Όταν το 1959, ο Ιονέσκο έγραφε το «Ρινόκερο» είχε ανάγκη να στηλιτεύσει, τη μισαλλοδοξία, τον τρόμος της απανθρωποποίησης και τέλος την έλλειψη ήθους που γεννάει την απώλεια της ελευθερίας και εξαφανίζεται μέσα σε μια επιβεβλημένη, βίαιη ισοπέδωση και εξομοίωση όλων. Δηλαδή να συμφωνείς με τη βλακεία ή το λάθος της μάζας για να επιβιώσεις με αποτέλεσμα να μεταμορφώνεσαι σε βλακεία ή λάθος. Άραγε ποιος μπορεί να ξεφύγει;
Ο ίδιος ο Ιονέσκο σημειώνει: Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους, να κατακτηθεί από μια καινούρια θρησκεία, ένα δόγμα, ένα φανατισμό (ό,τι είχε συνέλθει η Ευρώπη από τη ναζιστική Γερμανία και τον 2ο ΠΠ) […] Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τη γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε να γίνετε κατανοητοί στους άλλους, έχετε την εντύπωση ότι αντιμετωπίζετε τέρατα – ρινόκερους, για παράδειγμα… Θα σας σκότωναν με ήσυχη τη συνείδηση. Και η ιστορία, μας έχει αποδείξει πως γύρω στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα μας οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι…»
Στον Κορυδαλλό, στη γωνία Σουρή & Δημητρίου Μαλαγαρδή , υπάρχει ένα ζεστός χώρος που φιλοξενεί ένα Ωδείο και ένα θέατρο. Το θέατρο ΕΝ-Α. Εκεί παρακολουθήσαμε την παράσταση με τίτλος: “Κόκκινος Ιπποπόταμος” του Γιάννη Παπάζογλου. Είναι ένας δυνατός μονόλογος με «πολλούς διαλόγους». Ναι, ακούγεται οξύμωρο, αλλά ο συγγραφέας βάζει την πρωταγωνίστρια να περπατήσει σε δύσκολα μονοπάτια, αφού παρότι είναι η μοναδική ερμηνεύτρια «μεταμορφώνεται» σε αρκετούς ρόλους.
Το δύσκολο αυτό χαρακτήρα, τη Νόρα, υποδύεται η ηθοποιός Ελπίδα Αμίτση. Ποια είναι η Νόρα; Είναι μια επαναστάτρια που αντιδρά στις προκλήσεις των καιρών; Είναι ο φωτεινός φάρος που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ομοιογένεια; Ακούγεται ωραίο για να είναι αληθινό. Η Νόρα ζώντας σε ένα καθεστώς ολοκληρωτισμού είναι φοβισμένη και ανίκανη να διαχειριστεί τον εαυτό της ελεύθερα. Κρύβεται για τα πιο απλά πράγμα. Όπως για να διαβάσει ένα «απαγορευμένο» βιβλίο. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της: «… υποταγμένη στους κανόνες. Βολεμένη στη ρουτίνα της καθημερινότητας. Δε θα υψώσω τη φωνή. Δε θα αντιδράσω…».
Κι ο «Κόκκινος Ιπποπόταμος» τι μπορεί να είναι; Ένα σύνθημα, μια λέσχη, μια κούκλα; Ή ένα τζαζ μπαρ; Όλα δείχνουν πως είναι το τελευταίο. Για τη Νόρα πριν περάσει το κατώφλι του είναι ένα αστείο όνομα. Κι έπειτα γίνεται ο χώρος όπου πηγαίνει για να χαλαρώσει, να φύγει απ’ τη ρουτίνα και να βρει το θράσος να νοιώσει ελεύθερη. Μα πάνω απ’ όλα συναντάει το Χέρμπι (απ’ τον τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ) τον έρωτα της ζωής της. Ζει μαζί του τρεις μήνες με έρωτα, ποτά και τζαζ. Τρεις μήνες που ανασαίνει πραγματικά κι έφτασε η ώρα να πληρώσει το τίμημα.
Ο Χέρμπι φεύγει για να δουλέψει στην επαρχία και την αφήνει στη δυστυχία και τη ρουτίνα της. Και μια μέρα η ασφάλεια της χτυπάει την πόρτα και με βία την κλείνει στη φυλακή. Το κατηγορητήριο είναι σαφές και ανυποχώρητο: Ο Κόκκινος Ιπποπόταμος ήταν γιάφκα και ο Χέρμπι ο αρχιτρομοκράτης. Πληροφορίες που αγνοεί και το φωνάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Αλλά, πως να ακουστεί από αυτιά που αρνούνται, οποιοδήποτε στοιχεία έξω από την παράλογη «λογική» τους και τα ψέματα. Θα τη βασανίσουν μέχρι να λυγίσει και να ομολογήσει ότι θέλουν. Χρόνος πολύς θα περάσει, βασανιστήρια πολλά θα υποστεί, μα αντί να υποκύψει στον παραλογισμό, θα βρει το θάρρος και θα φωνάξει πως δε φοβάται κανένα και τέλος θα ελευθερωθεί.
Η Ελπίδα Αμίτση που εκτός από ηθοποιός είναι και μια εξαίρετη μουσικός, είχε πολύ καλές στιγμές και έπαιζε ισορροπημένα, ανάμεσα στους πολλούς ρόλους που είχε να υποδυθεί. Στις σκηνές με έντονη κίνηση το σώμα της ανταποκρινόταν με θαυμαστή ευλυγισία και ταχύτητα. Βέβαια ήταν σημεία που δεν κατάφερε να απογειώσει το δράμα και να μας μεταφέρει στις καταστάσεις που βίωνε. Αδίκησε και την παράσταση και τον εαυτό της, παίρνοντας το ρόλο του σκηνοθέτη. Θα μπορούσε να χαρίσει τόσο στους θεατές όσο και στον εαυτό της, μεγαλύτερη απόλαυση, αν άφηνε κάποιον τρίτο, να δώσει μεγαλύτερη έκταση στον ρόλο.
Ο ηθοποιός δεν μπορεί να δει το αποτέλεσμα, ούτε οι φίλοι και οι γνωστοί του, θα κάνουν τη σωστή παρατήρηση. Πιστεύω πως οι περισσότερες ατέλειες στην παράσταση, έγιναν γι’ αυτό τον λόγο. Δεν εκμεταλλεύθηκε το σκηνικό – τη λευκή πόρτα – που θα μπορούσε να της δώσει μεγαλύτερη δραματικότητα μέσα στο κελί. Και να δημιουργήσει σχέση με τους βασανιστές της. Είναι, όμως, ένας μονόλογος με λογοτεχνικά και υποκριτικά στοιχεία που έχει ενδιαφέρον να δεις.
Ο Γιάννης Παπάζογλου ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του, έχει βραβευτεί για πολλά έργα του. Ο «Κόκκινος Ιπποπόταμος» είναι ένα σπουδαίο έργο και είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται. Για το έργο λέει: « Ο έρωτας στα χρόνια της βαρβαρότητας. Ένας ερωτικός μονόλογος χτισμένος με τα υλικά του θρίλερ και της τζαζ».
Η μουσική του Δημήτρη Παριανού μας ταξίδεψε σε νουάρ ατμόσφαιρα με τη μελωδία του πιάνου και τις γεμάτες ζεστασιά και μελαγχολία νότες της τζαζ.
Ταυτότητα της παράστασης
Που: Θέατρο ΕΝ-Α Σουρή & Δημητρίου Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός 181 20
Πότε: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
Διάρκεια Παράστασης: 1. 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα
Τιμή Εισιτήριου: Είσοδος: 12 ευρώ Φοιτητές – Άνεργοι: 8 ευρώ
Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/theatron-en-a-kokkinos-ippopotamos
Κρατήσεις και στο ταμείο του θεάτρου 6974774006
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία : Ελπίδα Αμίτση
Μουσική: Δημήτρης Παριανός
Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης
Επιμέλεια: Δήμητρα Ψυχογιού
Κοστούμια: Μαρίνα Κουμούση
Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Μουσίκας
Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός
Κομμώσεις: Χριστόφορος Δουκουμόπουλος, Αναστασία Καντζούρη
Μακιγιάζ: Μυρτώ Αυγερινού
Φροντιστής: Αναστασία Ζογκόκη
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Ακούγονται οι ηθοποιοί: Θωμάς Μαυρογόνατος, Αγγελική Τσαπάρα και Κορίνα Τσελέντη.
Φωτεινή Βαμβούκη
Latest posts by Φωτεινή Βαμβούκη (see all)
- Είδαμε την παράσταση ΚΑΠΟΥΤ του Νικολάι Άλντο - 27 Φεβρουαρίου 2025
- Είδαμε την παράσταση «Ο κόκκινος Ιπποπόταμος»στο θέατρο ΕΝ-Α - 5 Φεβρουαρίου 2025
- Είδαμε την παράσταση “ FRANKENSTEIN & ELIZA” στο Θέατρο Πορεία - 30 Ιανουαρίου 2025
Καμία κριτική