Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Φεστιβάλ Πόλης «Φθινοπωρινές Γιορτές» του Αγίου Δημητρίου, Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018. Βράδυ στον ανοιχτό χώρο της πλατείας Ασυρμάτου και όλα τα στοιχεία του κόσμου συρρικνώνονται πάνω σε μια σκηνή και ο χώρος πλημμυρίζει από φωτιά, αέρα, νερό, γη και εξοστρακίζεται με το βέλος της μουσικής στο πέμπτο στοιχείο: στον αιθέρα.

Κάπου εκεί ανήκει ως παρουσία και η Άννα Μπουρμά. Υπάρχουν αμέτρητες λέξεις να την περιγράψει κανείς, αλλά το «αιθέρια» είναι ίσως αυτή που συμπεριλαμβάνει και όλες τις υπόλοιπες ιδιότητές της: δυνατή και ζεστή σαν φωτιά, αέρινη και απαλή σαν άνεμος, ευέλικτη και δροσερή σαν δροσοσταλίδα, γήϊνη και ανθρώπινη, μα ταυτόχρονα ένα αστέρι. Ένα μουσικό αστέρι, που φωτίζει το δρόμο στα όνειρα μέσα από μια παράσταση που όμοιά της δεν έχω ξαναδεί ποτέ.

Η παράσταση «Τα 5 στοιχεία» ανέβηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2016. Ο πρωτοποριακός μουσικοκινητικός της χαρακτήρας και κυρίως η ποιότητα της, οδήγησαν σε 30 sold out παραστάσεις και συνεχείς εμφανίσεις της σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Αποτελεί ως δημιουργία κάτι εντελώς νέο και ξεχωριστό, που αγκαλιάζει με απόλυτη αρμονία κείμενο, μουσική, τραγούδι, χορό, οπτικά εφέ, μέχρι και ξηρό πάγο επί σκηνής, γεγονός που επιτείνει την αίσθηση ότι ζει και κινείται ένας άλλος κόσμος μέσα στον ήδη υπάρχοντα κόσμο.

42317237_1799909410106721_4508533737339748352_nΟ Τάκης Μπουρμάς συνθέτει την απίστευτη μουσική που ακούμε, αφηγείται με πανέμορφο τρόπο τα κείμενά του που αντιστοιχούν σε κάθε στοιχείο, τραγουδά και συνοδεύει με την κιθάρα του την κόρη του Άννα Μπουρμά, η οποία μαγεύει σε τέτοιο βαθμό, που όπως έχω ήδη πει, αν πριν τη δω σε παράσταση με ρωτούσε κάποιος αν πίστευα στη μαγεία, θα δήλωνα κατηγορηματικά «όχι». Μέσα σε ένα θέαμα που έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει η ίδια, η καλλιτέχνης μας ξεδιπλώνει επίσης το απίστευτο ταλέντο της στο τραγούδι, στο χορό και την υποκριτική, παίζοντας ταυτόχρονα με δεξιοτεχνία πιάνο και νταούλι. Με σύγχρονες τεχνικές, όπως computer programming & projection mapping που δίνουν εικόνα και κίνηση στο πιάνο και κυρίως με άριστους συνεργάτες μουσικούς, όπως ο Νίκος Καλαντζάκος στα πλήκτρα και ο Vartan Abovian, ως επάξιος διάδοχος του Djivan Gasparyan στη ντουντούκα, η παράσταση αυτή αποτελεί κάτι απόλυτα διαφορετικό, ξεχωριστό και άριστο. Θέτει τις βάσεις για κάτι εντελώς νέο, για αυτό που ονομάζουμε «το επόμενο βήμα» στον τομέα της δημιουργίας.

Οι ήχοι γέννησαν τη μουσική, η μουσική το τραγούδι και το τραγούδι μεταμόρφωσε τα λόγια της ψυχής σε αιώνια τέχνη. Αυτό πρεσβεύει και η Άννα Μπουρμά, κάπου καθισμένη πάνω στον ορίζοντα, παίζοντας με μελωδίες και νότες που άλλοτε πέφτουν στη γη, άλλοτε τις παίρνει ο αέρας, άλλοτε η βροχή και θα νόμιζε κανείς ότι σβήνουν με τη φωτιά.

42282239_1799907873440208_2839448311549657088_nΓνωρίζω ότι έχουν ήδη γραφεί διθυραμβικές κριτικές για τα «5 στοιχεία» και όμως… νιώθω ότι ακόμα και τα δικά μου λόγια, ακόμα και τα ομορφότερα λόγια του κόσμου, δεν μπορούν να χωρέσουν ως περιγραφή όλα όσα λαμβάνει ο θεατής, που καθισμένος είτε μέσα σε κλειστό χώρο, είτε σε πλατεία όπως εμείς, στην κυριολεξία ηλεκτρίζεται και γίνεται και αυτός όλα τα στοιχεία της φύσης και τελικά, αν το σκεφτεί κανείς, είμαστε όλοι ένα μέρος από αυτά. Ζούμε, αλληλεπιδρούμε, νιώθουμε και προχωράμε, στηριγμένοι στις προσταγές της φύσης που μας γέννησε. Με τον ίδιο τρόπο γέννησε και τα χρώματα και τους ήχους. Οι ήχοι γέννησαν τη μουσική, η μουσική το τραγούδι και το τραγούδι μεταμόρφωσε τα λόγια της ψυχής σε αιώνια τέχνη. Αυτό πρεσβεύει και η Άννα Μπουρμά, κάπου καθισμένη πάνω στον ορίζοντα, παίζοντας με μελωδίες και νότες που άλλοτε πέφτουν στη γη, άλλοτε τις παίρνει ο αέρας, άλλοτε η βροχή και θα νόμιζε κανείς ότι σβήνουν με τη φωτιά. Όμως όχι… σε κάθε της παράσταση, σας περιμένουν πάντα εκεί, για να γνωρίσετε από την αρχή τη μητέρα σας Φύση και τα πέντε της παιδιά.

Μέσα σε ένα θέαμα που έχει χορογραφήσει και σκηνοθετήσει η ίδια, η καλλιτέχνης μας ξεδιπλώνει επίσης το απίστευτο ταλέντο της στο τραγούδι, στο χορό και την υποκριτική, παίζοντας ταυτόχρονα με δεξιοτεχνία πιάνο και νταούλι.

42294789_1799908350106827_1211229289127608320_nΚείμενα, ενορχήστρωση: Tάκης Μπουρμάς
Σκηνοθεσία: Άννα Μπουρμά
Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς
Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος
Πνευστά: Vartan Abovian
Ήχος: Ηλίας Λάκκας
Φώτα: Μανώλης Μπράτσης & Άννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος
Φωτογραφίες παράστασης: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη
Ξηρός πάγος: Φραγκίσκος Δασύρας
Παραγωγή: AFM Records-Θεοδόσιος Φράγκος

42287154_177387949821604_2416633820917792768_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου