Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Μια ζωή σαν παραμύθι. Ένα παραμύθι με τη δύναμη του ονείρου. Μοιράζονται και τα δύο την ίδια αιθέρια σημειολογία, τις ίδιες σκέψεις και αισθήματα, την ίδια καρδιά που χτυπά και μοιάζει να χορεύει στους ήχους της μουσικής της παράστασης «Όνειρα γλυκά». Η Σαλίνα Γαβαλά, καταθέτοντας με τα κείμενά της τη μαρτυρία της ψυχής της, μαζί με τη διαχρονική Ελπίδα και υπό τη σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου, έπειτα από την εξαιρετικά θερμή υποδοχή που είχε την προηγούμενη σεζόν στο «Σύγχρονο θέατρο», ήρθε ξανά για να μας θυμίσει ότι η ζωή είναι ωραία και τα όνειρα αυτής, ακόμα πιο γλυκά. Είτε μιλάμε για όνειρα που βλέπουμε στον ύπνο μας, είτε για εκείνα που ζούμε ή θέλουμε να ζήσουμε…

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση «Όνειρα γλυκά» είναι μια μουσικοθεατρική μαγεία, που συνοδεύεται με ζωντανή ορχήστρα και γνωστά ελληνικά τραγούδια γίνονται ένα με το θεατρικό κείμενο.

Η παράσταση πραγματεύεται τη ζωή μιας τριαντάχρονης νέας γυναίκας, η οποία κάνοντας ανασκόπηση της πορείας της, συναντά τον μελλοντικό της εαυτό και με αυτό τον τρόπο, συμβιβάζεται με το παρελθόν, αντιλαμβάνεται το παρόν και αισιοδοξεί για το μέλλον.

Η κριτική μας:

Αν όλοι μας είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τον μελλοντικό μας εαυτό, σίγουρα θα είχαμε να διορθώσουμε πολλά κακώς κείμενα του παρελθόντος. Θα μπορούσαμε να βρούμε απαντήσεις σε πολλά «γιατί» που μας κυνηγάνε πιθανών ακόμα και κυρίως… θα είχαμε βρει τον τρόπο να ξέρουμε πώς θα είμαστε ολοκληρωμένοι έπειτα από χρόνια. Η συνάντηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, είναι ως ιδέα ένας καθρέφτης που λέει την αλήθεια και ενώνοντας τρεις χωροχρόνους, μεταφράζει μια ολόκληρη ζωή.

Η Σαλίνα Γαβαλά ως τριαντάρα, ξεκινά μια αυτοκριτική στο παρόν για το παρελθόν και έρχεται το μέλλον, η Ελπίδα, για να δώσει να καταλάβουμε όλοι ότι αυτό που μετράει είναι οι μικρές, ευτυχισμένες στιγμές που ζούμε καθημερινά, οι οποίες χτίζουν κομμάτι-κομμάτι τη ζωή μας και οδηγούν στην αυτογνωσία. Στην πνευματική μας ισορροπία.

Μέσα στον όμορφο, φιλόξενο και ζεστό χώρο του «Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου», η Σαλίνα Γαβαλά μέσα από τα τρυφερά, προσωπικά, γεμάτα ένταση, συγκίνηση, μα και χιούμορ κείμενά της, μας φέρνει σε επαφή και απόλυτη ταύτιση με την ψυχολογία και την ψυχή μιας γυναίκας: τα παιδικά χρόνια με τις κούκλες, ο πρώτος έρωτας, ο μεγάλος έρωτας, τα όνειρα για καριέρα, οι απογοητεύσεις, τα γέλιο και το κλάμα, το παιχνίδι του χρόνου και της ζωής.

Με εκπληκτική φωνή και μουσικοθεατρική ερμηνεία, η καλλιτέχνης μας συνάντησε το τελειότερο δίδυμό της επί σκηνής. Την Ελπίδα. Το πιο γλυκό παρελθόν ήρθε και φώτισε το παρόν, τη σκηνή του «Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου», με νότες μπλεγμένες με νοσταλγία και με μια υπόσχεση μέλλοντος. Ούτως ή άλλως, αυτό συμβόλιζε η παρουσία της επί σκηνής… Με τραγούδια από μεγάλους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, η Λίνα Νικολακοπούλου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Κώστας Χατζής, ο Κώστας Τουρνάς και πολλούς άλλους οι δυο καλλιτέχνιδες μας, μας πρόσφεραν ένα βαθιά συναισθηματικό και πανέμορφο θέαμα. Υπέροχες φωνές, καθηλωτικές ερμηνείες, ζεστά συναισθήματα και εκπλήξεις, ευχάριστες εκπλήξεις που περιμένουν όλους εσάς σε κάθε παράσταση!

Ήταν ιδιαίτερα συγκινητική για εμένα προσωπικά, η ευκαιρία που είχα να ξαναδώ και να ακούσω από κοντά ύστερα από χρόνια την Ελπίδα. Μεγάλωσα με τα ακούσματα της και η μορφή της πάντοτε αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς στην εξέλιξή μου από παιδί ως γυναίκα στο πέρασμα του χρόνου. Αν όμως ο χρόνος τείνει να καταστρέφει και να φθείρει, άλλο τόσο τείνει να διατηρεί ανέπαφο αυτό που αξίζει και είναι φτιαγμένο από τα συστατικά του ονείρου. Έτσι λοιπόν, η ομορφιά και το ταλέντο δεν χάνονται ποτέ… μπορεί να σιωπήσουν κάποιες στιγμές, αλλά ακόμα και τότε συνεχίζουν να υφίστανται, γιατί διατηρούνται ανέπαφες στην καρδιά μας. Μέσα από αυτή την παράσταση, συμφιλιώθηκα κατά κάποιο τρόπο κι εγώ με το παρελθόν, γιατί κατάλαβα ότι η ομορφιά είναι μια σταθερά που δε χάνεται σε κανένα σημείο του χρόνου. Η παρουσία της Ελπίδας μου το απέδειξε με τον πιο όμορφο τρόπο.

Μεγάλη εξίσου χαρά μου έδωσε το ταλέντο και η ομορφιά της Σαλίνας Γαβαλά. Είναι κάτι παραπάνω από βάλσαμο, ειδικά τη σημερινή εποχή, να συναντά κάποιος καλλιτέχνες με πάθος, δύναμη, ταλέντο και αγάπη για τη δουλειά τους. Ανθρώπους που κυνηγάνε το όνειρο, του δίνουν φωνή και πνοή και το κάνουν ολόκληρη παράσταση.

Ναι, τα όνειρα μας ανήκουν και πρέπει πάντα να είναι γλυκά, όσο υπάρχουν άνθρωποι που φροντίζουν γι αυτό…

Η σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου οδηγεί σε ένα απολαυστικό μιούζικαλ δωματίου και δεν είναι μόνο ότι απλά εντυπωσιάζει. Μαγνητίζει και βγάζει στην επιφάνεια όλα τα βαθύτερα αισθήματα που όλοι μας έχουμε κάπου καταχωνιασμένα. Ως άνθρωποι, συνηθίζουμε να ρίχνουμε σκέψεις και συναισθήματα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, στο οποίο κλείνουμε την πόρτα και συνεχίζουμε τη ζωή μας, πιστεύοντας ότι μπορούμε να ξεχάσουμε. Όμως κάποιες στιγμές, η πόρτα πρέπει να ανοίγει και να φωτίζεται ό,τι θεωρούμε παλιό και ξεχασμένο. Όλα όμως είναι εδώ. Μέσα μας και σε κάποια στιγμή της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτά.

Αν το μέλλον μπορούσε να μιλήσει σε όλους εμάς, τί θα έλεγε;

Θαρρώ τα ίδια ακριβώς πράγματα, που είπε και τραγούδησε η υπέροχη Ελπίδα. Ζήστε στο παρόν, αγαπήστε τα μικρά, απλά πράγματα, γιατί το παρελθόν είναι ένα μάθημα μεν, αλλά η ζωή που ζούμε είναι η πιο όμορφη περιπέτεια. Το πιο γλυκό όνειρο.

Μέσα σε όλη αυτή την παράσταση, σωστό θα ήταν να γίνει μνεία και στους υπέροχους μουσικούς, που πλαισιώνουν τις δύο μας πρωταγωνίστριες και με τη μουσική τους απογειώνουν στην κυριολεξία την παράσταση, στα εντυπωσιακά σκηνικά και στους άριστα επιμελημένους φωτισμούς.

Η παράσταση αυτή είναι μια ομαδική εργασία, που για δεύτερη χρονιά φέτος ανοίγει τις πόρτες της ανθρώπινης ψυχής και φέρνει το όνειρο στην πραγματική ζωή. Εκεί που πρέπει να ανήκει κανονικά, γιατί μόνο με τη δύναμή του μπορούμε όλοι να πάμε παραπέρα… και ίσως παραπάνω.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη λοιπόν, το «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο», η Ελπίδα και η Σαλίνα Γαβαλά σας εύχονται «Όνειρα γλυκά». Το μόνο που έχετε εσείς, είναι να τις πιστέψετε και να πάτε να ανακαλύψετε μαζί τους τους  δρόμους και τα μονοπάτια των ονείρων.

Ταυτότητα παράστασης:

Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Τσολάκος: πιάνο-ενορχηστρώσεις
Αχιλλέας Διαμαντής: κιθάρα
Μιχάλης Κεχαγιάς: μπάσο
Αλέξης Κώστας: Κρουστά

Θεατρικό κείμενο: Σαλίνα Γαβαλά
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Παίζουν και τραγουδούν: Ελπίδα & Σαλίνα Γαβαλά
Εμφανίζεται σε video: Δημήτρης Ίσσαρης
Σκηνογράφος: Στέβη Λύτρα
Σχεδιασμός φωτισμού: Μίλτος Λυσίκατος
Σχεδιασμός ήχου: Δημήτρης Χωριανόπουλος
Ηχοληψία: Μανώλης Καλλίτσης
Video production: Θοδωρής TED Ζωγράφος
Artwork: Σταύρος Van Der Wilt
Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Δώρα Χουρσανίδου
Οργάνωση παραγωγής: Δημήτρης Κουκάς-Δημήτρης Χωριανόπουλος

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια παράστασης: 95’

Εισιτήρια: 13 ευρώ εισιτήριο εισόδου σάλας-10 ευρώ εισιτήριο εξώστη.
Ελάχιστη υποχρεωτική κατανάλωση: 8 ευρώ με μπύρα ή κρασί.

Προπώληση: Viva.gr, Seven spots, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολις, Αθηνόραμα.gr, Yoleni’s, Kremlino.

«Γυάλινο Μουσικό Θέατρο»
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη.
Τηλέφωνο: 210 9315600.
www.gialino.gr

Με εκπληκτική φωνή και μουσικοθεατρική ερμηνεία, η Σαλίνα Γαβαλά συνάντησε το τελειότερο δίδυμό της επί σκηνής. Την Ελπίδα. Το πιο γλυκό παρελθόν ήρθε και φώτισε το παρόν, τη σκηνή του «Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου», με νότες μπλεγμένες με νοσταλγία και με μια υπόσχεση μέλλοντος.

elpida-salina-gavala

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου