“Μια πρόβα …σκέτη καταστροφή”, σε σκηνοθεσία Συραΐνας Κούτρα, στο Θέατρο Αρχελάου

Tο Σάββατο 4 Μαρτίου, πήγα προσκεκλημένη σε μια θεατρική παράσταση με μορφή πρόβας ή αλλιώς, σε μια θεατρική πρόβα με μορφή παράστασης, σύμφωνα με τον τίτλο αυτής. Ήταν και τα τραγικά γεγονότα με το ατύχημα-δυστύχημα στα Τέμπη, όπου ένα άλφα στερητικό κι ένα “δυσ”, τα έβαλαν με τις τύχες 57 νέων παιδιών, γεγονός το οποίο είχε φορτίσει με κάθε είδους συναισθήματα όλους μας, οπότε, η ψυχολογία ήταν τουλάχιστον μπερδεμένη. Σε κάθε δύσκολη στιγμή όμως οι άνθρωποι που υπηρετούν την τέχνη (ηθοποιοί, μουσικοί, καλλιτεχνικοί δημοσιογράφοι σαν του λόγου μου), και ειδικά σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, θαρρείς και μια ψυχική αντίδραση, μια υπόγεια δύναμη, μας ωθεί να προχωρήσουμε. Να βγει το έργο στη σκηνή, να χαρεί, να συγκινηθεί, να γελάσει ο κόσμος, να γράψει ο δημοσιογράφος για όλα όσα ένιωσε την ώρα της παράστασης. Είναι ένστικτο επιβίωσης και ταυτόχρονα, χρέος. Οι στίχοι του κομματιού των Queen, χωρίς να πάψουν λεπτό να ηχούν στη σκέψη, ήταν και θα είναι, το σπρώξιμο προκειμένου να συνεχίσουμε παρέα με τη ζωή, η οποία προχωράει από μόνη της, ούτως ή άλλως: “I’ll top the bill, I’ll overkill. I have to find the will to carry on. On with the show, on with the show, the show must go on”…

Ο δρόμος μου λοιπόν, με οδήγησε στο “Θέατρο Αρχελάου”, ένα νεοσύστατο, μοντέρνο, πανέμορφο θέατρο στους Θρακομακεδόνες. Τίτλος έργου, “Μια πρόβα…σκέτη καταστροφή”…και τελικά αυτό που έζησα ήταν οτιδήποτε άλλο παρά η καταστροφή. Μουσική, τραγούδι, χιούμορ, φαρμακερές ατάκες, πρόζα, πολύ γέλιο, έντονη συγκίνηση, ένταση, ρομαντισμός, ροκ και λαϊκά, ένα υπέροχο πάντρεμα όλων των παραπάνω επί σκηνής, από τρία μαγικά, φωτεινά πλάσματα που ξέρουν πολύ καλά τι πάει να πει “προσφέρω τον εαυτό μου στο κοινό”. Το θέατρο έγινε ένας ζεστός χώρος, στον οποίο συζητήσαμε με τη θεατρική ομάδα, χειροκροτήσαμε, και το κυριότερο…επικοινωνήσαμε.

Κυρίως όμως….καταλάβαμε ότι πίσω από το αβίαστο χιούμορ και το απρόβλεπτο επί σκηνής, είχε προηγηθεί μια απόλυτα κοπιώδης και σκληρή προετοιμασία. Μια τόσο καλή προετοιμασία, που σε παρέσυρε σε τέτοιο βαθμό, που νόμιζες ότι όντως λαμβάνεις μέρος σε μια πρόβα, με όλα τα απρόοπτα και τις εντάσεις της.  Εμπνεύστρια όλου αυτού, η Συραΐνα Κούτρα, η οποία έχει γράψει και σκηνοθετήσει το θεατρικό, και η οποία παίζει, τραγουδάει και δίνει την ψυχή της και ακόμα παραπάνω, στη σκηνή. Ένα πανέξυπνο ως ιδέα κείμενο, γεμάτο χιούμορ και ευαισθησία, μια παρουσία γεμάτη μπρίο και λάμψη, ένα ρεπερτόριο το οποίο συμπεριλαμβάνει κορυφαίες μουσικές στιγμές, ανθισμένες με υπέροχα μουσικά κομμάτια, μια δυνατή, πανέμορφη φωνή, κοντολογίς…μια “πρόβα”, σίγουρα όχι σαν όλες τις άλλες, χάρη στο ταλέντο της δημιουργού της.

333109433_599343538707453_2179379126608574619_n

“Θεωρώ ότι το κοινό έχει ανάγκη την άμεση, την ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τον καλλιτέχνη. Ειδικά στις δύσκολες γενικά μέρες που διανύουμε. Είναι πραγματικά υπέροχο όταν ένας ταλαντούχος δημιουργός, επιζητά μέσα από μια κοπιώδη εργασία, την επαφή με το κοινό του και δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή και τον στείρο εντυπωσιασμό μέσα από απόμακρες ερμηνείες και πανάκριβα σκηνικά ή παραγωγές. Το μεγαλείο της ψυχής, δεν χωράει ούτως ή άλλως σε όλα αυτά. Η Συραΐνα, ο Ανδρέας και η Μαρένια, το γνωρίζουν αυτό και μας χαρίζουν απλόχερα ως τις 18 Μαρτίου, τη Συράϊνα, τον Ανδρέα και τη Μαρένια”.

 

Η πρωτότυπη σκηνοθεσία της Συράϊνας, έχει προσθέσει ως μέλη της τον Ανδρέα Αποστόλου και τη Μαρένια Πάλλη. Οι δύο αυτοί καλλιτέχνες, που τους πρωτογνώρισα στην παράσταση “4 your eyes only”, έγιναν φίλοι μου. Τους άφησα να μπουν στον μικρόκοσμό μου και με άφησαν να τους δω έτσι ακριβώς όπως είναι. Με όλα τους τα χρώματα. Τους έζησα σε πραγματικές πρόβες και σε παραστάσεις και είχα στις 4 Μαρτίου τη χαρά να τους ξαναδώ να μοιράζονται επί σκηνής, όλο το ταλέντο, το χιούμορ και την ευαισθησία που τους διακρίνει. Ο Ανδρέας είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης, μουσικός και ηθοποιός. Η παρουσία του ισοδυναμεί με ζεστασιά, άμεση αποδοχή, θαυμασμό και αγάπη. Η Μαρένια, ένα αγγελικό πλάσμα, έχει την απεριόριστη δυνατότητα να υποδύεται οποιονδήποτε ρόλο με όλο το πάθος και την δοτικότητα που τη διακρίνει, και όταν τραγουδάει, ζωντανεύει το κομμάτι με τον πιο αισθαντικό τρόπο. Δύο άνθρωποι και καλλιτέχνες που υπεραγαπώ, και οι οποίοι μαζί με την παρουσία της Συράϊνας, έγιναν τρεις μέσα στην καρδιά μου. Τους ευχαριστώ θερμότατα και τους τρεις, τους δίνω τα συγχαρητήριά μου τα οποία πηγάζουν μέσα από την καρδιά μου και εύχομαι να τους ξαναδώ σύντομα σε άλλη μια ξεχωριστή τους πρόβα η οποία θα καταστρέψει όλους εμάς, το κοινό δηλαδή, με το γέλιο και τα τόσα συναισθήματα. Καλή συνέχεια στην πανέμορφη αυτή ομάδα, η οποία απαρτίζεται επίσης από την γλυκύτατη Ξανθή Καργιώτη, την μικρή της παρέας και τον Ντίνο Παγώνη, τον απανταχού παρών ηχολήπτη που κάνει θαύματα και έχει αναλάβει και τον ρόλο του “Από Μηχανής Θεού”!

(θα καταλάβετε τι εννοώ όταν δείτε την παράσταση).

Θεωρώ ότι το κοινό έχει ανάγκη την άμεση, την ουσιαστική επαφή και επικοινωνία με τον καλλιτέχνη. Ειδικά στις δύσκολες γενικά μέρες που διανύουμε. Είναι πραγματικά υπέροχο όταν ένας ταλαντούχος δημιουργός, επιζητά μέσα από μια κοπιώδη εργασία, την επαφή με το κοινό του και δεν έχει ως μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή και τον στείρο εντυπωσιασμό μέσα από απόμακρες ερμηνείες και πανάκριβα σκηνικά ή παραγωγές. Το μεγαλείο της ψυχής, δεν χωράει ούτως ή άλλως σε όλα αυτά. Η Συράϊνα, ο Ανδρέας και η Μαρένια, το γνωρίζουν αυτό και μας χαρίζουν απλόχερα ως τις 18 Μαρτίου, τη Συράϊνα, τον Ανδρέα και τη Μαρένια. Ό,τι καλύτερο δηλαδή. Αν θέλετε να νιώσετε πώς είναι μια πρόβα, σκέτη ευλογία, σπεύσατε!

Ταυτότητα παράστασης

 

Παρασκευές 17, 24 Φεβρουαρίου  & Σάββατα  4, 11, 18 Μαρτίου, στις 21:00

(Ώρα προσέλευσης: 20:50)

Κρατήσεις:6907548821

Κείμενο/Σκηνοθεσία/Επιμέλεια: Συραΐνα Κούτρα

Παίζουν και τραγουδούν: Συραΐνα  Koutra, Ανδρέας Αποστόλου, Μαρένια Πάλλη

Φιλική συμμετοχή: Η μικρή Ξανθή Καργιώτη

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Θεατρική ομάδα ‘’Παρ’ ολίγον αυτόχειρες!’’

Τεχνική επιμέλεια/ηχοληψία:Ντίνος Παγώνης

Φωτογραφίες: Pumpkin Photography

332500655_755162389309686_775181715676941513_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου