Γράφει η Εύα Πετροπούλου-Λιανού

Το “Στα Σκοτεινά – Making Movies” είναι ένα ημερολόγιο συναντήσεων. Δεν είναι μονόλογοι, αλλά μια σειρά διαλόγων – μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης. Είναι μια διαδρομή προς τα μέσα – μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως…

Μία συνέντευξη με την ηθοποιό Λία Τσάνα στην Εύα Πετροπούλου-Λιανού για το kallitexnes.gr.

– Στο σκοτάδι και σε αγνώστους λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες αλλά και μπορεί ό άνθρωπος να χάσει τον εαυτό του από το φόβο για την καθημερινότητα. Εσείς σαν ήρωες αυτού του έργου τι ανακαλύπτετε;

Λία: Μέσα από το έργο ανακαλύπτουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις σκοτεινές πλευρές των ηρώων , με καταστάσεις και γεγονότα που ίσως είναι πολύ μακριά από εμάς τους ίδιους. Και αυτό ακριβώς το στοιχείο κάνει αυτό το κείμενο για εμάς τόσο γοητευτικό και προκλητικό ταυτόχρονα.

– Υπάρχουν 9 διαφορετικές ιστορίες, πως καταφέρνετε να τις συνδέσετε;

Λία: Μέσα στο έργο διαδραματίζονται 9 διαφορετικές ιστορίες με κοινό άξονα τους ήρωες που παλεύουν με τα ‘σκοτάδια’ τους .Πάνω λοιπόν σε αυτόν τον άξονα συνδέονται οι ιστορίες σε συνδυασμό βέβαια με την σκηνοθεσία.

– Το έργο είναι μια απεικόνιση της σημερινής κοινωνίας, ποιοι χαρακτήρες – ρόλοι ίσως υπάρχουν στο κοντινό σας περιβάλλον;

Λία: Φαντάζομαι σχεδόν όλοι , ακόμα και αν δεν το γνωρίζω. Αυτοί οι ήρωες δεν είναι εξωπραγματικοί. Είναι καθημερινοί άνθρωποι που έχουν σκοτεινές πλευρές … και ποιος άνθρωπος είναι αυτός που δεν έχει σκοτεινές πλευρές?

– ΦΩΣ η ΣΚΟΤΑΔΙ;

Λία: Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε άσπρο ή μαύρο , υπάρχει και το γκρι . Υπάρχουν πολλά στάδια πριν το φως και πολλά στάδια πριν το σκοτάδι. Για να υπάρξει το ένα πρέπει να υπάρχει και το άλλο . Δεν υπάρχει φως χωρίς σκοτάδι και σκοτάδι χωρίς φως.

– Τι άλλο ετοιμάζετε φέτος το χειμώνα ;

Λία: Είμαι σε περίοδο προβών για ένα physical theatre το οποίο θα ανέβει με το νέο έτος .

– Τι συμβαίνει στο Θέατρο σήμερα; Η κρίση έχει επηρεάσει τους ηθοποιούς και τη σχέση τους με το κοινό ή με το επάγγελμα καθ αυτό;

Λία: Η κρίση έχει επηρεάσει το θέατρο και τους ηθοποιούς όπως όλα τα άλλα επαγγέλματα . Βέβαια τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παραστάσεων όλο και αυξάνεται και αυτό σημαίνει ότι το πάθος για έκφραση και δημιουργία δεν έχει χαθεί αλλά αντιθέτως μέσα στην κρίση όλο και μεγαλώνει – και αυτό είναι σημαντικό και πολύ ελπιδοφόρο.

Η θεατρική παράσταση “Στα σκοτεινά making movies” ανεβαίνει στο Cartel κάθε Τετάρτη & Πέμπτη στις 20.30 μέχρι τις 11/02.

afisainternet


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

στα σκοτεινά (3)

Στα Σκοτεινά-Making Movies
Κοινωνικό
του Θοδωρή Βουρνά

Τεχνοχώρος Cartel