Συνέντευξη με τη στιχουργό Μαρία Χατζηαυξέντη

Η συνάντηση με μια καλλιτέχνιδα του λόγου και δη στιχουργού, είναι ένα ταξίδι στην ψυχή της και στην περίπτωση της Μαρίας Χατζηαυξέντη, είναι κάτι παραπάνω. Είναι μια κατάθεση ψυχής, ένα έργο ζωής που με τη συμμετοχή της μουσικής και του τραγουδιού εκτοξεύει την “Τριλογία Ψυχής”, το τελευταίο της έργο, σε άλλες διαστάσεις. Με συνεργάτες-συνοδοιπόρους, μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού μας χώρου, η Μαρία Χατζηαυξέντη, αποδεικνύει ότι το πραγματικό ταλέντο και το μεγαλείο ψυχής, προσφέρονται πάντα αφιλοκερδώς. Της ευχόμαστε ολόψυχα τα καλύτερα, και καλή συνέχεια στο υπέροχο αυτό ταξίδι της!

Oι kallitexnes.gr καλωσορίζουν από την Κύπρο, τη Μαρία Χατζηαυξέντη και το έργο της “Τριλογία Ψυχής”. Πες μας Μαρία, πώς και πότε ακριβώς προέκυψε η όλη ιδέα και γέννηση αυτής της τριλογίας; Σε τι αναφέρεται;

Μαρία Χατζηαυξέντη: Η «Τριλογία Ψυχής» είναι ένα έργο σε στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές ποιητικές συλλογές “Παλίρροια”, “Μεταίχμιο” και “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ/ΠΩΛΕΙΤΑΙ”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις, “Ένα όνειρο, μια ευχή”.  Όλα τα έσοδα από το έργο αυτό θα εκχωρούνται στον σύνδεσμο, ως πνευματική αφιέρωση στη μνήμη της αδελφής μου, Κυριακής Χατζηαυξέντη, η οποία εγκατέλειψε πρόωρα τα εγκόσμια. Δεν κρύβω ότι ήταν μια παρότρυνση, ένα «σκούντημα», του ευεργέτη φίλου μου, Λάκη Παπαδόπουλου με τα ψηλά Ρεβέρ, ο οποίος μελοποίησε ποιήματα της 3ης ποιητικής συλλογής μου, και αφιλοκερδώς τα παρουσίασε στην εκδήλωση. Στη συνέχεια, η γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου «Ένα όνειρο, μια ευχή», κ. Μάρω Χ. Χριστοφή, ως κινητήρια δύναμη, με ώθησε στην υλοποίηση της ιδέας του φίλου Λάκη. Έτσι, ο δρόμος της «Τριλογίας Ψυχής» με έφερε  στο πλευρό του αξιόλογου συνεργάτη και υποστηρικτή της όλης προσπάθειας, κ. Μίλτου Καρατζά.

Ποιοι καλλιτέχνες συνέβαλαν στην «Τριλογία Ψυχής»; 

M.X: Τα δεκατέσσερα μοναδικά τραγούδια της «Τριλογίας Ψυχής», ερμηνεύουν αλφαβητικά οι: Νεφέλη Αντωνίου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Μάγδα Βαρούχα, Σαλίνα Γαβαλά, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Μαρία Θεοδότου, Βίκυ Καρατζόγλου, Παμπίνα Κοντέα, Κωνσταντίνα, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου, Σταύρος Σιόλας και Νικόλας Φιλήτας.

Στην μελοποίηση των στίχων συμμετείχαν οι: Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Βαλεντίνος Βαλιαντή, Μάγδα Βαρούχα, Μάκης Δράκος, Θωμάς Θεοδώρου, Νίκος Ζιώγαλας, Γιάννης Ζουγανέλης, Παναγιώτης Μαθιέλλης, Δημήτρης Μεσημέρης, Λάκης Παπαδόπουλος, Μιρέλα Πάχου,  Σταύρος Σιόλας και Δημήτρης Χατζηδημητρίου.

Πώς κατάφερες να φέρεις εις πέρας ένα έργο, που ορθολογιστικά χρειάζεται οικονομική στήριξη;

M.X: Στο εγχείρημα αυτό, πολύτιμοι αρωγοί στάθηκαν οι χορηγοί μου, οι οποίοι αναγράφονται τόσο στο οπισθόφυλλο του δίσκου, όσο και στα ψηφιακά έντυπα και βίντεο. Πολύτιμος σύμβουλος, με την εμπειρία και την καθοδήγηση του, στάθηκε ο διευθυντής της Walnut Entertainment, κ.Μίλτος Καρατζάς. Στη σχεδίαση και ψηφιακή υλοποίηση του δίσκου υποστηρικτές είναι η εταιρεία KLAKETACY Productions.

Ποια η συμβολή σου στην “Τριλογία ψυχής”; Ποια η πορεία του έργου αυτού ως σήμερα;

M.X: Όλο το μουσικό έργο, αποτελείται από στίχους που γράφτηκαν μέσα από την τριλογία της δικής μου ψυχής.  14 μοναδικά και ξεχωριστά τραγούδια γεννήθηκαν , όταν αφιλοκερδώς, και το τονίζω αυτό,  ένωσαν τις δυνάμεις τους κορυφαίοι δημιουργοί και ερμηνευτές  του ελληνικού και κυπριακού στερεώματος. Σήμερα, έχει ήδη κυκλοφορήσει ο προάγγελος του έργου, και μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου θα κυκλοφορήσει από την Walnut entertainment  όλο το άλμπουμ, ψηφιακά και  σε CD.

Ποια ήταν η βασική πηγή έμπνευσης της τριλογίας αυτής και ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια προκειμένου να την γνωρίσει όλο και πιο μεγάλη μερίδα κόσμου;

M.X: Η  “Τριλογία Ψυχής”, ένα αμάλγαμα του χρόνου, είναι το έργο που μετουσιώνει τη ψυχή, μέσα από την ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ του παρελθόντος και το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ του παρόντος, στην άβυσσο του μέλλοντος, βάζοντας την εξής επιγραφή: Οδός, “λάβετε φάγετε, σώμα λαού και αίμα”, στην  τριλογία της ψυχής, η αρχή είναι το τέρμα. Η “Τριλογία Ψυχής”, πηγάδι δίχως βάθος, ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ζωή, ΠΩΛΕΙΤΑΙ αν κάνεις λάθος. Όταν η ποίηση συναντά τη μουσική, φτιάχνουν μια αγκαλιά αγάπης για παιδιά με καρκίνο μέσα από την ανθρώπινη υφή κάθε καλλιτέχνη που συμμετέχει αφιλοκερδώς στο πολυσυλλεκτικό αυτό έργο. Με τη νέα χρονιά 2021, θα παρουσιάσουμε το έργο σε Κύπρο και Ελλάδα.

IMG_20200920_222256

Η «Τριλογία Ψυχής» είναι ένα έργο σε στίχους εμπνευσμένους από τις προσωπικές ποιητικές συλλογές “Παλίρροια”, “Μεταίχμιο” και “ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ/ΠΩΛΕΙΤΑΙ”, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις, “Ένα όνειρο, μια ευχή”.

Πώς και πότε ακριβώς ξεκίνησε η ενασχόληση με το τραγούδι και τη μουσική γενικά; 

M.X: Η μουσική είναι το «ηρεμιστικό» των περισσότερων ανθρώπων, όπως και εμένα. Μουσική παιδεία, πιάνα και θεωρίες δεν ξέρω … ξέρω όμως να ταξιδεύω μέσα στα γονίδια του ήχου, να ταυτίζομαι με τον στίχο και να βιώνω τις μουσικές πλάνες των κομματιών που μ’ αρέσουν. Δε θέλω να γράφω απλά για να γράφω, … θέλω να γράφω ζώντας τη λυτρωτική ιεροτελεστία κάθε στιγμής έμπνευσης.

Μέσα από την πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο, τι πιστεύεις ότι αξίζει πραγματικά και τι μένει τελικά ως παρακαταθήκη στον γνήσιο καλλιτέχνη; 

M.X: Κάθε καλλιτέχνης πρέπει να ακολουθεί την τριλογία της ψυχής του, ξεκινώντας από την ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ του παρελθόντος,  μεταβαίνοντας στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ του παρόντος,  και καταλήγοντας στην άβυσσο του μέλλοντος. Αυτή είναι η παρακαταθήκη που θ’ αφήσει, η ίδια του η ψυχή.

Τελικά τι καθορίζει τον καλλιτέχνη; Το έμφυτο ταλέντο ή η σκληρή εργασία; 

M.X: Διφορούμενη ερώτηση … χωρίς να προσδιορίζεται αναγκαστικά από τον αφορισμό  του ενός ή του άλλου όρου.  Είναι όπως τη θεωρία της σχετικότητας… και το ταλέντο και η σκληρή εργασία είναι προσθετικές μεταβλητές στο αποτέλεσμα.

Πώς είναι να είναι κάποιος καλλιτέχνης στην Κύπρο; Σε τι διαφέρει η αντιμετώπιση ενός καλλιτέχνη εκεί σε σχέση με την Ελλάδα;

M.X: Η άποψη μου είναι ξεκάθαρη, όπου υπάρχει θετική σκέψη και πίστη, όλα μπορούν να  συμβούν. Τα όνειρα υπάρχουν για να ταΐζουν τις ψυχές μας, να γίνονται αλήθεια, ακόμα κι αν πιστεύουμε σε άλλα παραμύθια.

Όταν κάποτε τελειώσει  αυτή η νέα κατάσταση πραγμάτων λόγω του κορονοϊού, πώς φαντάζεσαι ότι θα είναι ο κόσμος και ο άνθρωπος γενικά; 

M.X: Η νέα τάξη πραγμάτων λόγω του κορονοϊού έχει ήδη δώσει σημάδια για την μελλοντική πορεία του ανθρώπινου είδους.  Ο άνθρωπος χαλιναγωγείται πιο εύκολα κι από ένα σκύλο.  Άγχος, φόβος, πανικός, …η ισορροπία του καθενός μας, κρέμεται από μια κλωστή. Εύχομαι να μη χρειαστούμε καινούρια καρούλια…

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σου πλάνα ενόψει του νέου έτους;

M.X: Υπάρχουν σκέψεις για μια συνεργασία, με ένα συνθέτη που με τιμά η πρόταση του, κι εύχομαι με αγάπη, έμπνευση και υγεία, να πάρει το δρόμο του. Προς το παρόν, η «Τριλογία Ψυχής», έχει τα ηνία.

Ποιο τραγούδι αφιερώνεις  σε όλους όσους σε ακούν και σε αγαπούν;

M.X: Η «Φάμπρικα» είναι ένα τραγούδι που με κάνει να δακρύζω, γιατί ενώ γράφτηκε το 1974, οι στίχοι του διαπερνούν το αίμα μου, κάθε φορά που το ακούω και συνειδητοποιώ τη διαχρονικότητα των νοημάτων του σήμερα, όπου καμία φάμπρικα δε σταματά, δουλεύουν νύχτα μέρα … κι όλοι εμείς ούτε αέρα δεν παίρνουμε, ούτε  μιλιά δεν έχουμε, παρά μόνο κρατάμε στο χέρι μας ένα χαρτάκι με το νούμερο μας, περιμένοντας να έρθει κι η δική μας σειρά.

Και για το τέλος, μια ευχή για το μέλλον!  

M.X: Δεν ξέρω τι να ευχηθώ πρώτιστα … να υπάρχει υγεία, κανένα παιδάκι να μην υποφέρει… να έχουμε όλοι μια αγκαλιά να κρύψουμε το πρόσωπό μας κι ένα χαμόγελο χωρίς μάσκες και περιορισμούς.

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου