Γράφει η Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα του Ιάκωβου Μυλωνά, ο οποίος σκηνοθέτησε και έγραψε το κείμενο ενός θεατρικού έργου υπό της αιγίδα της Unesco Πειραιώς και Νήσων, οι γραμμές του οποίου διασχίζουν τα λιγότερο φωτισμένα δωμάτια της ανθρώπινης ψυχής. Μια πολύ όμορφη, συγκινητική και γεμάτη χιούμορ παράσταση, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο χώρο του Holywood Stage το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου 2018. Το έργο αυτό είναι «Η ζωγραφιά του Θεού» και όλα όσα διαδραματίζονται σ’ αυτό, είναι άκρως αληθινά και συμβαίνουν στις μέρες μας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Είναι η ιστορία μιας κοπέλας, της Θεοδώρας, η οποία γεννήθηκε με ένα πρόβλημα αναπηρίας και του μεγαλύτερου αδελφού της Δημήτρη. Η μητέρα τους από την αρχή την θεωρούσε ως δώρο Θεού και της έδωσε όλη την αγάπη και την φροντίδα που χρειαζότανε. Ο πατέρας τους πέθανε και ο Δημήτρης φεύγει στο εξωτερικό για να βρει δουλειά, για να μπορέσει να στηρίξει οικονομικά τα έξοδα της οικογένειάς του. Εκεί γνωρίζει και την κοπέλα του, με την οποία αισθάνεται ότι κάποιος προσέχει και αγαπά και τον ίδιο και δεν της αναφέρει ποτέ το πρόβλημα της αδελφής του. Έρχεται όμως ο καιρός να γυρίσει πίσω στο σπίτι του, γιατί πεθαίνει και η μητέρα τους και είναι ο μοναδικός που μπορεί πλέον να φροντίσει την Θεοδώρα, που ήδη σπουδάζει χημικός, είναι αριστούχος και ψάχνει να βρει το φάρμακο κατά της φαλάκρας…

Μαζί του γυρνάει και η κοπέλα του Δημήτρη, η οποία έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με την αλήθεια και το μυστικό του φίλου της για την αδελφή του…

Η κριτική μας:

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παράσταση και καταλάβαμε πόσο σπουδαίο είναι όλο αυτό που διαδραματίστηκε πάνω στην σκηνή για αυτά τα παιδιά, αλλά κυρίως για όλους τους άλλους που θυμούνται πως είναι να είσαι πραγματικά Άνθρωπος. Αναρωτηθήκαμε αν ξέρουμε πραγματικά τους ανθρώπους γύρω μας ή μήπως ξέρουμε μόνο την εικόνα που βλέπουμε σε αυτούς και αν μπορούμε να ξεφύγουμε από όλες αυτές τις εικόνες και να βρούμε ποιοι είμαστε αληθινά.

Όλοι έχουμε φτιάξει μία εικόνα για το τέλειο και την κυνηγάμε. Στην πορεία της ζωής μας όμως, συναντάμε χτυπήματα. Καθένας μας σπάει σε διαφορετικά σημεία και μας μένουν ελαττώματα, κάτι σαν την αναπηρία της Θεοδώρας. Άλλοι ζητούν κάποιο καταφύγιο να κρυφτούν και άλλοι πολεμούν να διαφυλάξουν το δικό τους μοναδικό χαρακτηριστικό, που κάνει τον καθένα μας να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Μερικές φορές παραδινόμαστε στην ισοπέδωση της ομοιομορφίας, όμως για να γίνουμε πραγματικά ευτυχισμένοι πρέπει να αφήσουμε αυτή την εικόνα στην άκρη. Γιατί ακόμα και αν λάμπουμε στο φως των άλλων, ακόμα και αν σπάμε εύκολα, πολλοί από εμάς ζούμε με την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να νικήσουμε όλο τον κόσμο, ακόμα και με μία μικρή δόση αληθινής αγάπης.

Ο κόσμος πρέπει να αλλάξει, να ενημερωθεί, να ενεργοποιηθεί, να εκπαιδευτεί και τελικά να έρθει κοντά με ένα μεγάλο και «διαφορετικά» όμορφο μέρος του κοινωνικού μας συνόλου.
Ο Ιάκωβος Μυλωνάς και οι συμπρωταγωνίστριες του, Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα, Στεφανία Γκουρνέλου, Εύη Καραδήμα, Κωνσταντίνα Μπάδρα, είναι από εκείνους τους ανθρώπους που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. Ο στόχος τους είναι μεγάλος, αλλά η επιθυμία τους ακόμα μεγαλύτερη. Θέτουν ως στόχο τους την επανατοποθέτηση των ΑμεΑ στο κοινωνικό σύνολο με νέα ώθηση, αλλά και δυναμική.

Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης, μετά το τέλος της παράστασης δήλωσε: «Αυτό που καταλαβαίνω, είναι αυτό το υπέροχο συναίσθημα που ένιωσα εγώ όταν σηκώθηκαν όλοι και χειροκροτούσαν, χόρευαν και τραγουδούσαν μαζί μας για τόση πολλή ώρα και κανένας δε σταματούσε και κανένας δεν ήθελε να φύγει, για να μη σταματήσει η μαγεία. Η πραγματικότητα έγινε μαγεία και μας ταξίδεψε!!!»

Όλοι αποχωρήσαμε από την αίθουσα με ένα δάκρυ συγκίνησης στα μάτια και μια ισχυρή δύναμη στην ψυχή. Τελικά τα πιο απλά είναι και τα πιο όμορφα, όταν δε είναι καλά δουλεμένα και ειπωμένα από ταλαντούχους ανθρώπους, τότε το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό. Ένα «πάντρεμα» του όμορφου λόγου και της μαγείας της μουσικής και του χορού. Χωρίς περιττές φανφάρες και χωρίς εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, όλα άρτια καλλιτεχνικά, αισθητικά και ηθικά.

Είναι παρήγορο στα δύσκολα να περισσεύει η διάθεση, η αγάπη, το χιούμορ, η μνήμη και η αλήθεια. Μακάρι όλοι οι χώροι στην πόλη να γέμιζαν με τέτοιες παραστάσεις και προθέσεις!

Η παράσταση είναι ένα «πάντρεμα» του όμορφου λόγου και της μαγείας της μουσικής και του χορού. Χωρίς περιττές φανφάρες και χωρίς εντυπωσιακά κοστούμια και σκηνικά, όλα άρτια καλλιτεχνικά, αισθητικά και ηθικά.

6_iakovos_milonas_photo_shootingΤαυτότητα παράστασης:

Κείμενο, σκηνοθεσία: Ιάκωβος Μυλωνάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάνθη Παραμύθη
Σκηνικά, κοστούμια: Ομάδα ΙΑΜΥ
Φωτισμοί: Ομάδα ΙΑΜΥ
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Τσολάνα
Φωτογραφίες, βίντεο: Απόστολος Γιαννόπουλος
Επιμέλεια: Ναλίνη Μαρία Σπαθαράκη

Παίζουν:
Ιάκωβος Μυλωνάς
Μαρία Χριστίνα Τζαβάρα
Στεφανία Γκουρνέλου
Εύη Καραδήμα
Κωνσταντίνα Μπάδρα

Διάρκεια: 75 λεπτά
Με διάλειμμα 10 λεπτών.

Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 18.30 και για 5 Σάββατα.
Πρεμιέρα: Σάββατο 8 Δεκεμβρίου.
Ώρα άφιξης θεατών: 18.00

Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ

«Holywood Stage theatre»
Λεωφόρος Βουλιαγμένης 289, Αγ. Δημήτριος
Τηλ. 2109700418, 6943799947
9_iakovos_milonas_photo_shooting

Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, πάντα με εντυπωσίαζε ο χώρος της τέχνης, του θεάτρου, της μουσικής, αλλά και της υποκριτικής. Είναι ο λόγος που αργότερα ήρθα σε επαφή με όλα αυτά, για να δω αν όντως έχω κάποιο ταλέντο ή αν απλώς θα τα παρακολουθώ ως θεατής και ως ακροάτρια.
Δούλεψα ως ραδιοφωνική παραγωγός σε ιντερνετικούς σταθμούς και όχι μόνο. Έχω παρακολουθήσει σεμινάρια και μεθόδους υποκριτικής, όπου παρέδιδε μαθήματα ένας εξαίρετος ηθοποιός και ο οποίος μας έμαθε τα μυστικά του αυτοσχεδιασμού, της γλώσσας του σώματος, της σωστής επικοινωνίας, της σκηνικής παρουσία και της ορθοφωνίας.
Τελικά, εδώ και ένα χρόνο περίπου, με κέρδισε η αρθρογραφία, η επιμέλεια κειμένων για τις κριτικές και απόψεις για τις θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που συμβαίνουν στην πόλης μας. Αγαπώ τον εθελοντισμό, τα ζώα, τις βόλτες με το ποδήλατό μου, τις καταδύσεις και τους ανθρώπους που εκπέμπουν θετική ενέργεια και χαμογελούν.
Καλλιόπη Τσόγκα Φλέσσα