ζήσει. Επίσης, είναι στιγμές που σμίγουν με τόσο μοναδικό τρόπο που είναι ακριβώς σαν ένα άτομο, σαν ένα εσωτερικό μονόλογο.

Η Εύα Γαλάνη, καθώς και ο Γιώργος Τσακίρης, ενσαρκώνοντας το νέο ερωτευμένο ζευγάρι, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια μαγική αίσθηση επί σκηνής γεμάτη έρωτα, χαρά και την λαχτάρα της νιότης. Το νεαρό, καθώς και το ηλικιωμένο με τις ερμηνείες του, γίνεται ένα μεταξύ τους, καθώς και όταν συνδυαλέγεται με το άλλο ζευγάρι. Η Ιφιγένεα Θεοχαρίδη με την ερμηνεία της ως προσωποποίηση του φεγγαριού, δίνει μια μεταφυσική διάσταση στο έργο και πετυχαίνει ακριβώς την υπέρβαση που ενυπάρχει στο κείμενο.

dsc_2598

Τον ρόλο του ποιητή ερμηνεύει ο Ισίδωρος Σταμούλης, ο οποίος στην αρχή, κάπου στο ενδιάμεσο και στο τέλος του έργου, συμμετέχει στην αφήγηση ως δημιουργός. Η σκηνοθεσία ανήκει στο Θάνο Σιδηρά, ο οποίος κατορθώνει να δημιουργήσει τις τέλειες ισορροπίες ανάμεσα στο ρεαλιστικό, καθώς και υπερβατικό στοιχείο. Όλα τα πρόσωπα φαίνονται τόσο ρεαλιστικά, όσο και υπερβατικά σχεδόν την ίδια στιγμή.

Υπάρχουν στιγμές που είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται στο τότε ή στο τώρα και άλλοτε, ότι απλώς συνομιλούν ως απεικονίσεις στο μυαλό του ποιητή.

Μια παράσταση που αξίζει οπωσδήποτε να δεις, γιατί όλοι χρωστάμε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στον εαυτό μας.

dsc_2590

Συντελεστές

Πρωτότυπα κείμενα-Αννα Ματθαίου
Μουσική επιμέλεια- Iron Than
Χορογραφία-Σίμων Πάτροκλος
Ενδυματολόγος-Ηλέκτρα Κουλκουβίνη
Μακιγιάζ-Κορίνα Τακαρώνη
Φωτισμοί-Μάρκος Παπαιωάννου
Φωτογραφία-Παναγιώτης Τσαπάρας
Σκηνικά-studio faros
Χτενίσματα-Τηλέμαχος Κωστόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη-Γιώργος Σιέκρης
Σκηνοθεσία-Θάνος Σιδηράς

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Αλιφέρη, Βύρωνας Κολάσης
Παίζουν: Εύα Γαλάνη, Γιώργος Τσακίρης, Ιφιγένεια Θεοχαρίδη
Guest: Ισίδωρος Σταμούλης

Διάρκεια 70’ χωρίς διάλειμμα

dsc_2594

Φωτογραφίες: Viktoria Tatiana Bogdanova

Κάλλυ Κυριακού

Κάλλυ Κυριακού

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, σπούδασα στη φιλοσοφική σχολή Αθηνών στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, παράλληλα ασχολούμαι με το θέατρο κυρίως, καθώς και με το τραγούδι και το χορό. Τα ταξίδια, το διάβασμα και κάθε μορφή τέχνης είναι από τα αγαπημένα μου ενδιαφέροντα.
Κάλλυ Κυριακού