Αν κάποιος έχει άμεση ανάγκη να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του θεάτρου, θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει, γνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία, έτσι ώστε να μπορέσει να τα διαχειριστεί.

Συνέντευξη στον Νίκο Γινάργυρο

Βρεθήκαμε στον φιλόξενο και ζεστό Πολυχώρο «Διέλευσις» στην Κυψέλη που παίζεται για δεύτερη χρονιά επιτυχίας το εμβληματικό έργο του Σαίξπηρ «Άμλετ» με την παράσταση «Άμλετ vs Τέλμα», υπο την δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθετική προσέγγιση της Χρυσάνθης Κορνηλίου.

Συνέντευξη με τον ταλαντούχο ηθοποιό Φωκίων Ζαρίκο που υποδύεται τον πανούργο και δολοπλόκο Κλαύδιο.

-Έχετε ένα μεγάλο βιογραφικό με συμμετοχές στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Μιλήστε μας για την παράσταση «Άμλετ vs Τέλμα». Τι σημαίνει για εσάς;

Φωκίων Ζαρίκος: “Τέλμα” για μένα είναι το αδιέξοδο που βιώνει ο Άμλετ ερχόμενος αντιμέτωπος με όλη αυτή την ίντριγκα και την αρχομανία του Κλαύδιου. “Τέλμα” είναι επίσης, όλη αυτή η σάπια κατάσταση που επικρατεί στο βασίλειο της Δανίας και με την οποία κοντράρεται ο Άμλετ.

-Υποδύεστε τον Κλαύδιο, έναν πανούργο άνθρωπο που φτάνει στην αδελφοκτονία για τον έρωτά του με την Γερτρούδη. Μιλήστε μας για τον χαρακτήρα του ρόλου σας και πώς εσείς τον ερμηνεύετε;

Φωκίων: Είναι πολύπλοκος ο ρόλος του Κλαύδιου. Είναι ένας άθλιος κι αχρείος άντρας, κατά τα λεγόμενα του φαντάσματος του πατέρα του Άμλετ. Ένας άνθρωπος, ο οποίος φτάνει σε απάνθρωπες πράξεις για να πετύχει τους στόχους του να γίνει βασιλιάς. Παίρνει τη γυναίκα του αδερφού του και στο τέλος δολοφονεί τον Άμλετ. Όταν αποκαλύπτεται το έγκλημά του δείχνει να έχει κρυμμένες ενοχές, αν και αυτό που κρύβεται πραγματικά από κάτω, είναι τρόμος και φόβος για το τι θα αντιμετωπίσει και ποια θα είναι η εξέλιξή του σε περίπτωση που υπάρχει ζωή μετά θάνατον.

-Μετά από την 40χρονη πλέον πορεία σας στο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση, πώς βλέπετε σήμερα την ελληνική πραγματικότητα στο θέατρο;

Φωκίων: Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα σε σχέση με τα δικά μου χρόνια στο θέατρο. Το επάγγελμα έχει υποβαθμιστεί πολύ, λόγω της κρίσης, που έπληξε όλα τα επαγγέλματα. Θεωρώ οτι οι νέοι ηθοποιοί  έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα απ΄ ότι είχαμε εμείς στα δικά μου χρόνια και θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να πάρουν σύνταξη. Πλέον, είναι ανέφικτο να μπορέσεις να ζήσεις αποκλειστικά από το θέατρο, αν βασίζεσαι μόνο σε αυτό. Όσο καλός και να είσαι, όση επιτυχία και να έχεις, το θέατρο δεν αποδίδει οικονομικά αν το βλέπεις σαν κύριο επάγγελμα, παρά μόνο αν το βλέπεις λίγο πιο… ερασιτεχνικά.

22555367_2110417545650465_6072874876348116191_o

Πλέον, είναι ανέφικτο να μπορέσεις να ζήσεις αποκλειστικά από το θέατρο, αν βασίζεσαι μόνο σε αυτό. Όσο καλός και να είσαι, όση επιτυχία και να έχεις, το θέατρο δεν αποδίδει οικονομικά αν το βλέπεις σαν κύριο επάγγελμα, παρά μόνο αν το βλέπεις λίγο πιο… ερασιτεχνικά.

-Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θέλει να ακολουθήσει την υποκριτική;

Φωκίων: Δεν θα έλεγα ότι μπορώ να του δώσω κάποια  συμβουλή. Αν κάποιος έχει άμεση ανάγκη να εκφραστεί μέσα από την τέχνη του θεάτρου, θεωρώ ότι πρέπει να το κάνει, γνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν στην πορεία, έτσι ώστε να μπορέσει να τα διαχειριστεί. Το ταλέντο, η εργατικότητα, οι δημόσιες σχέσεις και προπαντώς η τύχη είναι κάποια από τα εφόδια, με τα οποία πρέπει να εξοπλιστεί ένας νέος ηθοποιός, προκειμένου να πορευτεί στον δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο του θεάτρου

-Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το θεατρικό σας μέλλον;

Φωκίων: Αν μου δοθεί η ευκαιρία να παίξω κάποιους ρόλους που δεν έπαιξα στο παρελθόν, θα το κάνω, αφιλοκερδώς βέβαια, αφού πλέον έχω βγει σε σύνταξη. Επίσης, θα πρέπει να είναι κάτι που θα με ενδιαφέρει πάρα πολύ, θα με καλύπτει και θα με εμπνέει να συνεχίσω. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καθίσω σπίτι μου και θα διαβάσω.

– Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την αποκλειστική συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε ότι κάνετε στο μέλλον.

22809767_1484891138247118_1548836331_n