Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι-κartάλος»
οργάνωσε και παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του
Άγγελου Παπαδόπουλου
με τίτλο «Ακατέργαστα τοπία του μυαλού».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στις 8 το βράδυ.

ΟΆγγελος Παπαδόπουλος είναι ένας νέος ζωγράφος με «παλιά» ψυχή. Ένας καλλιτέχνης ώριμος, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο ξεκίνημά του. Τα έργα του είναι άμεσα αναγνωρίσιμα, η χειρονομία του προσωπική και μεστή. Φαίνεται να έχει διασχίσει τους ωκεανούς του χρόνου και να έχει συνομιλήσει με τους δασκάλους του παρελθόντος, φέρνοντας στο σήμερα την ουσία τους αποδελτιωμένη.

Η ζωγραφική του είναι ένα μυστικό κράμα ναίφ μανιέρας διανθισμένης με πολλά εκλεκτικιστικά στοιχεία, που μετέρχονται του Συμβολισμού και του Εξπρεσιονισμού, διατηρώντας το ακατέργαστο και ανεπιτήδευτο κύτταρο της τέχνης του. Έχει μια σύγχρονη, φρέσκια ματιά και μια «παλιά» ψυχή που του δίνει μια ιδιόρρυθμη πατίνα. Τα έργα του είναι γνώριμα, μιλάνε στις αισθήσεις του θεατή και μυσταγωγικά τον καλούν να εισέλθει στο σύμπαν τους.

Πνεύμα ανήσυχο και διερευνητικό, συνεχίζει τη σπουδή και τη δουλειά του στο μονοπάτι της δημιουργίας, μιας τέχνης απόλυτα προσωπικής, με ένα αισθητικό και εικαστικό αποτύπωμα που μας φέρνει νέα από εμάς. Γιατί η ζωγραφική του ψάχνει την αλήθεια που βρίσκεται μέσα μας, τη χρωματίζει και την αναδεικνύει.

Μαρία Αθανασέκου, Dr. Ιστορικός Τέχνης, Διδάσκουσα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Frederick.

aggelos-papadopoulos-pinakas-5Με την εικαστική περιπλάνηση στη ιδιωτική του οδό, ο Άγγελος Παπαδόπουλος μας αφηγείται μια προσωπική μυθολογία, ικανή να μας αγγίξει και να μας συγκινήσει βαθιά. Όταν μάλιστα αυτή η μυθολογία διακατέχεται και από ένα μυστήριο τόσο καταπιεστικά εντυπωσιακό, όπως λέει στο «Μικρό Πρίγκιπα» και ο συγγραφέας του Saint-Exupery, δεν τολμάς να μην υπακούσεις.

Χρήστος Παλλαντζάς, ζωγράφος.

Η τέχνη είναι μια εσωτερική ανάγκη. Ο καλλιτέχνης δεν μπορεί να μην κάνει τέχνη. Η τέχνη όπως και η ζωή θέλει πάθος, συναίσθημα, ψυχή. Ο Άγγελος Παπαδόπουλος, ένας καλλιτέχνης με πάθος και ψυχή ζωγραφίζει από μικρό παιδί. Με τις ζωγραφιές του επικοινωνούσε με το περιβάλλον του. Το έργο του Άγγελου μας προκαλεί να εξετάσουμε ένα καλειδοσκόπιο από θέματα και εκφραστικά μέσα που παραπέμπουν σε μία πολλαπλότητα εικαστικών ερεθισμάτων, την πολλαπλότητα της σύγχρονης εποχής των εικόνων. Σε αφηρημένες συνθέσεις, τοπία, μορφές, όλα ριζωμένα σε οικεία συναισθήματα, σφυρηλατημένα σπλαχνικά με παλλόμενες πινελιές και αποχρώσεις, ο ζωγράφος πλαισιώνει τις εμπειρίες που τον έχουν συγκινήσει, ενσωματώνοντας ψυχολογικές πτυχές αντικειμένων εμπειριών και τόπων και δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πεδίο έκφρασης όπου όλα συνυπάρχουν χωρίς αντιφάσεις. Η αίσθηση και ζωγραφική είναι στο ίδιο βάθρο. Η ζωγραφική είναι ο τρόπος που επικοινωνώ, λέει ο Άγγελος. Με τη ζωγραφική αισθάνομαι πως συμμετέχω στη ζωή.

Στυλιάνος Παπαδόπουλος, ζωγράφος

aggelos-papadopoulos-pinakas-2Μέσα από τα έργα μου ανοίγω ένα παράθυρο στο φανταστικό, το ονειρικό. Καταγράφω τα τοπία του νου, τα όνειρα και τις φαντασιώσεις, τις επιθυμίες, αλλά και τα τρωτά σημεία, τους φόβους και τις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία.

Στην καταγραφή των ιδεών και του εσωτερικού μου κόσμου λειτουργώ συνειρμικά, ελεύθερα και αφιλτράριστα. Θέλω μέσα από τα έργα μου να εκφράζομαι διαφορετικά και μη γραμμικά. Από τελάρο σε τελάρο, από έργο σε έργο, διανύω μεγάλες αποστάσεις και κάνω λογικά άλματα, επιδιώκοντας να καταθέσω την αλήθεια της ψυχής μου.

Τα σύμβολα με γοητεύουν πολύ, από μικρό. Με συνεπαίρνει η δύναμη της οπτικής επικοινωνίας και της εικόνας, η δυνατότητα που ένα σύμβολο έχει να λειτουργεί μεταφορικά και αλληγορικά και να καταδύεται στα βάθη της ύπαρξης και του συλλογικού ασυνείδητου. Για μένα η Τέχνη και η δική μου τέχνη έχουν θεραπευτικές διαστάσεις και λειτουργούν ιαματικά στην ανησυχία και τους προβληματισμούς μου.

Για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταθέσω όπως τα βιώνω τα τοπία του μυαλού μου, όπως ακριβώς είναι αυτά τα εσωτερικά μου τοπία και τα όντα που τα κατοικούν: Ακατέργαστα.

Άγγελος Παπαδόπουλος

aggelos-papadopoulos-pinakas-3Βιογραφικό

Ο Άγγελος Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το τμήμα εικαστικών του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Γέρακα και συνέχισε τις σπουδές του στον ΑΚΤΟ-Middlesex University, όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία τη φοίτησή του. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Fine Art and New Media. Έχει ήδη φιλοτεχνήσει πολλά εξώφυλλα δίσκων και αφίσες σημαντικών καλλιτεχνών, όπως Γιώργου Νταλάρα, Λάκη Παπαδόπουλου, Ελεωνόρας Ζουγανέλη, Πάνου Μουζουράκη κ.α.

Στη γκαλερί «Αγκάθι» τον Δεκέμβριο του 2018 είναι η πρώτη του ατομική έκθεση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου 2018.

Άγγελος Παπαδόπουλος
«Ακατέργαστα τοπία του μυαλού».

Εγκαίνια: Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στις 8 το βράδυ.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα έως και Παρασκευή, 11:30-13:30
& Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 19:00-20:30
screenshot_1Αίθουσα Τέχνης «αγκάθικartάλος»
Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, Πλ. Αμερικής.
Τηλ. 210 8640250.
aggelos-papadopoulos-pinakas-11