info

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, κριτικές, συνεντεύξεις και λοιπά καλλιτεχνικά νέα, είναι όλα εδώ! Καλή σας περιήγηση!

Είδαμε την παράσταση “Το ταξίδι του Φερεϋντούν” του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου στο θέατρο “ΚΝΩΣΟΣ”.

Μέσα στα 90 λεπτά αυτής της παράστασης ο θεατής γίνεται ξανά παιδί κι έρχεται αντιμέτωπος με αισθήματα που είχε κρατήσει καλά θαμμένα μέσα του, σε κάθε χαρταετό που έβλεπε να πετά αμέριμνος στον ουρανό, σε κάθε κόκκινο μπαλόνι που του το πήρε άξαφνα ο αέρας.


Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Βρεθήκαμε στο θέατρο “ΚΝΩΣΟΣ” για να παρακολουθήσουμε την παράσταση “Το ταξίδι του Φερεϋντούν” του συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου σε σκηνοθεσία Κατερίνας Βαρδακαστάνη.

Υπόθεση:

Το ταξίδι της ζωής και της δύναμης της αισιοδοξίας του παιδιού-ποιητή Φερεϋντούν Φαριάντ, όταν έχοντας χάσει σε μια στιγμή οικογένεια και σπίτι, αναγκάζεται με οδηγό τον κόκκινο χαρταετό που του είχε  φτιάξει ο πατέρας του, να ταξιδέψει και να βρει τον προορισμό του στην Ελλάδα.

Η κριτική μας :

Η  παράσταση στο θέατρο “ΚΝΩΣΟΣ“, υπό τη συγγραφική σκέπη του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου και τη σκηνοθετική προσπάθεια της Κατερίνας Βαρδακαστάνης, ενώνει αρμονικά την ποίηση με τη λογοτεχνία, την πραγματικότητα με το όνειρο, το παιδί με τον ενήλικα που έμεινε για πάντα παιδί στην ψυχή.

Ο κόκκινος χαρταετός γίνεται για το παιδί το άστρο που το καθοδηγεί, ένας φωτεινός δρόμος που τον φωτίζει η αιώνια σταθερά μέσα στον χρόνο: η αγάπη. Η αγάπη και η τεράστια δύναμή της είναι αυτή που δίνει φτερά και κουράγιο στο δύσκολο δρόμο της ξενιτιάς. Στη συνέχεια της ζωής του ανθρώπου, ο δάσκαλος είναι τελικά εκείνος που οδηγεί με διακριτικότητα και ενθάρρυνση στη γνώση και τελικά στην αυτογνωσία.

Στην πορεία της ζωής, όταν ο ποιητής είναι πια στην Ελλάδα, η αποδοχή των άλλων ανθρώπων θα είναι ο κόκκινος χαρταετός, το μελάνι της ψυχής του, με το οποίο ο “ξένος” θα γίνει “Έλληνας” και θα μιλά δύο γλώσσες, αλλά θα γράφει σε μία μόνο: στη διάλεκτο της καρδιάς. Σ΄αυτή τη γλώσσα, καμβάς είναι το λευκό ημερολόγιο της ζωής και χρώματα η ίδια η φύση και οι άνθρωποι.

Μέσα στα 90 λεπτά αυτής της παράστασης ο θεατής γίνεται ξανά παιδί κι έρχεται αντιμέτωπος με αισθήματα που είχε κρατήσει  καλά θαμμένα μέσα του, σε κάθε χαρταετό που έβλεπε να πετά αμέριμνος στον ουρανό, σε κάθε κόκκινο μπαλόνι που του το πήρε άξαφνα ο αέρας. Σε αυτή την παράσταση, όταν χαθεί από τον ουρανό το κόκκινο μπαλόνι και ο ποιητής μας αποχαιρετά, επειδή το τέλος πλησιάζει, με ένα κρυφό δάκρυ αποχαιρετάμε κι εμείς έναν υπέροχο άνθρωπο, ένα γνήσιο παιδί, έναν ποιητή.

Στη διάλεκτο της καρδιάς καμβάς είναι το λευκό ημερολόγιο της ζωής και χρώματα η ίδια η φύση και οι άνθρωποι.

Ο συγγραφέας Γρηγόρης Χαλιακόπουλος, έγραψε ένα έργο στο οποίο τιμά τον εξόριστο, το παιδί που έζησε στερήσεις και ρατσισμό, αλλά ποτέ δεν έχασε από τα μάτια του δύο πράγματα: το κόκκινο μπαλόνι και το βιβλίο της ζωής… το βιβλίο με τις λευκές σελίδες. Σ’αυτές λοιπόν τις σελίδες, ο συγγραφέας μας έγραψε ένα από τα πιο όμορφα θεατρικά έργα που έχω δει ποτέ μου και σε συνεργασία με την άψογη σκηνοθεσία της Κατερίνας Βαρδακαστάνης, τις χορογραφίες της Κάλλιας Θεοδοσιάδη και το προσεγμένο video-art της Χριστίνας Οικονόμου, το αποτέλεσμα δικαιώνει και με το παραπάνω. Οι ερμηνείες του καθενός ξεχωριστά και όλων των ηθοποιών, μας προσέφεραν όλο το συναισθηματικό φάσμα τόσο του ποιητή, όσο και του συγγραφέα του έργου.

Ο Λευτέρης Τσάτσης υποδυόμενος τον Φερεϋντούν σε ώριμη ηλικία, αλλά και με τον ρόλο του αφηγητή, μας περιέγραψε τη ζωή του Πέρση ποιητή και μας μετέφερε συναισθήματα και εικόνες από την περιπέτεια του ήρωα.

Ο Σπύρος Κοντορίζος στον ρόλο του Φερεϋντούν σε νεαρή ηλικία, μας απέδειξε ότι είναι ένας πολύ καλός ηθοποιός και πως έχει μέλλον στη θεατρική σκηνή. Η Μαρία Δρακοπούλου και ο Κωστής Σαββιδάκης είναι δύο έμπειροι ηθοποιοί με πολύ καλές υποκριτικές δυνατότητες, σε δύο ρόλους πολύ σημαντικούς στην εξέλιξη της ιστορίας του έργου. Ο Βασίλης Παπαδημητρίου ενσάρκωσε το ρόλο του δασκάλου, αποπνέοντας ηρεμία και πνευματικότητα.

Η χορογράφος και χορεύτρια Κάλλια Θεοδοσιάδη μας εντυπωσίασε με τις αέρινες χορογραφίες της, ταξιδεύοντάς μας στον κόσμο του ονείρου και του παραμυθιού.

Κυριακή μεσημέρι στις τρεις μπήκα στο θέατρο “ΚΝΩΣΟΣ” και Κυριακή στις τέσσερις και μισή κοιτούσα ψηλά στον ουρανό να βρω τον δικό μου κόκκινο χαρταετό, κρατώντας σφιχτά στη σκέψη μου τα λόγια από το βιβλίο της ζωής του Φερεϋντούν…

Ο συγγραφέας μας, έγραψε ένα έργο στο οποίο τιμά τον εξόριστο, το παιδί που έζησε στερήσεις και ρατσισμό, αλλά ποτέ δεν έχασε από τα μάτια του δύο πράγματα : το κόκκινο μπαλόνι και το βιβλίο της ζωής

Ταυτότητα παράστασης:

Συντελεστές:

Συγγραφέας: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος
Σκηνοθεσία / Εικαστική επιμέλεια: Κατερίνα Βαρδακαστάνη
Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Φωτισμοί: Δημήτρης Παπαδόπουλος
Video Art: Χριστίνα Οικονόμου
Κοστούμια: Βεστιάριο L.TSAGAS
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης
Βοηθός Ενδυματολόγου : Μυρτώ Σταματοπούλου
Κατασκευές: Φίλις Μέμου
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων : Γιάννα Ακριβού
Υπεύθυνη Marketing: Ράνια Παπαδοπούλου
Υπεύθυνη Παραστάσεων : Βούλα Αλεξοπούλου

Παραγωγή: Θέατρο ΚΝΩΣΟΣ

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Λευτέρης Τσάτσης, Κωστής Σαββιδάκης,
Μαρία Δρακοπούλου, Σπύρος Κοντορίζος,
Βασίλης Παπαδημητρίου, Κάλλια Θεοδοσιάδη

Διάρκεια : 90 λεπτά  με διάλειμμα

Ημέρες παραστάσεων : Κυριακή  3 μ.μ.

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στις 9 μ.μ.

Tιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)
Γενική είσοδος για σχολεία και οργανωμένες παραστάσεις: 6 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες:

Θέατρο ΚΝΩΣΟΣ:
Διεύθυνση: Κνωσσού 11 & Πατησίων 195 – Πλατεία Αμερικής-11253 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 867 7070 / 6983004857
Fax: 210 8677669
E-MAIL:  latsagas@otenet.gr
URL: www.theatroknossos.gr

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου

Επόμενο άρθρο Είδαμε την παράσταση "Τα γενέθλια" της Σταυρούλας Ζάμπρα σε σκηνοθεσία Γιάννη Μποσταντζόγλου στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον

Προηγούμενο άρθρο Βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα της παράστασης «4… your eyes only» στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων

Αγγελική Μπάτσου

About the Author Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικά χρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ! Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από τα μονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.

Δείτε επίσης...

Καμία κριτική

Γράψτε την κριτική σας

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>