Γράφει η θεατρολόγος Μαριαλένα Δογγούρη

Τη Δευτέρα βρεθήκαμε στη πρεμιέρα της παράστασης «ο κουλοχέρης του Σποκέιν», του πολυβραβευμένου Ιρλανδού συγγραφέα Μάρτιν ΜακΝτόνα, στο θέατρο Olvio, έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο, τον πλέον κατάλληλο για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Η «σκοτεινή» -όπως χαρακτηρίστηκε από τον Αμερικάνικο Τύπο- κωμωδία εκτυλίσσεται μέσα στο δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου.

Ο Καρμάικλ(Δημήτρης Πετρόπουλος), ένας ανάπηρος και συνεσταλμένος άνθρωπος, ψάχνει εδώ και 32 χρόνια, ανάμεσα σε εμπόρους που διακινούν πτώματα, να βρει το κομμένο αριστερό χέρι του και μπλέκει με ένα ζευγάρι απατεώνων και ένα ρεσεψιονίστα. Ωστόσο, το νόημα του έργου είναι πιο βαθύ, καθώς ο θεατής παρακολουθεί έναν άνθρωπο ακρωτηριασμένο, τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά, να ψάχνει να βρει αυτό που του κλάπηκε από την εφηβική του ηλικία· όχι μόνο το χέρι του, αλλά την αθωότητα και την ανεμελιά του. Και σε αυτή τη προσπάθειά του μπλέκει, όχι τόσο με κλασικούς απατεώνες, αλλά πιο πολύ με παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να καταλάβουν την έλλειψη που βιώνει ο ήρωας.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία με γρήγορούς ρυθμούς και σπαρταριστούς διαλόγους, που εν μέρει σατιρίζει με τον καλύτερο τρόπο την σύγχρονη κοινωνία, όπου ο άνθρωπος βιώνει την οποιαδήποτε απώλεια και τον διακατέχει ο φόβος για οτιδήποτε διαφορετικό. Ο σκηνοθέτης, Νίκος Χανιωτάκης, προσέγγισε το έργο με σεβασμό, και συνέθεσε μια πανέξυπνη σκηνοθεσία, εξαιρετικό δείγμα της οποίας είναι οι είσοδοι και οι έξοδοι των ηθοποιών από τη σκηνή.

Το σκηνικό της παράστασης που επιμελήθηκε η Μαντώ Ψυχουντάκη, είναι λειτουργικότατο· ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο οποίο εκτός των άλλων περιέχονται μια ντουλάπα που μετατρέπεται σε κλουβί γίββωνα και μια βαλίτσα γεμάτη ακρωτηριασμένα άκρα.

Η Ελένη Βαϊτσου, στο ρόλο της Μέριλιν και ο Σταύρος Καλλιγάς, στο ρόλο του Τόμπι είναι ξεκαρδιστικοί. Ο Δημήτρης Πετρόπουλος είναι εξαιρετικός, ενώ την παράσταση κλέβει ο Γεράσιμος Σκαφίδας στο ρόλο του ενοχλητικού ρεσεψιονίστα.
Εν κατακλείδι, η παράσταση «ο κουλοχέρης του Σποκέιν», θα σας κάνει να γελάσετε με την καρδιά σας, αλλά και θα σας αναγκάσει να προβληματιστείτε με τα όσα παρακολουθήσατε.

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

Kouloxeris-683x1024Τίτλος Ο κουλοχέρης του Σποκέιν
Μαύρη Κωμωδία
σε σκηνοθεσία Νίκου Χανιωτάκη

OLVIO

Μαριαλένα Δογγούρη

Μαριαλένα Δογγούρη

Η Μαριαλένα Δογγούρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Σπούδασε θεατρολόγος στο τμήμα θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου Πατρών. Από μικρή είχε βαθιά αγάπη για το θέατρο και τις τέχνες γενικότερα. Μεγάλο χόμπι της η συγγραφή. Μεγάλη αγάπη της τα ζώα.
Μαριαλένα Δογγούρη