Γράφει η Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Είδαμε την παράσταση «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου με την σκηνοθετική επιμέλεια του Πέτρου Νάκου στον ιδιαίτερο, αλλά ταυτόχρονα τόσο οικείο και ατμοσφαιρικό χώρο του θεάτρου «Altera Pars» στον Κεραμεικό.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία της Αγγέλας εξελίσσεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και τοποθετείται χρονικά στην δεκαετία του 1950. Ο Εμφύλιος μόλις έχει τελειώσει και οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτή τη χαώδη κατάσταση, προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους. Ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαγητό, ένα ρούχο, μια καλύτερη ζωή για αυτούς και τις οικογένειές τους. Για να βρεθούν όμως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά και το μεροκάματο. Ένας από αυτούς τους ανθρώπους, είναι και η Αγγέλα. Έρχεται στην Αθήνα μόνη και ορφανή για να αντικαταστήσει την Τασία, μια υπηρέτρια η οποία έπεσε από την ταράτσα. Εκεί γνωρίζει και κάνει παρέα με τις άλλες υπηρέτριες και μαθαίνει ότι η προκάτοχός της αυτοκτόνησε, επειδή κάποιος την είχε κοροϊδέψει και την εκμεταλλεύτηκε. Ο Λάμπρος, αδελφός της Τασίας, τελειώνει τη θητεία του ως ναύτης και έρχεται στην Αθήνα, θέλοντας να συναντήσει την αδελφή του. Η Αγγέλα μαζί με μια υπηρέτρια, τη Γεωργία και τον Στράτο, που τον παρουσιάζει ως ξάδελφό της, αλλά έχουν σχέση, τον ενημερώνουν για την φήμη της «εύκολης» και τον χαμό της αδελφής του και θέλει να βρει τους υπευθύνους για το θάνατό της και να καθαρίσει το όνομά της. Ο Στράτος για να τον εμποδίσει, του υπόσχεται να του βρει δουλειά στη Βενεζουέλα για να μπαρκάρει γρήγορα. Παράλληλα όμως, η Αγγέλα έρχεται κοντά με το Λάμπρο, δεν θέλει να φεύγει και του εκμυστηρεύεται πως ο Στράτος ήταν αυτός που έμπλεξε την Τασία και την εξέδιδε. Ο Λάμπρος θέλει να εκδικηθεί τον Στράτο, όμως του έχει ήδη στήσει παγίδα στο δρόμο και μαχαιρώνεται…

Η κριτική μας:

Ένα έργο άμεσο και μεστό, που μας παρουσιάζει την αλήθεια μιας άλλης εποχής με άλλα ήθη και αξίες, όμως με τους ίδιους ανθρώπους με την εποχή μας, γεμάτο νοήματα, συναισθήματα και συμβολισμούς που συγκλονίζουν.

Η «Αγγέλα» είναι η ελπίδα ανάμεσα στο ρεαλισμό και το όνειρο. Είναι το «θύμα» ενός διαχρονικά υποστηριζόμενου από την εξουσία μηχανισμού ανηθικότητας και επικαιροποιεί αιώνια ερωτηματικά, όπως: Γιατί κάποιοι συμβιβάζονται και υποκύπτουν, ενώ κάποιοι άλλοι αντιστέκονται; Τί σημαίνει η νίκη και τί η ήττα στους αγώνες όλου του κόσμου για το δίκιο και την αλήθεια; Νίκη, σημαίνει να ονειρεύεσαι και να παλεύεις για τα όνειρά σου, να ξαπλώνεις να κοιμηθείς με τη συνείδησή σου ελαφριά και καθαρή, να ξέρεις να λες «όχι» και να υπερασπίζεσαι την επιλογή σου. Νίκη, σημαίνει τέλος να αντιστέκεσαι στην «ευκολία» και το «βόλεμα» σου και να μη συμβιβάζεσαι με αυτά που το ρεύμα της εποχής προσπαθεί να σου επιβάλλει ως «κανονικότητα». Μια παράσταση αφιερωμένη στις καρδιές και τις ψυχές αυτών που δεν βολεύονται πουθενά αλλού, παρά μόνο στο δίκιο.

Οι χαρακτήρες, ο καθένας τους ξεχωριστά, σε απορροφούν μέσα στο έργο και αγγίζουν τον θεατή όσο σε λίγες παραστάσεις, μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών που εναλλάσσονται σε ένταση, ειρωνεία, τρυφερότητα, δραματική διάθεση. Οι ηθοποιοί Αγγελική Κοντού, Πέτρος Νάκος, Παύλος Εμμανουηλίδης, Αργυρώ Τσιρίτα, Βέρα Μακρομαρίδου, Σπύρος Σιδέρης και Βαρβάρα Ντέσκα, είναι εξαιρετικοί και γεμάτοι πάθος. Δείχνουν το 100% του ταλέντου τους με τα βλέμματα, τις σιωπές, τις κινήσεις του κορμιού τους, τα χρώματα της φωνής τους, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας κάθε πτυχή των υπερβολικά σύνθετων ρόλων τους.

Αν υπάρχει κάτι αρνητικό στη παράσταση, είναι η ακουστική του θεάτρου, όπου κάποια λόγια των ηθοποιών δεν ακούγονται ξεκάθαρα στους θεατές.

Αν πάλι υπάρχει διάθεση για στοχασμό για όλα τα παραπάνω, καλό θα είναι να μην χάσετε αυτή την παράσταση.

Όλοι οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί και γεμάτοι πάθος. Δείχνουν το 100% του ταλέντου τους με τα βλέμματα, τις σιωπές, τις κινήσεις του κορμιού τους, τα χρώματα της φωνής τους, φωτίζοντας και αναδεικνύοντας κάθε πτυχή των υπερβολικά σύνθετων ρόλων τους.

angela-4Συντελεστές της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά: Altera Pars
Σκηνογραφική επιμέλεια: Σάββας Πασχαλίδης
Κοστούμια: Δέσποινα Κολοκοτσά
Πρωτότυπη μουσική της παράστασης: Ελένη Λομβάρδου
Φωτισμοί: Πέτρος Νάκος
Επιμέλεια κίνησης: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Μουσική επιμέλεια: Πέτρος ΝάκοςΑγγελική Κοντού
Φωτογραφίες παράστασης: Εργαστήρι φωτογραφίας «Φωτο-γραφές»
Promo video παράστασης: Τάκης Ποδαρόπουλος
Επικοινωνία-Pr: Le canard qui ParleΆντα Κουγιά

Διανομή:

Αγγέλα: Αγγελική Κοντού
Στράτος: Πέτρος Νάκος
Λάμπρος: Παύλος Εμμανουηλίδης
Άννα: Αργυρώ Τσιρίτα
Γεωργία: Ειρήνη Τσιριγώτη
Φανή: Βέρα Μακρομαρίδου 
Μένιος: Σπύρος Σιδέρης
Νέρα: Βαρβάρα Ντέσκα
Κα. Παπά: Αργυρώ Τσιρίτα

screenshot_11Τηλ. επικοινωνίας: 210 34 10 011
E-mail: altera_pars@yahoo.gr

Έναρξη: 30 Οκτωβρίου 2018.
Παραστάσεις: Δευτέρα-Τρίτη: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 15€-κανονικό, 12€-φοιτητικό, 8€(Ομαδικό-άνεργοι-Α.Μ.Ε.Α)

«Altera Pars».
Μεγ. Αλεξάνδρου 123, Αθήνα.
Τηλέφωνο: 21 0341 0011
angela_2

Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα με εντυπωσίαζε ο χώρος της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, αλλά και της υποκριτικής. Είναι ο λόγος που αργότερα ήρθα σε επαφή με όλα αυτά, για να δω αν όντως έχω κάποιο ταλέντο ή αν απλώς θα τα παρακολουθώ ως θεατής και ως ακροάτρια.
Δούλεψα ως ραδιοφωνική παραγωγός σε ιντερνετικούς σταθμούς και όχι μόνο. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και μεθόδους υποκριτικής, όπου παρέδιδε μαθήματα ένας εξαίρετος ηθοποιός και ο οποίος μας έμαθε τα μυστικά του αυτοσχεδιασμού, της γλώσσας του σώματος, της σωστής επικοινωνίας, της σκηνικής παρουσία και της ορθοφωνίας.
Τελικά, εδώ και ένα χρόνο περίπου, με κέρδισε η αρθρογραφία, η επιμέλεια κειμένων για τις κριτικές και απόψεις για τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που συμβαίνουν στην πόλης μας. Αγαπώ τον εθελοντισμό, τα ζώα, τις βόλτες με το ποδήλατό μου, τις καταδύσεις και τους ανθρώπους που εκπέμπουν θετική ενέργεια και χαμογελούν.
Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα