Γράφει ο Νίκος Γινάργυρος

Βρεθήκαμε στο θέατρο «Άλμα» για να παρακολουθήσουμε την πρεμιέρα της παράστασης «Commedia d’ amore» με την Μαριάννα Πολυχρονίδη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η ιστορία μιας γυναίκας… Ο έρωτας, ο χωρισμός, η απελπισία, η απόγνωση… Μνήμες, μια κινηματογραφική μηχανή, παιδικά κουτάκια με εγκλωβισμένους εραστές, ανεπίδοτα γράμματα, αγαπημένες κλασικές ταινίες, ένα φόρεμα «κλεμμένο» από την παράσταση της «Μεγάλης Ευτυχίας», μια σκάλα που οδηγεί στ’ αστέρια…

Ο Ερωτόκριτος, η Αρετούσα, η Ιζόλδη, η Ηλέκτρα, ο Φίλιππος, αλλά και ο πονηρός ταχυδρόμος του χωριού, ανοίγουν διάλογο με αγαπημένα της τραγούδια, καταλύοντας τη μέχρι τώρα δική της πραγματικότητα. Η σταδιακή δημιουργία ενός ποιητικού alter ego, που μας μυεί στο διηνεκές της αληθινής αγάπης και του έρωτα που ζει για πάντα. Ή όχι;

Η φωνή της Μαριάννας βγάζει έναν εσωτερικό λυγμό, όπου το τραγούδι δένεται μαζί με την υποκριτική και γίνονται ένα.

polichronidi_alma_5-1-1024x765Η κριτική μας:

Μπαίνουμε στην αίθουσα, καθόμαστε και ενώ περιμένουμε να ξεκινήσει η παράσταση, βλέπουμε μία έξαλλη Μαριάννα Πολυχρονίδη να μπαίνει από την πόρτα της αίθουσας, να μιλάει στο κινητό με κάποιον έντονα, η ταξιθέτρια να την βάζει να καθίσει στη θέση της μαζί με τους υπόλοιπους θεατές, ενώ αυτή έχει βγει εκτός εαυτού και στο τέλος του κλείνει και το τηλέφωνο στα μούτρα, γιατί έχει εκνευριστεί πάρα πολύ με τον πρώην της (όπως θα μάθουμε στη συνέχεια). Επειδή δεν θέλει να του ξαναμιλήσει πλέον, δίνει το κινητό της σε έναν θεατή!

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινά η ιστορία αυτής της γυναίκας, αλλά και η παράσταση «Commedia d’ amore» με την Μαριάννα Πολυχρονίδη, που από το πρώτο λεπτό της παράστασης καταλαβαίνεις ότι θα δεις μία σπουδαία ερμηνεία που θα σε συνεπάρει μαζί της! Η Μαριάννα Πολυχρονίδη είναι μία καταιγιστικής ερμηνείας ηθοποιός, που δεν «παίζει» τον ρόλο της απλά, αλλά τον ζει και δίνει όλο της το «είναι» πάνω στη σκηνή!

Ο έρωτας, η ευτυχία, ο πόνος, ο χωρισμός, οι μνήμες, δίνουν το παρόν σε κείμενα και σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη, ο οποίος στοχεύει και χτυπάει «κέντρο» εξιστορώντας μας εύστοχα και με κωμωδιακό τρόπο (εξ ου και το commedia d’ amore-κωμωδία της αγάπης) την ιστορία μιας γυναίκας, όντας εγκλωβισμένη σε έναν προδομένο έρωτα, σε έναν συναισθηματικό λαβύρινθο, ο οποίος καταλήγει αναπόφευκτα σε έναν μεγάλο χωρισμό…

Ο πόνος, η απελπισία και οι συνεχόμενες συναισθηματικές διακυμάνσεις την κυριαρχούν. Η δυνατή γυναίκα από την μία, που δεν θα σηκώσει ούτε το τηλέφωνο όταν αυτός την καλεί και την άλλη στιγμή πέφτει στις δικές της μνήμες, που άλλα ονειρεύονταν και άλλα της συμβαίνουν… Βέβαια το χιούμορ και οι κωμικές καταστάσεις δεν λείπουν, αφού η Μαριάννα καταφέρνει να ισορροπήσει την κωμωδία και το δράμα σε έναν πολυεπίπεδο μονόλογο.

Κάπου εδώ βρίσκεται και το επόμενο clue της παράστασης. Πέραν του μονολόγου, ο Θέμης Μουμουλίδης εισάγει έξυπνα και ένα άλλο στοιχείο της παράστασης, που είναι το μιούζικαλ δωματίου, όπου η Μαριάννα Πολυχρονίδη μας μαγεύει πέραν των υποκριτικών ικανοτήτων της και με τις ερμηνευτικές-τραγουδιστικές της ικανότητες.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη κερδίζει το στοίχημα ενός απαιτητικού μονολόγου και γεμίζει την σκηνή με το υποκριτικό της εκτόπισμα και με τις ερμηνευτικές της ικανότητες και στο τραγούδι.

20440_19286_regular_53188028_2243828765945372_5075068665603293184_nΜαζί με τους δύο μουσικούς επί σκηνής, τον Γιάννη Τσόλκα στο πιάνο και τον Δημήτρη Σινογιάννη στην ηλεκτρική κιθάρα, μας ταξιδεύει νοσταλγικά σε τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει με θέμα τους φυσικά την αγάπη, τον έρωτα, τον πόνο και τον χωρισμό… Η φωνή της Μαριάννας βγάζει έναν εσωτερικό λυγμό, όπου το τραγούδι δένεται μαζί με την υποκριτική και γίνονται ένα!

Τέλος, η παράσταση «ντύνεται» αριστοτεχνικά με το εντυπωσιακό video mapping της Όλγας Μπρούμα που προβάλλεται πάνω στα άδεια χαρτόκουτα, που χρησιμοποιούνται και ως σκηνικό δια χειρός της ιδίας και φυσικά οι φωτισμοί του Nίκου Σωτηρόπουλου ολοκληρώνουν την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη κερδίζει το στοίχημα ενός απαιτητικού μονολόγου και γεμίζει την σκηνή με το υποκριτικό της εκτόπισμα και με τις ερμηνευτικές της ικανότητες και στο τραγούδι.

Θεωρώ πως είναι μία ηθοποιός που ό,τι κείμενο και να της δοθεί, μπορεί να το απογειώσει και κατ’ εμένα «σπάει» αυτό που συνήθως λέγεται για τους «τηλεοπτικούς» ηθοποιούς, ότι είναι λιγότερο δυνατοί για το θέατρο συγκριτικά με τους θεατρικούς ηθοποιούς. Η Μαριάννα Πολυχρονίδη παρότι είχε κάνει μία μικρή παύση τα τελευταία χρόνια, έχει επιστρέψει δυναμικά, με πολλή διάθεση και έχει πάρα πολλά ακόμη να δώσει στο θέατρο και την τηλεόραση!

Εμείς της ευχόμαστε καλή επιτυχία και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνει στην πορεία!!!

Η Μαριάννα Πολυχρονίδη είναι μία καταιγιστικής ερμηνείας ηθοποιός, που δεν «παίζει» τον ρόλο της απλά, αλλά τον ζει και δίνει όλο της το «είναι» πάνω στη σκηνή!

polichronidi-alma-2Συντελεστές παράστασης:

Κείμενο- σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικός χώρος-βίντεο: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Νάσος Ντότσικας
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Λαμπρόπουλος
Παραγωγή: 5η εποχή Τέχνης

Ερμηνεία: Μαριάννα Πολυχρονίδη
Πιάνο: Γιάννης Τσόλκας
Ηλεκτρική κιθάρα: Δημήτρης Σινογιάννης

Πληροφορίες:

Τετάρτη 3, Σάββατο 6 Απριλίου-ώρα: 21.00
Κυριακή 7 Απριλίου-ώρα: 20:00
Τετάρτη 10, Παρασκευή 12 Απριλίου-ώρα: 21:00
Κυριακή 14 Απριλίου-ώρα: 20:00
Τετάρτη 17, Σάββατο 20 Απριλίου-ώρα: 21:00
Κυριακή 21 Απριλίου-ώρα: 20:00

Εισιτήρια: 13€ κανονικό, 10€ μειωμένο
Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου «Άλμα»

Θέατρο «Άλμα»
Ακομινάτου 15, Αθήνα
Τ. 210 5220100
polichronidi_alma_4