Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στο θέατρο Αλκμήνη,παρακολουθήσαμε την παράσταση 12 ένορκοι και την παρθενική εμφάνιση του Θανάση Κουρλαμπά στο ρόλο του ενόρκου με τον αριθμό 3. Το σενάριο της παράστασης γράφτηκε το 1954, από τον ReginaldRoseκαι πρωτοπαρουσιάστηκε ως τηλεταινία την ίδια χρονιά, ενώ το 1957 έγινε ταινία με πρωτότυπο τίτλο 12 angrymen.

Στη Νέα Υόρκη του 1957, ένα αλλοδαπό αγόρι, δεκαέξι ετών, κατηγορείται για φόνο. 12 ένορκοι συνεδριάζουν, για το αν θα εφαρμοστεί η θανατική ποινή, αντικατοπτρίζοντας τις – δυστυχώς διαχρονικές – προκαταλήψεις της κοινωνίας μας, μέσα από 12 πεντακάθαρα ψυχογραφήματα, που ξετυλίγονται «βίαια» μπροστά στα μάτια μας. Και ξετυλίγονται βίαια, καθώς ο θεατής είναι σαν να παρακολουθεί από την κλειδαρότρυπα, σε πραγματικό χρόνο, τη συνεδρίαση των ενόρκων. Πρόκειται για έναν ωμό ρεαλισμό· το σενάριο είναι απόλυτα αληθοφανές, σαν να ηχογράφησε ο συγγραφέας μια πραγματική τέτοια συνεδρίαση. Η σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη δείχνει έναν απέραντο σεβασμό σε αυτό τον ρεαλισμό. Από το σκηνικό (που επιμελήθηκε ο DavidNegrin) μέχρι και το στήσιμο των ηθοποιών στη σκηνή, υπογραμμίζεται αυτή η ανάγκη του σεναρίου· τον απόλυτο ρεαλισμό.

Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, και οι 12 ηθοποιοί είναι πάνω στη σκηνή, και καταφέρνουν αυτό που θεωρητικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, να είναι δηλαδή απόλυτα εναρμονισμένοι. Ο ηθοποιός Χριστόδουλος Στυλιανού (ένορκος νούμερο 8) μας εξήγησε, πως αυτή η αρμονία οφείλεται στην μοναδική χημεία που έχουν μεταξύ τους οι συντελεστές. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν υπέροχοι στις ερμηνείες τους, αλλά πρέπει να υπογραμμιστεί πως ο «νέος» της παράστασης, Θανάσης Κουρλαμπάς, με μόνο τρεις πρόβες, ήταν καθηλωτικός.

Επιπροσθέτως, στα πολύ θετικά της παράστασης συγκαταλέγεται το πρόγραμμα, που δίνεται σε μορφή εφημερίδας. Πρωτοσέλιδο είναι φυσικά η φωτογραφία των 12 ηρώων, ενώ συγκαταλέγονται, εκτός από το μήνυμα της σκηνοθέτιδας, και άρθρα σχετικά με την θανατική ποινή, καθώς και χιουμοριστικά αποσπάσματα από αίθουσες δικαστηρίων. Μαζί με το πρόγραμμα της παράστασης, δίνεται επίσης και ένα ημερολόγιο του 2016 με φωτογραφίες των 12 ηρώων.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα δικαστικό δράμα, με ένα μεγαλοφυές κείμενο, καθηλωτικές ερμηνείες, γεμάτες ένταση και μια εξαιρετικά ενορχηστρωμένη σκηνοθεσία.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

1Τίτλος Οι 12 ένορκοι
Κοινωνικό
σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαΐδη

Αλκμήνη

Μαριαλένα Δογγούρη

Μαριαλένα Δογγούρη

Η Μαριαλένα Δογγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε θεατρολόγος στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχε βαθιά αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μεγάλο χόμπι της η συγγραφή. Μεγάλη αγάπη της τα ζώα.
Μαριαλένα Δογγούρη