Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Εδώ και τρία χρόνια, κάθε Αύγουστο μήνα ο Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φενεού «Η Ντουρντουβάνα» διοργανώνει το Fenefest, ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στη λίμνη Δόξα, στην περιοχή του Φενεού Οαρεινής Κορινθίας.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι η διεύρυνση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, μέσω της εθελοντικής συνεργασίας των μελών του Συλλόγου και άλλων συμμετεχόντων, οι οποίοι συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη διατήρηση του θεσμού αυτού. Από την πρώτη χρονιά που διοργανώθηκε, το 2016, μέσω της προαναφερθείσας εθελοντικής πρωτοβουλίας και με γνώμονα τη συλλογική προσφορά, την αυτοοργάνωση και την παροχή ενίσχυσης, μέρος των εσόδων του φεστιβάλ δίνεται σε επιλεγμένες δομές αλληλεγγύης. Για φέτος, επιλέχθηκε από τους διοργανωτές η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος».

Στους πρόποδες του Χελμού, η λίμνη Δόξα, ένα από τα πιο όμορφα τοπία φυσικής καλλονής, περιμένει παλιούς και νέους φίλους του  Fenefest για ένα «δραστήριο» τριήμερο. Με θεατρικές παραστάσεις, πεζοπορικές διαδρομές στη φύση και άλλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις όχθες της λίμνης και την ευρύτερη περιοχή, με συναυλίες και dj sets που γεμίζουν με μουσικές για τρία βράδια το «αλπικό» τοπίο, ο Αύγουστος στον Φενεό γίνεται σημείο αναφοράς. Όλες οι δράσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερης εισόδου και οι επισκέπτες μπορούν να στήνουν τις σκηνές τους στις καταπράσινες όχθες της λίμνης! Μόλις 60 λεπτά (65 χλμ) μακριά από το Κιάτο Κορινθίας και 2,5 περίπου ώρες (170 χλμ) από την Αθήνα, η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη και πλήρως εξοπλισμένη με καταλύματα και εστιατόρια προς εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Το φετινό Fenefest 3 έλαβε χώρα στις 2, 3 και 4 Αυγούστου. Όλη αυτή η μαγεία ξεκίνησε την Πέμπτη 2/8. Από το πρωΐ, η λίμνη φόρεσε τα καλά της και περίμενε τους επισκέπτες και όλους τους καλλιτέχνες. Το σκηνικό όλης αυτής της οργάνωσης, απλά το καλύτερο. Μια γαλαζοπράσινη λίμνη, το παλιό εκκλησάκι του Αγ.Φανουρίου στη μέση αυτής, καταπράσινα βουνά, στο κέντρο του δάσους το μοναστήρι του Αγ.Γεωργίου. Σκηνές με νεαρά παιδιά στις όχθες, η σκηνή και τα υπαίθρια καταστήματα στήθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, το δειλινό ξεκίνησε να ρίχνει τα ζεστά χρώματα του, όλα περίμεναν με ανυπομονησία την έναρξη του φετινού φεστιβάλ.

Στις οκτώ περίπου, η ομάδα «Παραμυθοκόρες» μας παρουσίασε το παραμύθι «Το χρυσό Δεντρί». Όταν το βράδυ έπεσε για τα καλά, προβλήθηκαν οι εξής ταινίες μικρού μήκους:«Βύθισμα» της Πολύμνιας Παπαδοπούλου-Σαρδέλη (2016),«Ο Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου (2016),«Νεμέρτσικα» του Αυρήλιου Καρακώστα (2016). Αργά το βράδυ, όταν το φεγγάρι φώτιζε τον ουρανό και χόρευε στα ήσυχα νερά της λίμνης, εμφανίστηκαν στη σκηνή οι DJ set-Mor και οι DJ set-Blend Mishkin.

Σκοπός του φεστιβάλ Fenefest είναι η διεύρυνση της πολιτιστικής ζωής του τόπου, μέσω της εθελοντικής συνεργασίας των μελών του Συλλόγου και άλλων συμμετεχόντων, οι οποίοι συνεισφέρουν με τον τρόπο τους στη διατήρηση του θεσμού αυτού.

received_1569842746650422Την Παρασκευή 3/8 το πρόγραμμα ξεκίνησε από το μεσημέρι στις δώδεκα με το σεμινάριο κρουστών «djembe». Ακολούθησε το σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού και στις τρεις το μεσημέρι δόθηκε διάλεξη με θέμα «Τοπικές ποικιλίες σπόρων και αγροτική βιοποικιλότητα». Το απόγευμα συνεχίστηκε με αναρρίχηση στις πανέμορφες πλαγιές των καταπράσινων βουνών. Νωρίς το βράδυ ξεκίνησαν τα live της ημέρας με τους «The Halay Lamba»,«Gobey & P-Gial»,«Monovine»,«Thrax Punks» και  «DJ set-Layla Han».  

Το Σάββατο 4/8 η μέρα ξεκίνησε από πολύ νωρίς και όπως όλοι γνωρίζουμε, η ομορφότερη ώρα στο βουνό είναι όταν ο ήλιος προβάλλει στον ορίζοντα! Από τις επτά η ώρα ξεκίνησε η πρώτη ομάδα πεζοπορίας, την οποία ακολούθησε στις εννέα η ώρα η δεύτερη ομάδα. Μέσα σε όλα, υπήρχε και πρόγραμμα yoga και yoga για παιδιά από 4-6 και 6-9 από το πρωί ως και το μεσημέρι. Νωρίς το απόγευμα, ξεκίνησε και η δεύτερη και τελευταία μέρα αναρρίχησης και το βράδυ φωτίστηκε ξανά με τα χρώματα και τους ήχους της live μουσικής με τα εξής μουσικά σχήματα:«Κοινοί Θνητοί»,«Egoera»,«Zoro&Buzz»,«Les SkartOi» και  «Alcalica».

Μπροστά από τον χώρο της σκηνής, παρέες όρθιες που συντρόφευαν τους μουσικούς και άλλες παρέες καθισμένες σε σωρούς από δεμάτια άχυρα, άκουγαν με ενδιαφέρον τη μουσική που ξεχυνόταν στο χώρο και άγγιζε τον ουρανό και το φωτεινό φεγγάρι. Παράλληλα, στο χώρο υπήρχε αγορά με τοπικά και χειροποίητα προϊόντα.

Κάθε προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής ομορφιάς και πολιτισμού μιας περιοχής χρήζει της ανάλογης προσοχής και σημασίας, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που είναι τόσο δύσκολη για τη χώρα μας. Αρμοδιότητες και κάθε είδους προσπάθεια εξωραϊσμού με σκοπούς καθαρά κοινωνικούς, όπως του Πολιτιστικού Ορειβατικού Συλλόγου Φενεού, πρέπει να χαιρετίζονται με αίσθηση χαράς, αποδοχής και αισιοδοξίας για το μέλλον. Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα νομίζω, κινήθηκε και φέτος το Fenefest 3 και η ανταπόκριση του κοινού απέδειξε πόσο επιτυχημένη πρωτοβουλία ήταν. Ως δημοσιογράφος, της οποίας η καταγωγή είναι από τον Φενεό και ως αρθρογράφος του kallitexnes.gr, οφείλω να δώσω συγχαρητήρια σε όλη αυτή τη διοργάνωση και να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στο υπέροχο αυτό τριήμερο. Εύχομαι τα καλύτερα και περιμένω να ξαναβρεθούμε και στο Fenefest 2019!

Με θεατρικές παραστάσεις, πεζοπορικές διαδρομές στη φύση και άλλες αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στις όχθες της λίμνης και την ευρύτερη περιοχή, με συναυλίες και dj sets που γεμίζουν με μουσικές για τρία βράδια το «αλπικό» τοπίο, ο Αύγουστος στον Φενεό γίνεται σημείο αναφοράς.

received_222775291766318 Πρόγραμμα Φεστιβάλ

Πέμπτη 2/8

20:00:
Παράσταση αφήγησης παραμυθιού «Το Χρυσό Δεντρί» από την ομάδα «Παραμυθοκόρες»

21:30:
Ταινίες μικρού μήκους:
«Βύθισμα» της Πολύμνιας Παπαδοπούλου-Σαρδέλη-2016
«Ο Αγρότης» του Στάθη Αποστόλου-2016
«Νεμέρτσικα» του Αυρήλιου Καρακώστα-2016

Live:
22:30
DJ set-Mor

23:30
DJ set-Blend Mishkin

Παρασκευή 3/8

12:00
Σεμινάριο κρουστών «djembe»

13:30
Σεμινάριο Πολυφωνικού τραγουδιού

15:00
Διάλεξη με θέμα:«Τοπικές ποικιλίες σπόρων και αγροτική βιοποικιλότητα»

16:00
Αναρρίχηση

Live:

20:00
The Halay Lamba
Gobey & P-Gial
Monovine
Thrax Punks
DJ set-Layla Han

Σάββατο 4/8

07:00
Πεζοπορία 1

09:00
Πεζοπορία 2

09:30
Yoga

14:30
Yoga για παιδιά 4-6

15:15
Yoga για παιδιά 6-9

16:00
Αναρρίχηση

Live:

20:00
Κοινοί Θνητοί
Egoera
Zoro&Buzz
Les SkartOi
Alcalica

*Παράλληλα, στο χώρο θα υπάρχει αγορά με τοπικά και χειροποίητα προϊόντα.

Ελεύθερη είσοδος και κατασκήνωση.

Επικοινωνία:

web: www.fenefest.com
email: fenefest@gmail.com

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φενεού «η Ντουρντουβάνα»
received_1848854028527490

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου