Γράφει η Μαρία Αγγέλου

Υπάρχουν θεατρικά κείμενα με μια βαρύτητα ασυνήθιστα δυσανάλογη σε σχέση με άλλα έργα που απαρτίζουν το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Υπάρχουν ρόλοι που αποτελούν προσωπικό στοίχημα για έναν ηθοποιό και δοκιμάζουν τις ικανότητές του χωρίς να υπάρχει προδιαγεγραμμένη ένδειξη για την επιτυχία του εγχειρήματος. Ένας από αυτούς είναι και ο ρόλος του Αυξέντιου Ιβάνοβιτς Ποπρίστσιν στο εμβληματικό έργο του Νικολάι Γκόγκολ «Το ημερολόγιο ενός τρελού». Αυτή τη φορά η σκυτάλη της ερμηνείας του Αυξέντιου περνάει στα χέρια του Σωτήρη Χατζάκη, ο οποίος έχει αναλάβει και την σκηνοθετική εποπτεία της παράστασης.

Δίνοντας σπουδαιότητα και σεβασμό στις διακυμάνσεις των αισθημάτων πετυχαίνει να μας παρασύρει στις νευρώσεις ενός διαταραγμένου ψυχικού κόσμου.

Υπόθεση:

Ο Αυξέντιος είναι δημόσιος υπάλληλος σε υπουργείο στην Πετρούπολη του 19ου αιώνα. Ερωτεύεται με πάθος την κόρη του διευθυντή του αλλά χωρίς ανταπόκριση. Η συνειδητοποίηση της ασημαντότητάς του καθώς και η μοναξιά οδηγούν σταδιακά τον ήρωα στο ψυχιατρείο με παραλήρημα μεγαλείου.

Η κριτική μας:

Ο Σωτήρης Χατζάκης ενσαρκώνει τον παράφρονα ήρωα με μια ανεπιτήδευτη σαφήνεια διατηρώντας παράλληλα μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις εναλλαγές των συναισθημάτων του Αυξεντίου. Αποδεικνύει έτσι την υποκριτική του δεινότητα καθώς δεν προσφεύγει σε κανενός είδους υπερβολή χειριζόμενος τις εσωτερικές μεταπτώσεις του ήρωα του. Καταδύεται με ευκολία στον σκοτεινό κόσμο του χαρακτήρα του, προσδίδοντας στον Αυξέντιο μια ψυχαναλυτική διάσταση με την βοήθεια του Ματθαίου Γιωσαφάτ. Πετυχαίνει με αυτό τον τρόπο μια καλοδουλεμένη και καθηλωτική ερμηνεία που καταφέρνει να αγγίξει τον θεατή άλλοτε με τον σπαραγμό της και άλλοτε με την σαρκαστική της διάθεση.

Η σκηνοθετική προσέγγιση του Σωτήρη Χατζάκη είναι ευφυής και απόλυτα εναρμονισμένη με τις απαιτήσεις του μονολόγου του. Δίνοντας σπουδαιότητα και σεβασμό στις διακυμάνσεις των αισθημάτων, όπως αυτά εκφράζονται από τα λόγια του ήρωα, πετυχαίνει να μας παρασύρει στις νευρώσεις ενός διαταραγμένου ψυχικού κόσμου. Πρόκειται για μια σκηνοθεσία που υπηρετεί τον ηθοποιό και το κείμενο όπως τους αρμόζει και χαρακτηρίζεται από εξαιρετική μαεστρία που συμπλέει με την πολυετή σκηνική εμπειρία του κυρίου Χατζάκη.

«Το ημερολόγιο ενός τρελού» σε συγκλονίζει με την διαχρονικότητά του.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης επιμελήθηκε η ‘Ερση Δρίνη, η οποία δημιούργησε έναν σουρεαλιστικό καμβά μέσω των αφαιρετικών σκηνικών της, πετυχαίνοντας να μας εντάξει στο κλίμα ενός διαταραγμένου μυαλού. Κυριαρχικό εύρημα στον σκηνικό χώρο αποτελεί η υπερμεγέθης προσομοίωση του ανθρώπινου εγκεφάλου, που δένει άρρηκτα με το ύφος του έργου και θυμίζει κάτι από τους χαρακτηριστικούς πίνακες του Σαλβαντόρ Νταλί. Τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο, προσθέτοντας  μια ενισχυτική αίσθηση του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο κινείται ο Αυξέντιος.

Όσον αφορά τους φωτισμούς της Χριστίνας Θανάσουλα, δεν θα μπορούσαμε να μην τους χαρακτηρίσουμε εμπνευσμένους, αφού συνετέλεσαν και υπογράμμισαν τα ψυχολογικά αδιέξοδα ενός ανθρώπου που οδηγείται από τους φυσιολογικούς ρυθμούς στο μονοπάτι της τρέλας.

«Το ημερολόγιο ενός τρελού» υπό τον διττό ρόλο του Σωτήρη Χατζάκη είναι μια παράσταση που ριζώνει έντονους προβληματισμούς μέσα σου και σε συγκλονίζει με την διαχρονικότητά της. Είναι μια παράσταση που προτείνεται ανεπιφύλακτα.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση: Ελένη Μπακοπούλου
Θεατρική διασκευή – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Σωτήρης Χατζάκης
Καλλιτεχνική συνεργασία – ψυχαναλυτική προσέγγιση του ρόλου: Ματθαίος Γιωσαφάτ
Σκηνικά – Κοστούμια: Ερση Δρίνη
Σχεδιασμών φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μελίνα Κατσακούλη
Φωτογράφος παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας
Την παράσταση επιμελήθηκε μουσικά ο σκηνοθέτης.

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: δώδεκα (12) ευρώ

Προπώληση: δέκα (10) ευρώ. Η προπώληση ισχύει για όλο το διάστημα των παραστάσεων

Μειωμένη τιμή: οκτώ (8) ευρώ. Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες: Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κατόχοι κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65, ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων, Κάτοχοι Κάρτας ΣΕΗ.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Διεύθυνση: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78
Τηλ.: 210 341 8550
Φαξ: 210 341 8570
E-mail: info@mcf.gr