Γράφει η Γιούλη Φαρατζή

Βρεθήκαμε στο θέατρο «Olvio» για να παρακολουθήσουμε την παράσταση «Tango» του Σλάβομιρ Μρόζεκ, σε σκηνοθεσία και εικαστική σύνθεση του Νίκου Χατζηπαπά, που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ο προθάλαμος του θεάτρου είναι ένας φιλόξενος χώρος, με σκούρα γήινα χρώματα και φωτογραφίες που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές. Η κυρίως αίθουσα του θεάτρου είναι αμφιθεατρική με μαύρο φόντο παντού, πράγμα που προβάλλει υπέροχα τη σκηνή, τους ηθοποιούς, τα σκηνικά και τα κοστούμια και υποστηρίζει τους ποικιλόχρωμους φωτισμούς του έργου.

Το «Tango» είναι μία τομή στο κοινωνικό κατεστημένο, που μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Άρθουρ, ο νεαρός ήρωας του έργου, έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς αξίες. Ο πατέρας του, ένας μέτριος καλλιτέχνης που αναλώνεται σε μάταια και αμφιβόλου ποιότητας και πρωτοποριακής υφής θεατρικά πειράματα. Η μητέρα του πλαγιάζει με τον αγροίκο Έντι, που περιφέρεται μέσα στο ακατάστατο σπίτι. Υπάρχει μία γιαγιά που διατάσσεται κατά καιρούς να ξαπλώνει στο νεκροκρέββατο του μακαρίτη άντρα της. Υπάρχει επίσης και ένας θείος με τρόπους τζέντλεμαν και κλούβιο κεφάλι.

Ο Άρθουρ λαχταρά για πρότυπα, για κανόνες συμπεριφοράς, αξιοπρέπεια και τάξη. Προσπαθεί να πείσει την ξαδέλφη του Άλα να τον παντρευτεί, ακολουθώντας την παράδοση… Όταν καταλαβαίνει ότι οι αξίες του παρελθόντος έχουν καταστραφεί και η παλαιά τάξη δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία, παθαίνει παραλήρημα. Απομένει λοιπόν τώρα μια πικρή επίθεση ενός νέου προς την παλαιότερη γενιά, που έχει βυθίσει με την νωχέλεια της τη χώρα στον πόλεμο, την κατοχή και τον αφανισμό.

Ο χορός «Tango» εδώ συμβολίζει την «αρχική παρόρμηση» για εξέγερση, γιατί όταν ήταν ένας καινούργιος και τολμηρός χορός οι γονείς του Άρθουρ μάχονταν για το δικαίωμα να τον χορέψουν.Τώρα που η εξέγερση απέναντι στις παραδοσιακές αξίες έχει καταστρέψει κάθε αξία, δεν μένει τίποτε άλλο πέρα από την ωμή δύναμη του Έντι. Το «Τango» χορεύεται πάνω στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου.

Το «Tango» που παλαιότερα συμβόλιζε την αρχική παρόρμηση για εξέγερση με «ιδέες», τώρα πλέον συμβολίζει μόνο την κενή βία και χορεύεται πάνω στα ερείπια του κατ΄επίφασιν «πολιτισμένου» κόσμου.

tango-5-smallΗ κριτική μας:

Ο Μρόζεκ ζωντανεύει με ιδιοφυή και αδιόρατη ειρωνεία στο «Τango» τις αντίπαλες φύσεις που συγκρούονται, εννοώντας την πλευρά του ανθρώπου και εκείνη της ισχύος, καθώς επίσης και την αντιπαλότητα ανάμεσα στο πνεύμα και τη βία. Γι΄αυτό τον λόγο δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Μρόζεκ με το «Τango», καθώς επίσης με το σύνολο του έργου του, διακρίθηκε αφήνοντας την προσωπική του σφραγίδα ως εκπρόσωπος του πρωτοποριακού θεάτρου και εδραίωσε παγκοσμίως τη φήμη του.

Τα μηνύματα που περνάει με μαεστρία ο συγγραφέας μέσω του έργου «Τango», του προσδίδουν μια ανυπέρβλητη αξία που το κατατάσσουν στα πλέον αναγνωρισμένα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου ρεπερτορίου με σαφώς πολιτική αισθητική.

Το έργο αποκαλύπτει μια κοινωνική τομή και οι ηθοποιοί, ο καθένας στο ρόλο του, αποδίδουν άψογα τις τραγικές καταστάσεις με την ίδια ένταση ερμηνείας. Έτσι είναι η πρώτη φορά που δεν μπορώ να κάνω ιεράρχηση ρόλων. Ο Δημήτρης Γκουτζαμάνης, ο Δημήτρης Μαύρος, η Μαρία Βλάχου, ο Γιάννης Καλατζόπουλος, η Ειρήνη Γρέκα, η Νέλη Αλκάδη και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος είναι υπέροχοι ως πρωταγωνιστές.

Οι μεταλλαγές στη διάθεση των ηθοποιών από τη μία κατάσταση στην άλλη, είναι πολύ δυνατές και απρόβλεπτες και δίνουν μία αυθεντική ένταση στις κωμικοτραγικές καταστάσεις οικογενειακής τρέλας, σε ένα έργο με άφθονα γκροτέσκα στοιχεία και πολιτικά μηνύματα. Όλοι αποδίδουν τον ρόλο τους με φανταστική συνέπεια και αυθεντικότητα και δεν είναι κανείς πρώτος ή τελευταίος. Όλοι είναι ίσοι σε αριστουργηματική ποιότητα ηθοποιίας.

Η σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ρεαλιστική και ακριβής μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, προάγοντας παράλληλα μια αμεσότητα και φυσικότητα μέσω των ερμηνειών του θιάσου που δρα καταλυτικά στο συνολικό αποτέλεσμα.

tango-6-smallΣε αυτό βοηθάει εξαιρετικά και η σκηνοθεσία του Νίκου Χατζηπαπά, η οποία χαρακτηρίζεται ως απόλυτα ρεαλιστική και ακριβής μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, προάγοντας παράλληλα μια αμεσότητα και φυσικότητα μέσω των ερμηνειών του θιάσου, που δρα καταλυτικά στο συνολικό αποτέλεσμα.

Οι φωτισμοί του Νίκου Βούλγαρη βοηθούν άψογα ν’ αποδοθεί καλύτερα και με περισσότερο δυναμισμό η ένταση των συναισθημάτων, ενώ το μακιγιάζ της Λένιας Πριόνα μεταλλάσσει τα πρόσωπα και τα βάζει βαθιά στο πετσί του ρόλου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Εμπεδοκλή, καθώς και η εικαστική σύνθεση του Νίκου Χατζηπαπά, τοποθετημένα και επιλεγμένα με ορθότητα, δείχνουν την άθλια ψυχική κατάσταση των ηρώων. Δείχνουν ότι έχουν χάσει την αρμονία και την ποιότητα στη ζωή τους.

Εν κατακλείδι, το νόημα του έργου θα λέγαμε πως είναι ότι «Όταν φεύγουν πλέον οι αξίες από τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο, που τις έχει επιπόλαια καταστρέψει και υπάρχει ουσιαστική αντιπαλότητα ανάμεσα στο πνεύμα και την βια, το μόνο που μπορεί να επικρατήσει τελικά είναι η ωμή βια, που με την σειρά της δίνει την θέση της στην αθλιότητα… και το «Tango» που παλαιότερα συμβόλιζε την αρχική παρόρμηση για εξέγερση με «ιδέες», τώρα πλέον συμβολίζει μόνο την κενή βία και χορεύεται πάνω στα ερείπια του κατ΄επίφασιν «πολιτισμένου» κόσμου».

Ταυτότητα παράστασης:

«Τango»
του Σλάβομιρ Μρόζεκ

Σάτιρα.

Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία, Εικαστική σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Βλάχου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλλη Εμπεδοκλή
Επιμέλεια μακιγιάζ: Λένια Πριόνα

Ερμηνεύουν:
Δημήτρης Γκουτζαμάνης (Άρθουρ)
Δημήτρης Μαύρος (Στόμιλ, πατέρας του Άρθουρ)
Μαρία Βλάχου (Ευγενία, γιαγιά του Άρθουρ)
Γιάννης Καλατζόπουλος (Ευγένιος, θείος του Άρθουρ)
Ειρήνη Γρέκα (Ελεονόρα, μητέρα του Άρθουρ)
Νέλη Αλκάδη (Άλα, ξαδέρφη του Άρθουρ)
Αβραάμ Παπαδόπουλος (Έντι).

Πληροφορίες:

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Διάρκεια: 110 λεπτά με διάλειμμα.

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο ταμείο: 15€
Μειωμένο: 12€

Προπώληση: Viva.gr και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva (μετά από τηλεφώνημα στο 11876) BP, EKO, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Seven Spots, Ιανός, Reload και Media Markt.

https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-olvio/tango/

Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00-21:00
W: www.olviotheater.gr
Μ: olvio.info@gmail.com
FB: OLVIO.theater

Επικοινωνία:
Δέσποινα Ερρίκου
Ράνια Παπαδοπούλου

Θέατρο «Olvio»
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός
τηλ: 210 34 14 118

Τα μηνύματα που περνάει με μαεστρία ο συγγραφέας μέσω του έργου «Τango», του προσδίδουν μια ανυπέρβλητη αξία.

tango-2-small