Μία ταινία μικρού μήκους για την βία κατά των γυναικών

Γράφει η σκηνοθέτης Γεωργία Ξανθοπούλου 

Η ταινία “Fragmenta“, στην οποία πρωταγωνιστούν η πατρινή Ισμήνη Σακελλαροπούλου, ο γνωστός ηθοποιός Κωνσταντίνος Κάππας, ο Δημήτρης Γεωργαλάς και η Άννα Παπαγεωργίου, σε σκηνοθεσία του Ηλία Χαρίση και art director ο Ευθύμης Αργυράτος, πραγματεύεται την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ ζωής και θανάτου.

Resizer

Μια νεαρή γυναίκα έχει ένα σοβαρό ατύχημα με το ποδήλατο της. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση, ο θάνατος την καλεί κοντά του και μέσα από μια αλληλουχία παραισθήσεων, επέρχεται η πάλη των συναισθημάτων και των επιθυμιών, η πάλη της ζωής με τον θάνατο.

Το τέλος όμως,  είναι προδιαγεγραμμένο για την νεαρή γυναίκα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών που πασχίζουν να την επαναφέρουν στη ζωή.

FRAGMENT

Η πρωταγωνίστρια, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της στο νοσοκομείο μετά το τροχαίο, βλέπει τη ζωή της να περνά από μπροστά της σαν κινηματογραφική ταινία, σημάδι θανάτου. Ο μαυροφορεμένος άνδρας ο οποίος συνεχώς φλερτάρει μαζί της, συμβολίζει τον επερχόμενο θάνατό της και της δείχνει κομμάτια από τη ζωή της έχοντας ως αφετηρία την παιδική της ηλικία. Κάποια στιγμή ο θάνατος οδηγεί την νεαρή γυναίκα σ’ ένα σκοτεινό δωμάτιο . Εκεί βρίσκεται παγιδευμένη η ψυχή της. Στη συνέχεια, αιχμαλωτίζει και το σώμα της μέσα σε μια διάφανη μεμβράνη. Η πράξη αυτή του θανάτου είναι συμβολική. Η διάφανη μεμβράνη που χρησιμοποιεί ο “συλλέκτης ψυχών”, αντιπροσωπεύει την αιώνια μήτρα από την οποία προερχόμαστε πριν γεννηθούμε. Με αυτήν την κίνηση μηδενίζεται αυτόματα ο χρόνος ζωής της ετοιμοθάνατης.

image

Η γυναικεία φιγούρα που χορεύει μέσα στο σκοτάδι, έγκλειστη πίσω από τον νάϊλον τοίχο και αιωρείται ανάμεσα στο απόλυτο άπειρο και τα χρώματα, είναι η ψυχή της πρωταγωνίστριας που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο που συμβολίζονται από το κοντράστ μαύρου και χρωμάτων αντίστοιχα.

image (1)

Η διεύθυνση φωτογραφίας υποστηρίζει πολύ όμορφα το θέμα ζωής και θανάτου, χρησιμοποιώντας τις εικαστικές αντιθέσεις του μαύρου και των ζωηρών χρωμάτων εξυπηρετώντας αυτόν τον σκοπό. Το παράλληλο μοντάζ προσθέτει ένταση και αγωνία παρουσιάζοντας την πάλη που πραγματοποιείται μέσα στο σώμα της ετοιμοθάνατης, σε συνδυασμό με την μουσική υπόκρουση που προσδίδει επιβλητικότητα στην ατμόσφαιρα του έργου.

13320633_10210308005120720_7566773709322382773_o

Συνολικά , η ταινία ”fragmenta” του Ηλία Χαρίση είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια μ’ ενδιαφέρον θέμα και μεταφυσικές ανησυχίες, υπενθυμίζοντας στον καθένα μας πως η ζωή και ο θάνατος συνδέονται με μια λεπτή, εύθραυστη κλωστή ικανή να σπάσει σε κάθε λεπτό.

13620150_10210578718568387_4993605723979142832_n

Συντελεστές

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Ηλίας Χαρίσης
Art Director και D.sart (digitalscenography): Ευθύμης Αργυράτος

Παίζουν: Ισμήνη Σακελλαροπούλου, Κωνσταντίνος Κάππας, Δημήτρης Γεωργαλάς, Άννα Παπαγεωργίου και η μικρή Ιωάννα Λιαρομμάτη

Εμφανίζονται: Δημήτρης Σπανός, Αναστασία Χαλκοματά, Αγγελική Τσεκλένη και οι διασώστες/εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Μικές, Αντώνης Κωστάντης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτροπούλου
Ενδυματολόγος: Άντρη Αναστασίου
Μakeupartist και Special effects: Vera Davidova
Μουσικήσύνθεση: Βαγγέλης Γιαλαμάς (Fragilestudios)
Φωτογράφος πλατό: Δήμητρα Ρουγκάλα
Βίντεο γυρισμάτων: Γιώργος Μαγεράκης
Producer: A films

13843519_10210784596755213_2099039857_o

 

Γεωργία Ξανθοπούλου

Γεωργία Ξανθοπούλου

Η Γεωργία Ξανθοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Εγκατέλειψε τις σπουδές της στα ΤΕΙ Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος στην Κοζάνη, για να ασχοληθεί με τα καλλιτεχνικά. Το 2004-2007 σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και σενάριο στη σχολή του Λυκούργου Σταυράκου. Το 2008-2010, σπούδασε τηλεοπτική σκηνοθεσία στη σχολή του ΑΝΤ1. Ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίων για τον κινηματογράφο και παράλληλα με τη συγγραφή μυθιστορημάτων.
Γεωργία Ξανθοπούλου