Συνέντευξη στην Αγγελική Μπάτσου

ΗΚρινιώ Νικολάου, την Πέμπτη 14 Μαρτίου σε μία απόλυτα μουσική βραδιά επί σκηνής στο Black box Methodia, θα μας συμπαρασύρει στο μουσικό της ταξίδι, στην παράστασή της με τίτλο «Mισό(½) Φεγγάρι».

-Το kallitexnes.gr σας καλοσωρίζει και σας εύχεται καλή επιτυχία στην ξεχωριστή μουσική σας παράσταση «½ Μισό φεγγάρι», στις 14 Μαρτίου στο Black Box Methodia. Πώς επιλέξατε αυτή την ονομασία; Τί διαφοροποιεί το μισοφέγγαρο από την πανσέληνο;

Κρινιώ Νικολάου: Σας ευχαριστώ πολύ! Στη μουσική, αλλά και στην τέχνη γενικότερα, μία δημιουργία έχει αρχικά τη ματιά του καλλιτέχνη, αλλά προσφέρει ταυτόχρονα κι ανοιχτούς δρόμους για να τη συλλάβει ο καθένας με το δικό του συναίσθημα. Το φεγγάρι εκτός από ουράνιο σώμα, ήταν πάντα πηγή έμπνευσης του έρωτα… Ο τίτλος αυτός ήταν ιδέα της Στέβης Μπουζιάνη, με την οποία έχω τη χαρά να συνεργάζομαι σε αυτή την παράσταση.

-Με ποιόν τρόπο και πόσο νωρίς μπήκε η μουσική στη ζωή σας; Τί σπουδές ακολουθήσατε, προκειμένου να κυνηγήσετε το όνειρό σας;

Κρινιώ: Αρκετά νωρίς, σε ηλικία έξι χρονών ξεκίνησα πιάνο στο ωδείο Αθηνών. Ο τρόπος δεν ήταν άλλος από την αγάπη του πατέρα μου για τη μουσική. Συνέχισα τις σπουδές μου στην κλασική μουσική για πολλά χρόνια. Παράλληλα όμως, μου άρεσαν πάρα πολύ τα τραγούδια του Χατζηδάκι, του Λοΐζου, του Σπανού, του Θεοδωράκη, του Τσιτσάνη και άλλων σπουδαίων συνθετών. Με αυτά τα ερεθίσματα, άρχισα να ασχολούμαι και με την έντεχνη μουσική.

-Ποιά ήταν η πρώτη σας μεγάλη συνεργασία και τί αποκομίσατε από αυτήν; Ποιές άλλες συνεργασίες σας έμειναν αξιομνημόνευτες;

Κρινιώ: Η πρώτη μεγάλη συνεργασία ήταν με τον Γιάννη Σπανό. Ακολούθησαν πολύ σύντομα κι άλλες σπουδαίες συνεργασίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Κώστα Χατζή, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Σταμάτη Κραουνάκη και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα-με τον οποίο πρόσφατα κάναμε ένα ντουέτο μαζί, σε ένα δικό μου τραγούδι-και άλλους αξιόλογους καλλιτέχνες.

-Πείτε μας λίγα λόγια για τους συνεργάτες της τόσο όμορφης αυτής μουσικής παράστασής σας.

Κρινιώ: Έχω τη χαρά να συνεργάζομαι με πολύ ταλαντούχους ανθρώπους, όπως με την σκηνοθέτη Στέβη Μπουζιάνη, τον Βλαδίμηρο Πέτσα, τον Γιάννη Ταυλά-δύο μουσικοί που συνεργαζόμαστε χρόνια και φυσικά να αναφέρουμε και τη συμμετοχή του Πωλ Ζαχαριάδη, ενός ιδιαίτερου καλλιτέχνη του κλασικού τραγουδιού.

-Θεωρείτε ότι ο χώρος της μουσικής και γενικά ο καλλιτεχνικός είναι ένας δύσκολος χώρος; Δηλαδή, από τη μια πλευρά σπέρνει εμπόδια και δυσκολίες και από την άλλη ανοίγει πόρτες;

Κρινιώ: Ναι… όπως και σε άλλους χώρους θεωρώ ότι συμβαίνει αυτό. Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συγχρονιστούν, για να ανοίξουν οι πόρτες σε αυτό τον χώρο. Δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολα…

-Πώς διαχειρίζεται μια καλλιτέχνιδα όπως εσείς τη φήμη; Είναι κάτι το οποίο διευκολύνει την καθημερινότητα ή το εντελώς αντίθετο;

Κρινιώ: Πάντα πίστευα πως πρέπει να είσαι προσγειωμένος, όσον αφορά τα βήματά σου και αντίθετα να «πετάς» μόνο την ώρα της δημιουργίας.

Για εμένα, έχει προτεραιότητα και είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση, η επικοινωνία, η αποδοχή της δουλειάς μου και μετά όλα τ΄άλλα.

53588158_561436117673691_9094469567106777088_n

-Μπορείτε να μας πείτε πώς γεννιέται ένα τραγούδι; Ως συνθέτης, είμαι σίγουρη ότι έχετε βιώσει όλες τις φάσεις αυτής της δημιουργίας. Πώς ξεκινά, πώς εξελίσσεται, πώς ολοκληρώνεται;

Κρινιώ: Είναι μια στιγμή έμπνευσης που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Εκείνη την ώρα καλείσαι να ξεκινήσεις αυτό το δημιουργικό ταξίδι και να ακολουθήσεις όλες τις στροφές του, για να φτάσεις στον όμορφο προορισμό της ολοκλήρωσης!

-Ποιά είναι τα αγαπημένα σας θέματα, τα οποία ντύνονται με στίχους και μουσική;

Κρινιώ: Κυρίως ο έρωτας, η αγάπη, οι ανθρώπινες σχέσεις… τί άλλο;

-Τί πιστεύετε ότι έχει πραγματική αξία για έναν καλλιτέχνη; Το υλικό ή το καθαρά ηθικό κέρδος;

Κρινιώ: Για εμένα, έχει προτεραιότητα και είναι πολύ σημαντική η ανταπόκριση, η επικοινωνία, η αποδοχή της δουλειάς μου και μετά όλα τ΄άλλα.

-Ποιά είναι τα όνειρά σας για το μέλλον, τόσο ως γυναίκα, όσο και ως δημιουργός;

Κρινιώ: Η αγάπη, η συντροφικότητα, η δημιουργία είναι πολύ σημαντικές και απαραίτητες αξίες για μια ολοκληρωμένη γυναίκα!

-Τόσο μουσικά, όσο και συνθετικά, τί καινούργιο μας ετοιμάζετε για τη νέα μουσική σεζόν;

Κρινιώ: Τον τελευταίο καιρό έχω παρουσιάσει έξι δικά μου τραγούδια, ενώ τώρα είμαι στο studio για να προσθέσω άλλα δύο και έτσι να ολοκληρώσω τη νέα μου δουλειά.

-Για το τέλος, η συνέντευξη κλείνει με την καθιερωμένη ευχή! Χωρίς πολλή σκέψη και με οδηγό την καρδιά σας, ποιά ευχή σας έρχεται στον νου;

Κρινιώ: Υγεία, αγάπη, υπομονή, επιμονή και θετικές λύσεις στα δύσκολα!

Ταυτότητα παράστασης:

Νότες και περιπατητές της μουσικής, συναντιούνται κάτω από τον ίδιο ουρανό στον φιλόξενο χώρο της μουσικής σκηνής του Black Box Methodia, για να τραγουδήσουν για το πιο λαμπερό ουράνιο σώμα που ανέκαθεν εντυπωσιάζει με την λάμψη του. Η πιανίστα-συνθέτις-ερμηνεύτρια με σημαντικές συνεργασίες στο ενεργητικό της, αναφέροντας ενδεικτικά: Γιάννης Σπανός, Κώστας Χατζής, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Μητροπάνος, Σταμάτης Κραουνάκης, μας καταθέτει μουσικά τις αναμνήσεις της και την εμπειρία που έχει αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, για να μας ταξιδέψει ρομαντικά σε μία παράσταση υψηλής καλλιτεχνικής αισθητικής.

Μαζί της και ο male contralto, ηθοποιός και τραγουδιστής Πωλ Ζαχαριάδης, που και αυτός θα μας ταξιδέψει μέχρι το… φεγγάρι… με την ιδιαίτερη και μοναδική φωνή του.

Φέτος, η Κρινιώ θα μας εκπλήσσει και πάλι με το νέο της τραγούδι με τίτλο «Πλανόδια Αγάπη», σε συνεργασία με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Συντελεστές:

Ερμηνεία-πιάνo: Κρινιώ Νικολάου
Κιθάρες: Γιάννης Ταυλάς
Κρουστά: Βλαδίμηρος Πέτσας

Guest: Πωλ Ζαχαριάδης (Male Contralto)

Καλλιτεχνική-σκηνοθετική επιμέλεια: Στέβη Μπουζιάνη
Hair styling & make-upartist: Νίκος Ζήσης
Σχεδιασμός αφίσας: Δημήτρης Παπαδόπουλος

Ώρα προσέλευσης: 21.30
Έναρξη προγράμματος: 22.00

Είσοδος με μπύρα ή κρασί: 10€
Τιμή φιάλης: 80€ στα 4 άτομα
Τιμή φιάλης κρασιού: 55€ στα 4 άτομα

Πληροφορίες-κρατήσεις:

Black Box Methodia
Διεύθυνση: Αγίου Όρους 15, Βοτανικός.
(στάση μετρό «Κεραμεικός»)
Τηλ.: 210 3458605

Την ώρα της έμπνευσης καλείσαι να ξεκινήσεις αυτό το δημιουργικό ταξίδι και να ακολουθήσεις όλες τις στροφές του, για να φτάσεις στον όμορφο προορισμό της ολοκλήρωσης!

53918326_324370484880203_3643440788924268544_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου