Γράφει η Αγγελική Μπάτσου

Το Σάββατο 16 Ιουνίου οι kallitexnes.gr βρέθηκαν στο θέατρο «Βέμπο», στο χορευτικό μάθημα της γνωστής σχολής χορού της Τάνιας Ρωσσοπούλου.

Το χορευτικό μάθημα δεν αποτελεί μια αυτή καθαυτή παράσταση, μια και απουσιάζουν τα σκηνικά και τα πλούσια κοστούμια. Δε στερείται όμως κίνησης, μουσικής, αρμονίας και υψηλής τεχνικής από το μέρος των χορευτών, που αποδεικνύουν με αυτόν τον τρόπο τη σκληρή προετοιμασία, την πειθαρχία και κυρίως την αγάπη τους για την υψηλή τέχνη του χορού.

Με τη συνοδεία των καλύτερων κομματιών της κλασικής και σύγχρονης μουσικής χορού, για δύο ώρες μπορέσαμε ως κοινό να θαυμάσουμε τον μαγικό κόσμο της χορευτικής τέχνης, η οποία συνδυάζει υποκριτική και κίνηση μαζί, δοσμένα με χάρη, κομψότητα, δυναμισμό και αυστηρό επαγγελματισμό, που συνδυάζεται όμως με λεπτότητα και ευαισθησία.

Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε με την επίδειξη κλασικού μπαλέτου. Ξεκινώντας από την κατηγορία Babies & Pre Primary ballet και περνώντας τις υπάρχουσες βαθμίδες, φτάσαμε στο Intermediate &  Advanced ballet, όπου χόρευαν νεαρά κορίτσια μέχρι και άνω των δεκαοκτώ. Η μαγεία του κλασικού χορού σε όλο της το μεγαλείο!

Συνέχεια είχε ο χορός, βασισμένος σε χορογραφίες του Marius Petipa, γνωστού Ρώσου χορευτή και χορογράφου (1818-1910). Τα μεσαία και τα προχωρημένα τμήματα της σχολής, μας εντυπωσίασαν με την άψογη τεχνική και παρουσία τους και έπειτα από το σύντομο διάλειμμα, ακολούθησε η παρουσίαση του τμήματος yoga, που μας έκοψε την ανάσα και έπειτα το μοντέρνο θέατρο.

Ο χορός είναι χώρος. Χώρος που συγκεντρώνονται τα ομορφότερα πράγματα που έχει να προσφέρει αυτός ο κόσμος.

35429604_1112238138917294_887483111145734144_nΟ μοντέρνος χορός-τζαζ, που ξεκίνησε στην Αμερική στις αρχές του εικοστού αιώνα και σφυρηλάτησε γενιές σπουδαίων χορευτών και χορογράφων, όπως ο Alvin Ailey, απέκτησε θερμούς θαυμαστές το βράδυ του Σαββάτου, μια και το κοινό μας εισήχθη στη φιλοσοφία του τί εστί μοντέρνος χορός. Οι ομάδες Modern Grade 2-6 έκλεψαν την παράσταση και εισέπραξαν πολλά χειροκροτήματα.

Η σόλο παρουσία όμως, που σήκωσε στους ώμους της το βάρος, τον κόπο και τη δυναμική, που αρμόζει στον μοντέρνο χορό-τζαζ αφενός και στον σύγχρονο χορό της δεκαετίας του είκοσι και μετά αφετέρου, ανήκει στην χορεύτρια Νάσια Γιαννακοπούλου. Με την παρουσία της, είχαμε την τύχη να δούμε αυτό που σημαίνει επαγγελματικό επίπεδο χορού και ταλέντο και μαζί της θαυμάσαμε και τις υπόλοιπες χορεύτριες της ομάδας. (Αργυράκη Ν., Ελευθερίου-Πετροπούλου Ρ., Ρωσσοπούλου Ε., Τζίμα Φ., Ψωμιάδου Ν.)

Ο χορός και η μουσική είναι σαν ένας χορός της φύσης. Περιέχει μέσα του την κίνηση του νερού, τη φρεσκάδα του αέρα, την πολυχρωμία και την πλαστικότητα της γης και της κάθε κίνησης. Η επαφή με όλο αυτό, αναζωογονεί, ηρεμεί και φέρνει την ανθρώπινη ψυχή σε επαφή με την ομορφιά ως έννοια και περιεχόμενο. Όσο υπάρχουν άνθρωποι και καλλιτέχνες που υπηρετούν αυτόν τον σκοπό, τότε υπάρχει και το δικαίωμα στο όνειρο και τη φαντασία.

Ο χορός είναι χώρος. Χώρος που συγκεντρώνονται τα ομορφότερα πράγματα που έχει να προσφέρει αυτός ο κόσμος.

Η βραδιά στο θέατρο «Βέμπο», ήταν απλά μια πανέμορφη βραδιά. Ευχόμαστε τα καλύτερα για τη σχολή χορού της Τάνιας Ρωσσοπούλου και περιμένουμε με χαρά να δούμε όλα τα παιδιά της σχολής σε κανονική παράσταση. Οι kallitexnes.gr θα είναι φυσικά μαζί τους!

Ο μαγικός κόσμος της χορευτικής τέχνης συνδυάζει υποκριτική και κίνηση μαζί, δοσμένα με χάρη, κομψότητα, δυναμισμό και αυστηρό επαγγελματισμό, που συνδυάζεται όμως με λεπτότητα και ευαισθησία.

35479700_1112236685584106_373760707071574016_nΒιογραφικό Τάνιας Ρωσσοπούλου

  • Διπλωματούχος καθηγήτρια χορού από την αναγνωρισμένη από το ΥΠ.ΠΟ Ανώτερη Σχολή Χορού «Κέντρο Παραστατικών Τεχνών».
  • Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της Urdang Academy of Performing Arts του Λονδίνου, με ειδικότητα κλασσικής χορεύτριας.
  • Κάτοχος του Διπλώματος διδασκαλίας CDE (Certificate in Dance Education) του διεθνούς φήμης Imperial Society of Teachers of Dance ( ISTD) σε κλασικό και μοντέρνο χορό,  καθώς επίσης και της κλασσικής μεθόδου pilates.
  • Μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Λονδίνου (ARAD) και του  ISTD.
  • Κάτοχος χορευτικών διπλωμάτων:

-Advanced RAD
-Advanced I Modern ISTD
-Ingreso SBF-Flamenco
-Latin Double Silver IDTA
-Tango Argentino Gold Bar 2 IDTA

Έχει παρακολουθήσει και παρακολουθεί ακόμη μεγάλο αριθμό σεμιναρίων μπαλέτου, μοντέρνου χορού, tango argentino σε Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία & ΗΠΑ.

Το 2002 επελέγη με 25 χορευτές απ΄όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει το πρόγραμμα jazz musical theatre του διεθνούς φήμης Jacobs Pillow Dance Festival στις ΗΠΑ με καθηγητές τους Chet Walker & Matt Mattox.

Την περίοδο 1997-1999 ήταν μέλος του Studio Μπαλέτου της ΕΛΣ.

35404344_1112236378917470_8976824043432837120_nΣυμμετοχές σε παραστάσεις

Συμμετείχε ως σολίστ στο χοροθέατρο «Ναυσικά» της αειμνήστου Σοφίας Σμαήλου σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και στις ομάδες «Τερψιχόρη» και «Σύγχρονη Χορευτική έκφραση».

Ως μέλος της ομάδας νέων χορευτών της RAD, ερμήνευσε το ρόλο της Efi στο μπαλέτο «Η Συλφίδα» στην Εθνική Λυρική Σκηνή (2003).

Συμμετείχε σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, καθώς και στην οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» από την ΕΦΕΟ.

Συμμετείχε στα μιούζικαλς «Αντίο κορίτσι μου» και «Πυρετός το Σαββατόβραδο»(Connie), καθώς και στην κινηματογραφική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Ακροπόλ».

Χορογράφησε το έργο «Ο άλλος δρόμος» σε σκηνοθεσία Στ. Ληναίου.

Έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες & ξένους χορογράφους.

Διδάσκει επί 12ετία σε αναγνωρισμένες σχολές χορού και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης.

  • Κλασικό χορό
  • Ρεπερτόριο
  • Jazz
  • Pilates

35392384_1112238078917300_7421965102535933952_n

34984454_1105985022875939_5798706157455409152_n

Αγγελική Μπάτσου

Αγγελική Μπάτσου

Γεννήθηκα πριν αρκετά καλοκαίρια (κι άλλους τόσους χειμώνες)στην Αθήνα. Είχα την τιμή να μεγαλώσω στους Αγ.Αναργύρους,όπου έζησα τα ομορφότερα παιδικάχρόνια σε μια τεράστια αυλή,παρέα με τα γατιά μου και δυο ζευγάρια παππούδες και γιαγιάδες που πάντα θα υπεραγαπώ.Έπειτα ήρθε η Γαλλική Φιλολογία,επιπλέον σπουδές σε γλώσσα και μετάφραση και η οικογένεια. Δεν σταμάτησα όμως ποτέ να είμαι παιδί της ποίησης,της λογοτεχνίας,της ζωγραφικής και της μουσικής και το όνειρό μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου,ήταν να ταξιδέψω σ’όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στο Θιβέτ!
Σ’όλο τον κόσμο τελικά δεν μπόρεσα να πάω...κατόρθωσα όμως να φανταστώ και να χαράξω τα ίχνη αυτού μέσα από ταμονοπάτια της ποίησης,της λογοτεχνίας και της φαντασίας. Αγαπημένος μου συγγραφέας ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε,αγαπημένος ποιητής ο Ουϊλιαμ Μπλέϊκ,ο Μπωντλαίρ και ο Απολιναίρ, αγαπημένος ζωγράφος ο Βαν Γκογκ και ο Γκουστάβ Κλιμπ.
Αγγελική Μπάτσου