Γράφει η Κατερίνα Μπουκάλα

Την Κυριακή βρεθήκαμε στο θέατρο Αργώ στο Μεταξουργείο, όπου παρακολουθήσαμε τη μουσικοθεατρική παράσταση «Τερεζίν», από τη θεατρική ομάδα «Δήλος», σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Χατούπη. Το πρωτότυπο κείμενο της παράστασης είναι εμπνευσμένο από το θεατρικό κείμενο «Ούτε πουλιά πετάνε, ούτε λουλούδια ανθίζουν», της Σοφίας Αδαμίδου.

Η παράσταση μας μεταφέρει στην Τερεζίν (Theresienstadt), όπου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποτελούσε Εβραϊκό γκέτο. Οι Ναζοί χρησιμοποιούσαν την πόλη ως ενδιάμεσο στρατόπεδο για χιλιάδες Εβραίους πριν επιβιβαστούν στα τρένα θανάτου με τελικό προορισμό το Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα.

Στο ιδιόμορφο αυτό γκέτο συναντήθηκαν χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι ήταν αναγκασμένοι να δημιουργούν έργα για το Γερμανικό κράτος. Μια πόλη προπαγάνδα, προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη και ο Ερυθρός Σταυρός για την ευνοϊκή μεταχείριση της εβραϊκής φυλής. Ένας τόπος συνάντησης μελλοθάνατων καλλιτεχνών, αναγκασμένοι να παίξουν έναν ακόμη ρόλο αυτή τη φορά για να ικανοποιήσουν τον εχθρό, να γλιτώσουν από το θάνατο, χωρίς να ξέρουν τι τους περίμενε στη συνέχεια.

Η παράσταση μας μεταφέρει στο εικονικό πολιτιστικό κέντρο της Τερεζίν, όπου παρακολουθούμε μια θεατρική ομάδα να ετοιμάζει μια παράσταση καμπαρέ για την επίσκεψη του Ερυθρού Σταυρού. Ένα κράμα καλλιτεχνών, από διαφορετικούς χώρους ο καθένας, ενώνονται για τον εχθρό. Χαρακτήρες φαντάσματα της πραγματικής τους ζωής, αναγκασμένοι μέσα από την εξαθλίωση να προσφέρουν διασκέδαση, ενώ γύρω τους υπάρχει μόνο θάνατος. Ο φόβος του θανάτου παραμονεύει σε κάθε ανάσα τους.

Μια θεατρική παράσταση με νέους και πολλά υποσχόμενους ηθοποιούς χαρίζει στο κοινό στιγμές συγκίνησης. Άριστη σκηνοθεσία και χορογραφία με τη συνοδεία πρωτότυπης μουσικής συνθέτους μια πολυπρόσωπη παράσταση που σκοπό έχει να δείξει στο κοινό την σκληρή πραγματικότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ματιά στο γκέτο της Τερεζίν λίγο πριν χιλιάδες άνθρωποι οδηγηθούν στους θαλάμους αερίων. Λίγο πριν ο θάνατος πάρει χιλιάδες ψυχές άδικα κι ανάμεσά τους παιδιά.

Αθώοι άνθρωποι που θυσιάζονται άδικα στο βωμό του πολέμου.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή, εσύ αντέχεις να ανοίξεις τα μάτια και να γυρίσεις στο παρελθόν; Η Τερεζίν θα σου δείξει το δρόμο.


Αναλυτικές πληροφορίες από τον Οδηγό Θεάτρου

 

1_09Τερεζίν
Μουσικοθεατρική
σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη

Θέατρο Αργώ