Γράφει η Αραξιάνα Αβακιάν

Βρεθήκαμε στο L.A. Theater, όπου  παρακολουθήσαμε την παράσταση “Οιστρογόνο 2 Οξυγόνο“. Εκεί, προς μεγάλη μας έκπληξη, συναντήσαμε τον Μπέκετ, τον Ουγκώ, τον Χεμινγουεϊ, τον Σαρτρ, τον Φρομ, τον Παβέζε και άλλους. Αλήθεια, τι κάνουν όλες αυτές οι μεγάλες προσωπικότητες μαζεμένες στην σκηνή του L.A. Theater; Αμπελοφιλοσοφίες ή μήπως φιλοσοφίες ζωής συνοδευόμενες από κρασί άριστης ποικιλίας αμπελιών; Επιβεβαιωμένα το δεύτερο, εάν σκεφτεί κανείς τις δύο υπέροχες ηθοποιούς που έδωσαν φωνή στο λόγο τους και το δροσερό κρασί που μας κέρασαν.

Το έργο της Σοφίας Λαμπιδώνη αναφέρεται σε μια νεαρή φύλακα, μιας έκθεσης έργων τέχνης, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τους φόβους της, τα ανεκπλήρωτα όνειρά της και το εφήμερο, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία, ένα έργο τέχνης που τη σοκάρει. Είναι ένα έξυπνο και ευρηματικό κείμενο, απλό αλλά όχι απλοϊκό και με πολύ χιούμορ. Πραγματεύεται καίρια θέματα που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο και ιδίως την σύγχρονη γυναίκα. Φέρνει την ηρωίδα μπροστά στις επιλογές της, αλλά και στα αδιέξοδά της.  Όλα αυτά σφραγίζονται με τον λόγο των σπουδαιότερων συγγραφέων και φιλοσόφων, αλλά και με ένα σύγχρονο, γρήγορο και ευφυές χιούμορ.

20161022_202306_lls

Οι δύο ηθοποιοί που ερμήνευσαν τους  ρόλους, Σοφία Λαμπιδώνη και Ολίβια Λαπατά, υπηρέτησαν άριστα το κείμενο αλλά και τις σκηνοθετικές οδηγίες του Θωμά Χαβιανίδη. Σχεδόν με μπαλετικές συγχρονισμένες κινήσεις, μας ταξίδεψαν στον εσωτερικό, που έγινε εξωτερικός, κόσμος της νεαρής φύλακας. Η χημεία τους πάνω στη σκηνή, αλλά και η υποκριτική τους τεχνική, βοήθησαν να ανταποκριθούν στον γρήγορο και κοφτό ρυθμό του έργου και στις απαιτήσεις των ρόλων, οι οποίοι εκτός από συγχρονισμό στις κινήσεις, χρειάζονταν και συγχρονισμό του μυαλού. Ένα στοίχημα που και οι δύο ηθοποιοί το πέτυχαν στο ακέραιο.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Χαβιανίδης, χρησιμοποίησε μια πρωτότυπη σκηνοθεσία, με μοντέρνες πινελιές, η οποία ήταν άκρως υποστηρικτική ως προς το κείμενο. Εκμεταλλεύτηκε όλο το χώρο, όχι μόνο της σκηνής, αλλά και του θεάτρου, αφού η σκηνοθεσία του ξεκινούσε ήδη από το φουαγιέ. Έτσι, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή, από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο της έλευσής του στο L.A. Theater και να το κρατήσει αμείωτο ως το τέλος. Πολύ έξυπνα, για να εξασφαλιστεί η αληθοφάνεια του τόπου, η παράσταση πλαισιώθηκε από έργα τέχνης του Χρήστου Αναστασόπουλου και της Χρυσάνθης Μπαϊράμη.

Ένα έργο, που διασκεδάζεις πολύ βλέποντάς το και προβληματίζεσαι κατά την έξοδο. Με μια κουβέντα, ήταν απλά απολαυστικό!

20161022_202542_lls

Συντελεστές

Κείμενο: Σοφία Λαμπιδώνη
Παίζουν: Σοφία Λαμπιδώνη, Ολίβια Λαπατά
Σκηνοθεσία: Θωμάς Χαβιανίδης
Graphic Design: Σταύρος Μπιλιώνης
Φωτογραφία: Ζηνοβία Λιάπη
Video Art: O2O
Σκηνογραφία: Θωμάς Χαβιανίδης
Ιστοσελίδα: https://o2o.gr/
E-mail: info@o2o.gr
Facebook: https://www.facebook.com/oestrogen2oxygen
Twitter: https://twitter.com/o2o_tc
Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=xBWEf4FfJqI
Μία παραγωγή της θεατρικής εταιρείας Ο2Ο

 


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

o2o-02Οιστρογόνο Δύο Οξυγόνο
Κωμωδία
σε σκηνοθεσία Θωμά Χαβιανίδη

L.A. Theater

Αραξιάνα Αβακιάν

Αραξιάνα Αβακιάν

Η Αραξιάνα Αβακιάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας. Ακόμα, κατέχει Diploma στο HRM. Σπούδασε μουσική και υπήρξε μέλος της Νεανικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Εργαζόταν στο Τμήμα Ανθρωπίνων Πόρων γνωστής πολυεθνικής εταιρίας ως Υπεύθυνη Εργασιακών Σχέσεων. Είναι φοιτήτρια δραματικής σχολής. Με το θέατρο έχει ασχοληθεί επισταμένα ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτη και συγγραφέας. Έχει εκδοθεί το βιβλίο της "To Αλφαβητάρι Μου", καθώς και το κείμενο της "Έφυγες" που έχει συμπεριληφθεί στην συλλογή "Προσωπογραφίες".
Αραξιάνα Αβακιάν